Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 1.

2021. február 01. - BBerni86

Új életet kezdő, mágikus nyomozásra induló, új barátságot kötő.

Wei Wuxian, Yiling pátriárkája legendás kultivátor volt. Egy olyan utat használt, melyet démoninak és megrontónak talált a kultivátorok világa, és összefogtak, hogy végezzenek a férfival és követőivel. Majd vártak: visszatér ártó szellemként, történik valami? Ám csend jött, Wuxian bevégezte a földi létet. Legfeljebb a hagyatékán marakodhattak, és próbálhatták felhasználni az eredményeit a saját hatalmuk növelésére. 13 évvel később azonban egy fiatal kultivátor a lelkét adja, hogy egy erős lény a testébe költözzön, és megbosszulja őt a_demoni_kultivacio_nagymestere1.jpgazokon, akik megkeserítették az életét. Wuxian még fel sem foghatja, hova került a lelke, és mit várnak tőle, máris egy démoni lény megfékezése és egy nyomozás vár rá, egy nem kívánt segítővel: a nemes kultivátor, Wuxian egykori ellenlábasa, Lan Wangji maga mellett tartja és Wuxian hiába igyekszik az agyára menni, nem tudja kidobatni magát.

Elméletben tudom, hogy ez a történet eredetileg egy tévésorozat. Még a kötet felépítésében is látom, hogyan köszön vissza annak a szerkezete. Úgy vannak a részek tagolva, ahogy szerintem a sorozatban is követték egymást az epizódok. Még címük is van, mint egy sorozat epizódjainak. A sorozatból azonban semmit nem láttam – a regény után lettem annyira kíváncsi, hogy legalább rákeressek, de pár szereplő fotója után feladtam. Jobban tetszik, ahogy a fejemben kinéz – kicsit anime sorozatnak képzelem el magamban, nem élőszereplősnek. Hiába, engem anno nagyon behúzott a Bleach…

Amit nem véletlenül jutott az eszembe. Ennek a regénynek nagyon komoly társadalmi felépítménye van. Vannak a sima emberek, velük nem sokat foglalkozunk. Vannak viszont a kultivátorok, akik szellemi energiákat használni képes harcosok. Varázsolnak, íjjal és karddal harcolnak, megtisztítják a területüket a gonosz szellemektől – közben klánokba tömörülnek, amelyek folyton versengenek egymással. (Már érthető a Bleach párhuzam? Ha nem is halálistenek itt a szereplők, hasonlóak és az osztagok helyett itt vannak a klánok.)

Egyszerre fokozatosan, de in medias res zuhanunk bele ebbe a világba. Akinek a testébe kerül Wuxian, félig-meddig kívülálló. Kultivátor volt az apja, ő is tanult, de kidobták. Mivel Wuxian neki adja ki magát, megjátssza, hogy kevésbé ismeri a kultivátor világot, és amit felfednek előtte, bevezet minket is ide. Csak éppen Wei Wuxian igazából mindennel képben van, legfeljebb azt kell felmérnie, az utóbbi 10 évben hogyan alakultak az erőviszonyok. Így figyelni is kell, hogy ne csak a nyomozást és a személyes ügyet tudjuk követni, hanem kicsit a klánok világába is otthonosabban mozogjunk.

Kalandos, izgalmas történet ez, amelyben két kultivátor elindul, hogy testrészekből összeállítsanak egy testet, ami elvezet a gonosz erőhöz, akit le kell győzni. Minden rész egy-egy kaland, egy-egy brutális eset megoldása. Hullottak és hullanak az emberek – ha nem is válik horrorrá, elég véres és rémes ötletek fordulnak itt elő.

A mágiájuk, a lények, a nyomozás is olvastatta magát.

Nagyon mozgatja az is az agyam, hogy miért lett annyira pária Wuxian. Egy érdeklődő, alapvetően jóindulatú férfi, most is segít az embereken és nem fér a fejemben, hogy lehetett ő a kultivátor világ Voldemortja. Nagyon kevés részlet van a múltból, talán majd később.

Érdekes a párosa a Lan kultivátorral. Wangji komoly, kötelességtudó, mintha érzelmei nem is lennének, csak nagyon komolyan, minden szabályt betartva végzi a dolgát. Wuxian a lázadó, a poéngyáros. Ő az ellentéte. Mégis… Néha még az is megfordult a fejembe, hogy ez már több barátságnál részéről. Fura is ez a vonal, miközben együtt dolgozni nagyon tudnak.

Az biztos, hogy megfogott a regény világa, más a szereplők gondolkozása, a keleti hatások – biztosan olvasom tovább, érdekel, hova lyukadunk ki a végére.

 

Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 1. - Mint fantasy: 85% jól kitalált világa van, izgalmas karakterekkel és nyomozással.

Szubjektíven: 80% még sok a kérdésem, és furcsa a két főszereplő közti viszony. Bromance?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9616411930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása