Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Petch: A toszkán titok

2021. május 16. - BBerni86

Családi, múlt titkait feltáró, új életet kezdő.

Anna élete nem alakul úgy, mint egy mesében. Olyan férfival van együtt, akinek csak a szeretője lehet és Anna nem is szereti a férfit igazán. Az állását elveszti. Ráadásul szeretett édesanyja meghal, és a nőnek nem csak a gyásszal kell megbirkóznia, de az anyja rá hagyott irataiból egy múltbeli titkot is megsejt, ami nem hagyja a_toszkan_titok.jpgnyugodni. Elhatározza, hogy az örökölt pénzből visszautazik anyja szülővároskájába, Toszkánába, és miközben megfejti a napló titkait, eldönti, hogyan folytassa az életét. A naplóból egy izgalmas történet bontakozik ki, amely közelebb hozza a nőhöz a szülei bonyolult kapcsolatát és az anyja döntéseit, megismeri a nagybátyját, akit nem ismerhetett. Közben a kisvárosban igazi barátokat szerez, és egy jóképű özvegynek hála a szívét is megtanulja kinyitni.

A női regények között ez is már elmenne egy alzsánernek. Amikor a fiatal vagy már érettebb női hős valami örökség miatt útra kel, és kinyomozza az anyja, nagyanyja, számára fontos nő múltját, miközben a saját életét is rendezi. Pont ezt írta meg Angela Petch is.

Ugyan azzal kicsit bolondítva van, hogy az anyja történetének jelentős része a II. világháború alatt játszódik, nem lehet történelmi regényként olvasni kicsit sem. A lány néha elvitt egy üzenetet, amivel a partizánokat segítette. Rejtegettek egy angol tisztet. De mindkét szál a személyes történet miatt lesz fontos: a partizánok szorosan köthetőek ahhoz, hogy mi történik a lány testvérével, az angol katona meg a szerelmi szálhoz kell.

Érzelmes és romantikus regény, már a múltbeli részeknél is. Akkor is, ha nem is igazán romantikus ez a történet és ez a regény. Nincsenek nagy szenvedélyek és nagy szerelmi leírások sem. Olyan rendezett és annyira következik a történetből, hogy Ines és Jim története hogyan alakul már a kezdetektől. Az ugyan bontja a rendet, hogy maga a házasság milyen lesz. Itt már átcsúszunk egy női sors ismertetésébe és olyan döntésekbe, amelyeket a kor is indokol. Jim erőszakos férj, és azt kell megemészteni, a felesége miért ragad mellette egy több értelemben is bántalmazó kapcsolatban.

A jelenben pedig Anna kezd új életbe. A Will kapcsolat mindig is steril volt, még a regény eleji szakítás sem érzelmes. Francesco iránt meg ugyanolyan lineáris, sorsszerű a szerelme, ahogy volt kezdetben Ines és Jim között. Mert nem az a lényeg, hogy szerelmesek lesznek és mennyire. Az csak része a cselekménynek, a két hősnő életének része, hogy szerelmesek is legyenek, családjuk legyen.

A végére van minimális csavar, amiért Ines a lányára hagyta a naplóit. Látszólag az a nagy rejtély, hogy mi történt Ines öccsével. Davide sorsa azonban nem igazi rejtély, már a naplóban benne van a megoldás és sajnos nem egyedi eset. Nem véletlen, hogy a partizánok titokban működtek. Már akkor lehet tudni, mi történt vele, amikor még a család reménykedik és várják haza a 17 éves fiút. A ’nagy’ meglepetés más, Anna személyével kapcsolatos.

Ami tisztábbá teszi a képet, hogy a végére a nő teljesen új identitást építsen fel magának. Még a gyökerei is átkerülnek Toszkánába, és minden szálat elvághat Angliával. Nem csak a jövő a férjével és a majdani családjukkal, de a szülei is ide helyezik. Petch végül erre húzza rá, hogy mi határozza meg egy nő identitását: abszolút a családja. Hova kötődik a szülein keresztül, majd a gyerekei révén.

Ami kis pluszt ad neki, a toszkán környezet és a sok íz behozatala. Olasz konyhaélmény írva.

Pont annyi van benne, ami az ilyen típusú regényekbe. Egyszer elment, de nem kötött le.

 

Petch: A toszkán titok - Mint női: 55% a naplók segítségével az idősíkokkal eljátszik, de különben nagyon egyszerű.

Szubjektíven: 40% érzelmileg sterilnek találtam, és nem volt igazi rejtély sem benne. Untam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2616519300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása