Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Joshi: A hennaművész

2021. május 11. - BBerni86

Üzletet vezető, megélhetésért dolgozó, családos, női helyzetes.

Lakshmi még csak 17 éves volt, amikor 2 év házasság után elmenekült erőszakos férjétől, aki az asszony verésével vezette le a dühét, amiért a nő nem szült neki gyereket. Az anyósa megtanította a gyógynövények használatára, és kivételesen szépen tudott festeni, amit hennaművészként eladható tudássá változtatott. 14 évvel később már magát eltartó üzletasszony, aki az előkelő indiai asszonyok személyes hennaművésze, saját házata_hennamuvesz.jpg építtet, és csak az bántja, hogy a szüleitől is teljesen elszakadt a régi életével együtt. Minden a feje tetejére áll, amikor a volt férje egy 13 éves kislánnyal állít be hozzá. A lány Radha, a húga, akiről eddig nem is tudott. A szüleik halottak, a kislánynak már csak ő maradt. Lakshmi befogadja, igyekszik jobb életet biztosítani neki, miközben küzd egy királyi megrendelésért is. A csinos Radha azonban olyasmiket tesz, amivel mindenét veszélybe sodorja.

Nem véletlenül került be a Reese Witherspoon Könyvklubba, kifejezetten olyan történet, amelyből a színésznő szeret filmet készíteni. Van egy erős nő, aki mélyről jön és építi fel magát, miközben egy ellenséges társadalmat él túl. Emberi, küzdelmes, életszerű.

Kétféleképpen tudtam olvasni, és mindkét olvasatban más a véleményem a könyvről. Ha Lakshmi történetének nézem, fejlődésregénynek, akkor nem szerettem a történetet. Az eleje nagyon megfogott, ahogy látjuk működés közben az üzleteit, és ott ez az erős asszony, aki mindent egyben tart. Ugyan a múlt sebei nem gyógyultak be teljesen, közel senkit nem mer engedni magához, de halad az úton, amire mindig is vágyott. Csak éppen, ami a regényben fejlődés, én visszalépésnek érzem. Radha a női oldalát erősíti fel, és olyan döntéseket hoz meg miatta, melyek romba döntik a szépen felépített életét. Vagy csak igazságtalannak érzem, hogy mások miatt neki kell fizetni? Az is.

Radha egy nagy gyerek, naiv és észre sem veszi, hogy mit művel a testvérével. Persze, ő is áldozat, és nem jogos, hogy őt utálom azért, amiért olyan naiv és kihasználható, de akkor is irritált, ahogy mindent romba döntött. Gyerekes és önző – bár talán tényleg eléggé megfizet.

Joshi jó a karakterábrázolásban, és mindkettő alakjában valami többet meg tud ragadni, mint a puszta tetteiket és karakterük. Lakshmi a karrierista, aki majd eljut addig, hogy másokért dolgozzon. Radha meg a családcentrikus, aki csak házi boldogságra vágyik. Annyira mások, hogy elkerülhetetlen az ütközés és a szerző szépen le is követi a testvérek közti kapcsolat alakulását, viharokkal és közeledéssel.

Ehhez jön hozzá, hogy a gazdag és nemes feleségeket is bemutatja. Kisebb teret kapnak, de jól jellemez velük egy újabb társadalmi kört. Mindenkinek megvan egy-egy jellemzője, ami miatt megkülönböztethető és egyedi. De velük már a másik olvasathoz kapcsolódunk. Mert feminista olvasata is van a regénynek. Ezek a feleségek az elnyomás egy arcát láttatják: igaz, hogy arany, de kalitkában élnek. A férjeik gyötrését pedig azzal ellensúlyozzák, hogy az alattuk állókat alázzák meg, és túlvédik a fiaiakat. Lakshmi az erős, önálló nő képe, aki a végére értékes emberré is válik, és megtalálja a konszenzust a két énje között. Egyszerre tud fontos lenni neki a családja, amiért áldozatokat is hoz, és olyan munkája lesz, amit nem csak szeret, de másoknak is segít vele. Marad erős, független nő, aki társadalmilag is hasznos, és kitör a ketrecből, amibe a férfiak vagy éppen a gazdag feleségek kényszerítették.

Nagyon női olvasmány, van egzotikuma is. Közelebb hozza Indiát, a kasztrendszert. Érdekes.

Olvasmányos, érdekes. Sok az érzelem, belülről megfogott könyv, de tartalmas is.

 

Joshi: A hennaművész - Mint női: 90% izgalmas női karakterek, történelmi kor és más világ, de mai kérdésekkel.

Szubjektíven: 70% Radha nagyon nem szimpatikus, a végét is emésztem még. De lekötött.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8816515728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása