Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Berry: A püspök embere

Cotton Malone 13.

2020. szeptember 27. - BBerni86

Nyomozós, régit titkot megszerző, küldetéses.

Cotton Malone egy megbeszélésen vesz részt, rá pisztolyt fognak. El is mondják neki, a történetétől függ, hogy a végén életben lesz-e még. El kell mesélnie az első ügyet, amit Stephanie bízott rá, közvetlenül a Magellán megalakulása előtt. Cotton így mesélni kezd, amikor fiatal ügyvédként és tisztként felkérték, hogy szerezze vissza 9_27a_puspok_embere.jpgaz egyik utolsó aranysast, egy milliókat érő aranypénzt az 1930-as évekből. Ám az érme egy cserében volt érdekelt, és amiért el akarták cserélni, másképpen, de ugyanolyan értékes. Cotton egy rendőrnő mellett fut versenyt a vetélytársakkal, hogy megfejtsék, miért olyan fontos ez az anyag, és hogy kapcsolódik mindez Martin Luther King meggyilkolásához. Cotton, mire észbe kap, már annak az őre lett, miért és hogyan kellett a férfinak meghalnia.

A da Vinci kód sikere után felkapottak lettek az olyan történetek, melyekben történelmi rejtélyeket oldanak meg, és kalandos maga a történet is. Akkor kezdték el nálunk is kiadni Steve Berry köteteit, kezdetben az Ulpius gondozásában jelentek meg. Most a Gabónál vannak, és folytatódik a sorozat.

A 13. rész egyszerre folytatja a hagyományokat, és valami más. A legnagyobb eltérés, hogy a regény cselekménye nem Cotton jelenében játszódik. Ha egy hős kezd idős lenni, a szerzők előszeretettel mesélik el a korábbi kalandjait. Gordianus ifjúsága így került előtérbe Saylor könyveiben, de a Jack Reacher sorozatot is emlegethetném, amelyeknél Child nem egyszer vezet vissza abba az időszakba, amikor még Reacher katona volt.

Ezt leszámítva – a jelenben már idősebb a karakter, és kevésbé hiteles, hogy a fiatal katonákat és zsoldosokat is leveri, ezért megyünk a múltba, ahol még ilyen kérdés nem merül fel – a kötet alapjai változatlanok. Megint van egy történelmi titok/összeesküvés, amelynek a felderítése közben Malone többekkel kénytelen megmérkőzni. A cselekmény ugyanolyan változatos, nyomoznak és üldöznek, máskor menekülnek. Alapvetően akció regény, amelyben a főhős soha nem pihenhet meg. Mire kivágja magát egy nehéz helyzetből, már a nyakán a következő. Mivel Malone nem csak izom, majdnem fotografikus a memóriája és tudja is használni a fejét, azzal is fel lehetett dobni a cselekményt, hogy más kihívások is vannak előtte, nem csak a fizikaiak.

Jó beugró lehet annak ez a kötet, aki eddig még nem olvasott a szerzőtől és nem ismeri ezt a sorozatát. Hiszen időrendben ez az első rész – ez a kaland volt az első, amelyben Malone megtudott valamit, ami a történelemben nem pont úgy maradt fenn, mint ahogy történt. Minimálisan lehet zavaró előismeret nélkül a Malone családjára tett pár utalás. A mesélés abban látszik meg, hogy tesz olyan megjegyzéseket, hogy akkor még hitt abban, hogy a házassága megmenthető. A korábbi köteteket is olvasóknak nem kérdés, ki az a Gary. Vannak utalások más történetekre – amelyikben Malone apjának a sorsa derül ki, vagy a templomos lovagok öröksége. De ezek nem befolyásolják a történetet, csak kis húsvéti tojások azoknak, akik értik ezeket az utalásokat.

Stílusában is olyan, mint a korábbi kötetek: gyors cselekmény, lényegre törő és rövid leírások, sok párbeszéd és könnyen fogyasztható.

Ami miatt gondban voltam ezzel a résszel, az a történelmi téma, ami kapcsán veszik a lehetőségeket, összeesküvéseket és tényeket. Persze, Martin Luther King nevét ismerjük, de itt Európában és Magyarországon nem olyan izgalmas kérdés, hogy miért és ki által kellett meghalnia, mint az amerikaiaknak. Nekem jobban tetszik ez a sorozat, amikor nem ennyire amerikai a téma. A keresztesek, Nagy Sándor, Napóleon, az agyaghadsereg… azok jobbak.

Már magyarul is vannak további kötetei, igyekszem majd beérni magam velük.

 

Berry: A püspök embere - Mint akció: 85% változatos, pörgő cselekményű regény, amiben egy kis összeesküvés is akad.

Szubjektíven: 55% a kaland és akció rész ok, de nem tudott lekötni a kötet történelmi témája.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6416217426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása