Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Modignani: Fekete hattyú

2020. október 18. - BBerni86

Családos, bosszút állós, szerelmes.

Emiliano Montalto legendás alak Olaszországban. A Montalto médiabirodalom feje, egy olyan dinasztia vezetője, akikkel pletykalapok tucatjait lehet eladni. Emiliano élete is bővelkedett a fordulatokban: első neje egy idősebb, 10_18fekete_hattyu.jpgvonzó asszony volt, majd egy jelentéktelen angol nemes következett, akit most cserélt le egy fiatal olasz újságírónőért. Ha mindez nem lenne elég, rejtélyesen végrendelkezik, majd öngyilkos lett. Szerelmének, Arlette-nek kell a cégét megmentenie, és megfizetnie a családnak mindenért. Mert valóban szerette Emilianót, de a története sokkal korábban összefonódott a Montalto családdal. 40 éve a családban viszonyok, sötét titkok és ármánykodások öröklődnek. Arlette megkapja az esélyt, hogy minden helyreálljon általa.

A jó strandkönyveknek nem tudok ellenállni. Engem szórakoztat, hogy a nagyon gazdagok hogyan élnek és ármánykodnak egymás ellen. Sorozatot sok ilyet tudok mondani, ami kis guilty pleasure számomra. A Gossip Girl, a Dynasty, vagy akár a Kőgazdag ázsiaiak akár filmen, akár olvasva.

A Fekete hattyúban is azt tudtam értékelni, ami ezt a vonalat képviseli. Van egy nagyon gazdag család, amelynek a tagjai azt hiszik, bármit megengedhetnek maguknak. Hajtják a pénzt és a még többet, miközben süllyednek az erkölcsi fertőbe. Testvér tesz keresztbe a testvérének, apák és gyermekeik háborúznak, miközben a házaspárok közt is oly sok a titok és az ármány. Van pl. egy asszony benne, aki viszonyt kezd az apával, titokban szül neki egy fiút, majd visszatér és behálózza a szeretője elsőszülött fiát. Ez csak egy történet a sok közül, akad itt főpappal románc és generációkon át öröklődő bosszú is.

A regény tulajdonképpen a múlt és a jelen idősíkjait keveri, felfedve a múltból a jelen titkos magyarázatait. Hogyan kerülhetett külsős a családi székbe. Ki kinek a gyereke és szeretője igazából? Akkor lehet megérteni, mi van a döntések mögött, ha ismerjük a botrányokat. Arlette ezekkel van tisztában, és ez lesz a fegyvere. Ha már ennél a szálnál tartunk – nagyon kurta-furcsa befejezést kapott a kötet, azt nagyon nem díjaztam.

Ha már elkezdtem, mi nem tetszik, maradjunk ezen a vonalon. Nem feledve, hogy a botrányokat és ármányokat, a gazdagok életvitelét szeretem olvasni. Viszont, itt a cím beígérte nekem a Fekete hattyút. Ez Emiliano beceneve volt a sajtóból, de nem értettem meg, mivel érdemelte ki. Nekem pont az jött le a regényből, hogy egy ponton elege lett a családi cégből is. Pontosan látta, hogy a testvérei a pusztulásba vezetnék a vállalatot, de nem érdekelte és hagyta. Akkor meg miért is volt olyan remek vezető?

Maga Emiliano akit nem éreztem fontos szereplőnek, annak ellenre, hogy az ő halála indítja a sztorit, ő a címszereplő. De mit tudunk meg róla? Nem sokat. A többiekhez képest csak vázlatpontokat. Ha a családra utalt volna a cím, nem zavarna, így viszont igen.

Aztán, aki tulajdonképpen a főszereplő, az egész kötet legellenszenveseb alakja. Minden azért történik, mert Emiliano apja, Edison olyan ember, amilyen. Tele viszonyokkal és hatalmi játszmákkal. Már az durva, hogy a felesége sokkal jobban foglalkozik és szereti a férje fattyú gyermekeit, mint a férje, de mit szóljon az ember akkor, amikor Edison feljelenti az egyik szeretőjét a náciknak, mert zsidó, csupán jó pontokért?

Nincs ellenemre egy jó antihős, de Edison még csak nem is igazán gonosz. Simán egy nagyon gazdag ember, aki megszokta, hogy csinál, amit csak akar.

A könyv olvastatta magát, ha helyenként már túl messze el is megy. Megnevezni, miből szedett a szerző szálakat… (Tövismadarak, pl.) Nem is tudom, merész vagy botor dolog volt.

Egyszer elment, de nem lesz visszatérő olvasmányom.

 

Modignani: Fekete hattyú - Mint családregény: 65% három generáció, sok botránnyal, de épp a címszereplő marad ki.

Szubjektíven: 55% strandkönyvnek tudom ajánlani, sok botrány és kavarás, de a lényeg?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6716244878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása