Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Móricz: Úri muri

2021. február 13. - BBerni86

Gazdálkodó, viszonyos, kiemelkedni nem tudó.

A kiskunsági földesurak, dzsentrik mulatságra készülnek. Az egyik helyi lakot akarják megtréfálni: nemesnek mondanak egy ügynököt, aki el is vállalja a szerepet és akinek színházi előadást terveznek. Szakhmáry Zoltán is a csapattal tart, ám a többiek szórakozása elgondolkoztatja a saját helyzetéről. Ő a legsikeresebb gazdálkodó közöttük, aki modernizál és vagyonosodhatna, akinek szerető felsége és két gyermeke van. Ám titkon a tanyán uri_muri.jpgrejteget egy lányt, akit a munkások közül emelt ki. Csinos, hízelkedő, vérforraló. Zoltán maga is tudja, hogy nem várhat tőle hűséget, hogy el fogja árulni, és nyomában sem ér a feleségének, aki hűségesen kitart a férje mellett. Mégsem tud tőle szabadulni. Ahogy a lányt is bevonják a játékba, Zoltán egy olyan játszmába sodródik, mely a pusztulásba tart.

Móricz Zsigmond jellegzetes témái közé tartozik a vidék és az emberi drámák. Mikszáth után nála is megjelennek a dzsentrik, még nyersebben és vakítóbb fényben, mint ahogy Mikszáth korábban ábrázolta őket. Nem is esik jól olvasni róluk, annyi tönkrement sors és tragédia, felelőtlenség van benne.

Nézzük csak meg Szakhmáry Zoltán alakját, akit kettős teher húz le annyira, hogy végül el is bukik a jobb sorsra érdemes ember! A feleség szájába adja Móricz a jellemzést, milyen ember ő. Jó gazdálkodó, tehetséges, akinek az lett volna a sorsa, hogy felemelje a környezetét és sikeres legyen. Nem csak tehetségben, emberként is több, mint a környezete. Csak éppen két végzetes hibája van, ahogy a cselekményből látjuk.

1: a baráti köre. Egy vidéki képet kapunk sok dzsentrivel, vagy a semmiből jött ilyen-olyan gazdálkodóval, akik ügyeskednek, valahogy fennmaradnak, de nincsenek nagy célkitűzéseik. Szórakoznak, mindenféle murit eszelnek ki, és nem haladnak semerre. Lehúzzák magukkal Zoltánt is, aki ennél többre lenne képes, de velük nem lehet. Zoltán nem tagadja meg őket, a kör tagja, és idomul. Neki nem tetszik az eredeti muri sem, de nem lesz kihúzó. A végére aztán az ú murija kiteszi a pontot az egész osztályra: nincs más előttük, mint a tűz.

2: a felemelt lány. Zoltán pontosan tudja, milyen az a nő, és a szépsége is mennyire csak rejti azt a mocsok természetet, ami a sajátja. Még szinte magát is megveti, de nem tud kitörni a bűvkörből. Álltathatja magát, hogy többé tette a lányt, méltó társsá, de a felesége és a lány tettei is azt igazolják, hogy méltatlanra pazarolta az érzelmeit, a pénzét, a szívét.

Attól különben jó vagy rossz a férfi, hogy nem tud az eszére hallgatni, az ösztönei elviszik a rossz útra? Kívülről olyan könnyű azt mondani, hogy az ő hibája is, amibe belesodródik. Ha pontosan látja, milyen emberek, milyen szerető van mellette, miért nem változtat? Amiért pedig Móricz jó jellemábrázoló, hogy meg tudja mutatni, hogy miért nem képes erre. Nem olyan a természete, és az ellen viszont csak egyetlen, végső gyógyszer létezik. Ahogy arra a társadalmi rétegre is ez vár, amely lehúzta magával a férfit.

A szereplőkön túl a történet, a szöveg érdekes azért is, mert Móricz beemelte a szövegbe az egyének egyedi beszédét is. Ezzel is karaktert ad nekik, és irodalmileg az érték. Az már más kérdés, hogy mennyire akasztja az olvasást és nem is tetszett különösebben.

Nem könnyű olvasmány, és elég lehangoló is. De ez fontos a hatáshoz is. Nem lehet egy boldog történet, mert a társadalmi üzenet sem az, amit megfogalmaz.

Így intellektuálisan értékelem, jónak találom, de nagyon nem esett jól elolvasni ezt a kötetet.

 

Móricz: Úri muri – Mint klasszikus: 75% nagy erővel ragadja meg hőse lelki alkatát és társadalmi korképet nyújt.

Szubjektíven: 40% lehangoló darab, amiben nem csak a hős, de a világ is pusztulásba tart.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1116426074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása