Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hendon: Gyomláló

Overtoun 0,5

2020. szeptember 12. - BBerni86

Katasztrófás, életben maradásért küzdő, megvadult természetes.

Danyelle az alsó középosztályba tartozik a nem túl távoli jövőben. Itt a származás meghatározza, ki mire viheti az életben. Amilyen rétegbe születik az ember, olyan osztályba járhat később iskolába, olyan egészségügyi ellátás és lakás, jogok járnak neki. A lány azonban halad az állatorvosi diploma felé – a tervein akkor sem változtat, amikor 9_12gyomlalo.jpgegy este egy másik egyetemista elkapja, megerőszakolja és teherbe ejti. Abortuszt nem lehet végezni, a babát képtelen orvosi célokra felajánlani – így szembe kell néznie azzal, hogy az apa gazdag családja rászáll. Éppen egy vitás eset közepén vannak, amikor biológiai vészhelyzet történik köröttük. A békés állatok megvadulnak, az emberekre támadnak, kevesen élik túl. Évekkel később Danyelle állatorvos, aki helyes kisfiát neveli. Sam szerencsére csak külsejében hasonlít az apjára. Valami pedig közeledik, az a régi nap megismétlődni látszik.

Ki hogyan olvas előzménykötetet? Sokszor nincs lehetőségem feltenni ezt a kérdést, mert ha benne vagyok egy sorozat olvasásában, és később jön az előzménykötet – mint az Éhezők viadala, az Útvesztő vagy éppen az Árnyvadászok esetében – akkor kénytelen vagyok később olvasni az előzményeket, mint a jelen eseményeit.

Hendon kötetével azonban kicsit el tudtam játszani. A trilógiából még csak az első kötet jelent meg, viszont megérkezett az előzménykötet. Így most megtehettem, hogy időrendben haladok, és előbb megtudom, hogyan lett a trilógia világa, mielőtt belevetem magam.

Mivel tudom, hogy előzménykötet, nagyon figyeltem arra, milyen folyamatok indulnak el, és milyen világrend épülhet fel ebből. Biológiai katasztrófa, az a társadalmi rendszer, ami a regény cselekményének idején megvolt, majd a katasztrófa. Mindegyik önmagában megérdemli, hogy foglalkozzon vele az ember. A mutatott társadalom felé haladunk – ha ennyire erősen nincs is még kasztosodás, az már tény, hogy a gazdagoknak mindenből jobb jut. Itt ez kapott társadalmileg jóváhagyott formát. Igazságos? Nem. De működött. Kevesen jól, többen rosszan éltek és próbáltak túlélni. Ismerős?

A biológiai katasztrófa a megvadult állatokkal. Mivel a katasztrófa regények és filmek kedvelője vagyok, erről nem tudott nem beugrani a Raj, ami éppen most kapott puha kiadást is. Ez annál könnyedebb, de sok tekintetben hasonló helyzet. Vannak hatásos jelenetek, izgalmas kalandok. Talán csak a vége van elszállva – a nagy szembeszállás és a végjáték. Az már nem hiteles, de addig tetszett a könyv, így elnéztem.

Végül, az emberek okozta katasztrófa. Mivel ez fordulat, erről beérem annyival, hogy kiváló alap arra, hogy minden megváltozzon később, és lehet, hogy minden korábbi gondolat, hogy milyen lehet a jövő, ezért más lesz.

Meglepett, hogy disztópia és sci-fi, mégis mennyire személyes és emberi cselekménye van. Danyelle megerőszakolása és pokoljárása az elején inkább thriller nyitány lehetne, és jól épül fel belőle a nő családjának élete. Szimpatikus, erős lány, akinek lesz egy remek fia, és összeszedi magát, jó életet épít magának. Danyelle egy harcos.

A fia, Sammy egyelőre inkább lehetőség azzal, amit a genetikának hála örökölt. Érdekel is, hogy ezzel a vonallal mit kezd a jövőben a szerző. Mert nem ő az egyetlen génmódosításon átesett baba, ha ő már második generációs is – az apját módosították, a fiú pedig örökölt. Nagyon kevés derül erről még ki, de ki tudja? El tudom képzelni, hogy ezt is lehet tovább vinni, a genetika és az emberi beleavatkozást az evolúcióba témává emelve.

Van tehát emberi dráma és hősiesség, van természeti és emberi katasztrófa is. Az egész személyesen, emberhez közel elmesélve. Felkeltette az érdeklődésem, olvasom majd tovább. Egyelőre nem bánom, hogy időrendben olvastam.

 

Hendon: Gyomláló – Mint sci-fi: 75% több irányból közelít a témához. Személyes, de el is gondolkoztat. Érdekes.

Szubjektíven: 75% Danyelle és Sammy nagyon szimpatikusak voltak. A sztori is ok, - a vége.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9916198956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása