Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Campbell: Idegen a parton

2021. május 06. - BBerni86

Titkot őrző, fenyegető, átverős.

Caroline a negyvenes évei elején járó háziasszony, aki kezd gondokkal küzdeni. A lánya egyetemre ment, unatkozik. A férje sokat dolgozik, és az asszony gyanítja, hogy viszonya is van. Amikor a válás is szóba kerül, Caroline szeme megakad egy helyi fiatalemberen. A parton sétáló Aidan egy helyi bárban dolgozik, és Caroline belemegy egy forró éjszakába a fiatalabb férfival. Aidan meglepően komolyan veszi magukat, már első éjjelidegen_a_parton.jpg szerelmet vall és tapad a nőre. Miközben hízelgőnek érzi ezt a figyelmet, egyre inkább teherré válik: Caroline a házasságát akarja megmenteni, és a férje nem bocsátaná meg a botlását. Aidan azonban nem ért a szóból, Caroline nyomában jár, magának akarja és a családját is követi. Aidan szerint Caroline veszélyben van, meg akarja menteni a férjétől.

Michele Campbell újabb kötete is korrekt pszicho-thriller. Korrekt munka, amelyben szépen megvan minden, ami miatt a zsánerbe illik. Talán nem újítja meg a műfajt, de elszórakoztat és helyén vannak benne a dolgok.

A cselekmény gyors, sodornak előre az események. Mindezt úgy, hogy igazság szerint nem történnek nagy dolgok benne. A viszony, ahogy Aidan követi az embereket, és Caroline egyre jobban kapkodni kezd, a nővéréhez fordul… Ahogy azonban átjön a lelki feszültség, az egyre nagyobb nyomás, az ezen eseményeket is izgalmassá tudja tenni.

Váltott elbeszélés, melyben Caroline és Aidan nézőpontja váltja egymást. Mindkettő nagyon érzelmi oldalról van megfogva, és folyamatosan megkapjuk, ki mit érez és mi zajlik a fejében. A nő esetében ez még OK is, azért a férfi hőst kevésbé érzelmes megközelítéssel hitelesebbnek éreztem volna.

Általában már azt szórakoztatónak tartom, ahogy ugyanazt az eseményt megnézhetjük két külön szemszögből, de itt még egy pluszt is kapunk hozzá. Ez a két ember nagyon másként látja a dolgokat, és a szerző el mer játszani azzal, hogy kinek van igaza. Mindkettő a maga igazságát adja elő, és az olvasónak választani kell, kinek hisz. Campbell elég erőteljesen lök egy bizonyos irányban, mondhatni, sugallja, kivel érezzünk együtt és kiben bízzunk.

Csakhogy! Ez a sztori nem megbízható elbeszélőt alkalmaz! Rájöttem, én ezt kifejezetten élvezem, mert alaposan megbolondítja a cselekményt, hogy nem lehet hinni a szereplőknek. Kritikával kell fogadni még az érzelmeik leírását is, és folyton mérlegelni, mi az igazság a mondott dolgok mögött. Érdekes is, ki mikor érez rá olvasóként, hogy nem szabad hitelt adni az elbeszélőknek. Nekem játék volt, hogy mérlegeltem, ki mikor és miben hazudik. Aki meg a végén szembesül a szereplők igazi lényével, kap egy elég nagy csavart így a végére.

Abba bele lehet kötni, hogy mennyire hihető az egész történet. Túl simán mennek a gonosz tervek, és Aidan alakja is támadható. Hogy lehet ennyire naiv sok esetben? Azt sem tudom elhinni, hogy egy egyéjszakás kaland után ennyire rá bírjon kattanni egy nőre. De jól szórakoztam olvasás közben, így ezek most annyira nem foglalkoztattak.

Volt egy kis strandkönyv hangulata is, mert eljátszik a szerző a társadalmi és anyagi különbségekkel is. Caroline gazdag és előkelő, míg Aidan szegény és börtönviselt. A nő élvezi, ami a pénzért jár neki, és a helyszínek, az otthona, az egész miliő azt a világot idézi, amit kívülről irigykedve lehet nézni. A viszony, a bosszú tematikája is jól illik egy strandkönyvbe, csak éppen itt az érzelmi feszültség és fenyegetettség thriller felé visz el.

Nem hibátlan, de jól szórakoztam rajta – a nem megbízható elbeszélő módszert meg szeretem.

 

Campbell: Idegen a parton - Mint thriller: 70% az érzelmi feszültség megvan, a nem megbízható elbeszélő izgalmas.

Szubjektíven: 75% bár a sztori hoz tipikus elemeket, szórakoztat, és jó a nézőpontváltás is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2516509730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása