Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Fekete: Zsellérek

2021. január 18. - BBerni86

Gyerekkori barátságot tovább megtartó, életcélt kereső, felnövő.

Zsellér Péter jó fejű fiú, amit paraszt szülei is felismernek. Lehetővé teszik, hogy a fiú tanuljon, és a falusi iskola után egy gimnáziumba járhasson. Kosztos diákként kerül fel városra, tele tudásvággyal és a felelősséggel, hogy megtartsa az ösztöndíját, legyen belőle valaki. Osztálytársa lesz Lacika, aki otthon a birtok felügyelőjének a fia. Gazdag család sarja, akik nem csak anyagilag, társadalmilag is feljebb vannak, mint Péter és szülei. Lacika azonban küszködik az anyaggal, és Péter megsajnálja. Tanítani kezdi, a barátja lesz és cserébe az intéző is zsellerek.jpgfelkarolja a fiút. A gyermeki naivitás még nem látja meg azt, amit a felnőttek igen: Laci és családja pártfogásával Péter feljebb vezető útja is könnyebb lehet. A politika, a szerelmek azonban a fiúk életére is nagy hatással van, és nem lesz könnyű a gyerekkori álmok nyomába eredni.

A Zsellérek nem tartozik a népszerű Fekete István regények közé, és most meg is lepett, hogy találkoztam vele ilyen-olyan cikkben. A szerző életművében sokkal fontosabb helye van, mint amit megítélünk neki. Maga Fekete István is jelentős munkájának tartotta, és folytatni is akarta a regény történetét, ha az már nem is készülhetett el.

Bár ezt eddig nem tudtam, nekem is megvolt az érzés a regény végén, hogy ez így felemás. Némely szálat elvágnak, a fiúk végleg maguk mögött hagyják a gyerekkorukat, és a saját karrierjüket építő fiatalemberekké válnak, de sok kérdés marad. Hogyan boldogulnak, ki lesz a párjuk, megmarad a barátságuk? Nem volt zárt a zárlat. Már értem is, miért.

A regényt érdemes két nagyobb részre bontani. Az első az, amiért Fekete Istvánt kánonba emeltük, és ismerjük. Az ifjúsági regény, két fiú barátsága és élettörténete, az iskolásévek és a felnőtté válás. Megvannak a maguk küzdelmei, örömei és bánatai. Ahogy a szerelem miatt megjelenik a féltékenység, ahogy visszatalálnak egymáshoz, és ahogy a tanulással is birkóznak. Megkapóan szép példák vannak arról, hogyan bolondítja meg őket az első szerelem, vagy képesek áldozatot hozni a barátjukért.

Mindezt színezi maga a korszak. Mert a fiúk nem elzárva léteznek az iskolában, egy viharos korszakban nőnek fel. Ott van a lapokon a korszak hangulata, és a politika alakulása többször is megváltoztatja a sorsukat vagy kalandba sodorja őket. Tele van ki nem mondott, de a cselekménnyel érzékeltetett kritikával a regény. Ami számomra a legemlékezetesebb volt, amikor bűnbakot kerestek az új rendszer szolgái, és a tények abszolút nem érdekelték őket. Kitalálták, kit vonnak felelősségre, és az nem volt téma, van-e ennek alapja. Nem is véletlen, hogy egy időszakban be volt tiltva ez a regény, és miután újra megjelenhetett, egyes részeket kivágott belőle a cenzúra. Van éle a történelem szemléletének, de mai szemmel pont ezek a részek az érdekesek, értékesek benne.

Gondosan építi fel a szerző a karaktereit, és két különböző fiú rajzát is gondosan rajzolja. Mindkettőnek megvannak a maga hibái, erényei, és Pétert rajzolja szimpatikusabbra, aki tehetségesebb, aki hazatalál és másokat is segítő, sikeremberré érik.

Amit talán nehezményeztem, azokat az egyetemi és fiatal felnőtt évek, Péter szerelmi ügyei. Kifejezetten irritált, ahogy a háborúban megözvegyült Magdával viszonyba bonyolódott. A végére ugyan kiegyenesednek a szálak, és Fekete nem keserű szájízzel ereszt el, de nem szerettem a helyét kereső, kicsapongó Pétert. A kamasz tisztább, szerethetőbb volt.

Az gondolom senkit nem lep meg, hogy a vidék szeretete ebben a regényben is megvan, ha nincsenek is olyan nagy tájleíró részek benne, mint Fekete klasszikus ifjúsági regényeiben.

Érdemes a Zselléreket is felfedezni a szerzőtől, és nem engedni, hogy becsapjon a cím. Ez a Zsellérék története, egy családé, és nem a zselléreké, a föld nélküli parasztoké.

 

Fekete: Zsellérek – Mint ifjúsági: 75% miközben örök kamasz kérdések is felmerülnek, egy letűnt kor rajza is.

Szubjektíven: 70% a diákévek lekötöttek, a fiatal felnőttek problémái már nem fogtak meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr116394266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása