Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Papp: Ha/mar

2020. december 26. - BBerni86

Szerelmes, gyászoló, családos.

Dalma nehéz éven van túl. A szeretett férjét elvesztette, és kamasz fiaival magának kell kitalálnia, hogyan tovább, miközben mindannyian szenvednek. Egy őszi nyaralással igyekszik kicsit rendet tenni a fejében és a szívében, egy görög szigetre utazik el 10 napra. A hotel értük felelős tagja, Den gyorsan leveszi a lábáról, és megegyeznek, hogy erre a 10 napra egy könnyed románcba bonyolódnak, folytatás nélkül. Dalma hazatér, és nekilát, hogy 14 hamar.jpgéves fia, Csongor számára új pszichológust keressen. Lesz is döbbenet, amikor a javasolt szakember Dénes, vagyis a görög szigeten megismert Den. A fia érdekében Dalma ad egy esélyt a terápiának. Dénes jó szakember, és a nő sem megy ki a fejéből. Miközben segít Dalma fiának, valamilyen kapcsolatot igyekszik kialakítani Dalmával is, ami már nem csak a szexen alapulna. Ám a férfinak is megvannak a maga sebei, és lehet, hogy még nincs itt az ideje annak, hogy együtt legyenek.

Papp Csilla nem elsőkönyves szerző, ám számomra ez volt az első könyve, amit olvastam. (Nem az utolsó, jegyzem meg hamar.) Amíg olvastam, nem volt hiányérzetem, és nem tapasztaltam azt sem, hogy lenne itt olyan történet, amiből hiányoznak nekem kirakós darabkák. Már a könyv után, amikor nézegettem, milyen regényei vannak még az írónőnek, lepődtem meg, hogy ebben az univerzumban, ezekkel a szereplőkkel már van egy története. Ez most kicsit piszkálja az agyam, de ahogy már említettem, ez a kötet tökéletesen működik önmagában is, nyugodtan lehet első Papp Csilla könyvként is olvasni.

A cím is jó választás. Egyrészt, értelmezhetjük egybeírva. Hamar történnek itt a dolgok? Túl friss a gyász, hamar van, hogy Dalma megint szerelmes legyen és új férfit hozzon a család életébe? Ugyanakkor Ha mar-ként is olvashatom, mert itt bizony az érzelmek marnak. A gyász, a szerelem is savként mar.

Romantikus regény is, de itt nem a szerelmen van a hangsúly. Dalma és Dénes nem veszett tiniként zuhan egymásba, és a szerelem nem lesz gyógyszer mindenre. Itt komoly konfliktusok és fájdalmak vannak a háttérben. Igen, a két ember tud segíteni egymásnak, és a szerelmük is része lesz annak, hogy tovább tudjanak lépni, megint egészek legyenek, de ez csak segít benne, nem megoldja a gondjaikat.

Tetszett, hogy el tudtam hinni ezt a történetet. Nem meseszerű, nagy szerelmi mese, hanem annak a története, hogy Dalma hogyan talál megint magára, és felnőtt, értelmes nőként milyen döntéseket kell meghoznia, miket él át. Belülről van megfogva az útja, és érthető akkor is, ha nagyon nem volt szimpatikus sokszor, ahogy Dalma viselkedett és viszonyult másokhoz. Tudom és értettem, miért bánik pl. Dénessel úgy, ahogy, de szimpatikus nem lett tőle. Dénest jobban kedveltem, bár ő már kezd a túl jó, hogy igaz legyen kategória képviselője lenni. Helyes, jólelkű, segítőkész, még a sebei is csak vonzóbbá teszik. (Lelki, nem fizikai :)

Tetszett, hogy Papp Csilla nem írt egy nagy rózsaszín, meseszerű happy end befejezést. Szerintem a szereplőket eljuttatja oda, ahol lenniük kell a végén. Dénes, Dalma is pont azt kapta a zárlatban, amit érdemelt.

Nem kétszereplős darab, élettel teli és szerethető mellékszereplőket is felsorakoztat.

Keserédes, de azért van benne humor is és életszeretet. Pozitív hangulatú könyv akkor is, amikor nehéz témákat és fájdalmas, szinte tabu témákat dolgoz fel.

Határozottan kellemes meglepetés volt, még biztosan olvasok majd az írónőtöl.

 

Papp: Ha/mar - Mint női: 90% érzelmes, több témát feldolgozó, keserédes történet, amit át lehetett élni is.

Szubjektíven: 75% Dalmát nem tudtam megkedvelni, de a többieket igen és tetszett a vége is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5316358018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása