Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Paul: A világ titokzatos meséi

2020. november 19. - BBerni86

Misztikus, kalandos, gyerekes.

Rubert prágai kisiskolás, aki nehezen viseli, hogy kistestvére fog születni, és a nyári szünidőben majd a kicsire kell vigyáznia. A húga pont akkor születik meg, amikor a fiúnak a barátjával van megbeszélt programja. Nem tud elmenni, és a barátjának nyoma veszik, majd holtan kerül elő. A kishúgát hibáztatja, akit válogatott módokon kínozni kezd. Martha idős asszony, akit egyetlen fia kér meg, hogy vigyázzon az unokákra, amíg üzleti ügyben járcovers_531251.jpg a feleségével. A nagymama elvállalja, a gyerekek nagy bánatára. Martha félelmetes, de ezt a szüleik nem hiszik el nekik. Most olyan bizonyíték közelébe jutnak, ami bizonyítaná, hogy a nagyi gonosz. Boglárka 17 éves kamasz, akinek egy afrikai levelezőtársa van. Amikor Zara bajba kerül, magyar barátnőjétől kér segítséget, aki a helyszínre siet és segít megtörni a varázst a másik lánynak.

Kezdjük talán a címmel, hiszen abban van az egyetlen kapaszkodó, ami a kötetben szereplő történeteket összefűzi. A világ titokzatos meséi. A kötetben helyet kapott történetek a világ más-más pontjain játszódnak. Ázsia, Afrika, Prága, észak és az USA is a helyszínek között van. Titokzatos mesék, fantasy közeli történetek gyűjteménye.

Ennél szerettem volna nagyobb koherenciát felfedezni, de nem sikerült. A misztikus elem a közös, de az minden történetben másként van jelen. Ok, még talán az is, hogy mindegyikben gyermek főszereplők vannak, 10-18 év között. Nem egyben sok a testvér, így ott nagyobb és kisebb gyerek is akad egy történeten belül.

Nem lehet a zsánert sem tisztán megállapítani. Akad benne olyan, ami a horror felé közelít – ahogy a már emlegetett Rubert a kishúga életére tör, és süt belőle a gyűlölet. Van benne thriller, ahogy pl. a horrornagymama megfélemlíti az unokákat, akik nyomozni kezdenek a vénlány titka után – van éppen elég sötét folt a múltjában. Akad benne paródia is: bocs, de azt nem tudom komolyan venni, hogy nyolc gyerek egy nyúlszörnyet üldöz húsvétkor. Fantasy elemek is gyűlnek, nem egy történetben van mágia.

Még akár működhetett is volna, ha lenne valami, ami ezeket a történeteket összefűzi. Egy újságíró, aki belebotlik a különös történetekbe. Egy online közösség, ahol természetfeletti jelenségeket kutatnak, ahova a gyerekek is be tudtak volna írni.

Értem, a puszta szórakoztatás a cél, de én akkor találnám jobbnak, még szórakozni is jobban tudok, ha van egy keret, amibe illeszkednek a történetek.

Változó, milyenek a történetek. Nem egyszer azon kaptam magam, hogy nem hiszem el őket, valóban nagyon mesék – és nem a fantasy elem miatt. Pl. azon nem akadok fenn, hogy az emberek állatszerűvé kezdenek válni az afrikai történetben. Azt már kevésbé hiszem el, hogy Bogi szülei egyedül elengedik a lányukat Afrikába 17 évesen egy háborús övezetbe és még a jegyét is megveszik. Mert az egyik fantasy elem, a másik meg emberileg hiteltelen.

Némelyik történet túl van nyújtva, és nem bírja el a hosszát. A rövidebbeket frappánsabbnak éreztem általában.

A szereplők nem kapnak nagy mélyítést: vannak jók és rosszak, akik között egyértelműek a határvonalak. A gyerekek minden esetben a pozitív karakterek, vagy a prágai fiú esetében a sztori végére azzá válnak, megtanulva a leckét.

Olykor a stílusa is gyengébb, mesterkélt, de szerencsére nem ez volt a döntő benyomásom.

Egyszer érdekes volt, de ennyi elég is volt belőle.

 

Paul: A világ titokzatos meséi - Mint misztikus: 65% jópofa történetek egyetlen céllal: szórakoztatni. Horror, ifjúsági elemmel.

Szubjektíven: 55% kellett volna egy összekötő a történetek közé, akkor jobban tetszene.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5916291478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása