Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Susman & Dillon & Cairns: Mindörökké Jóbarátok

2021. április 11. - BBerni86

Filmes, cselekményt összefoglaló, rajongói.

Az íróknak nagyon kellett egy új, jó ötlet, amit el tudnak adni sorozatnak. Egy baráti társaságról, fiatalokról szóló történet, ami aztán minden korosztályt le tud kötni. Kicsit magukról is mintázva kitalálták Monica, Ross, Joey, Phoebe, Rachel és Chandler alakját. Megkeresték a megfelelő színészeket, elkészült a pilot. Kezdetektől mindenki mindorokke_jobaratok.jpgérezte, hogy ezzel nagyot fognak tarolni, de még őket is meglepte, mennyire. Indítottak el divathullámot – Rachel haja – és mertek társadalmilag kevésbé elfogadott témákat is műsorra tűzni, mint a meleg házasság vagy a nemváltás. A részekben általában két történetet meséltek el: egy főszálat, és a többi szereplőnek is valami kisebb eseményt. Végig lehetett követni, ahogy Ross és Rachel egy közös gyerek után nagy nehezen megállapodik egymásnál, ahogy Monica és Chandler barátsága a sorozat stabil szerelmi kapcsolatává válik, ahogy karriert építettek, szerelmesek lettek, csalódtak vagy éppen nagy sikereket értek el.

Van a kiadónak egy nagyon hasonló kötete. Még tartalmában is annyi a hasonlóság, hogy most komolyan bánom, hogy nem ezt a kötetet olvastam el először. Ami a Jóbarátok-generációban benne volt, itt is össze van foglalva.
Aki ezt olvassa először, ott bővebben megtalálja ezeket és megvan az ív. Így viszont olyan érzésem volt, mintha csak összefoglalták volna azt, amit Austerlitz-kötete tartalmazott. Nem hozott újdonságokat, csak ismétli ugyanazokat a megállapításokat.
Egy különösen az agyamra ment: az, hogy a Jóbarátok mutatott főműsoridőben először meleg házasságot. Itt ez úgy fel van nagyítva, mintha ezzel nem is tudom milyen társadalmi változást idéztek volna elő. Értem, a készítők is érdemnek tartják, hogy ezt megtették, de ne emeljék piedesztálra magukat érte, mert ennek nagyon olyan hatása volt rám. Austerlitz ezt sokkal finomabban közölte és nem éreztem ilyen önfényezésnek.

Pedig filmkönyvnek nagyon korrekt ezt a kötet. Gondosan szerkesztett, és érezhetően rajongóknak lett összeállítva.
Az elején összefoglalják, kik és hogyan kerültek a műsorba, mik voltak az előzmények. Mesélnek a díszletekről, a kávézóról, a szerelmi szálak és barátságok alakulásáról, arról, milyen rajongói hullám vette ezzel kezdetét. Beavatnak olyan kis titkokban, mint a sárga képkeret az ajtón és hasonlók.
Majd a részek ismertetése következik. Mint egy-egy kis novella – talán annál szárazabb és nyersebb szövegezéssel – összefoglalja a fontos részek tartalmát, évadokra bontva. Ehhez kapcsol tényeket, és vannak jó ötletek, mivel dobják fel a száraz szöveget. Grafikonos ábra a szerelmi kapcsolatról, vagy a részben elhangzott kvíz, amit magunk is megpróbálhatunk megválaszolni.  A kedvencem talán a sztárvendégek listája volt – kicsit sajnálom is, hogy a részek nincsenek mellé rendelve, mert ezeket akár Netflixen is gyorsan kikeresném.
Bár volt egy olyan érzésem, ami egyre erősödött, ahogy haladtam a kötetben, hogy a Jóbarátok részeket jobb nézni, mint a tartalmi kivonatokat olvasni, azt simán bele tudom látni, hogy ez remek arra, hogy ha egy bizonyos részt vissza akarunk keresni, ez segít rábukkanni.

A kiadó gyönyörű kivitelben is hozta el a kötetet. Tele van jó minőségű képekkel, és tényleg élmény lapozgatni. (Meg is kérték az árát, de ez már egy más téma.)

Saját zsánerében remek kiadvány, de akkor is fájlalom, hogy nem egyszer olyan érzésem volt, hogy egy másik kötet összefoglalóját olvasom.

 

Susman & Dillon & Cairns: Mindörökké Jóbarátok - Mint filmkönyv: 80% tartalmas, szép kivitelben, és a rajongóknak sok meglepetéssel készült.

Szubjektíven: 45% sokban hasonlított egy másik Jóbarátok kiadványra, ami rontott rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr416490164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása