Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Edwards: Tom Hanks szerint a világ

2021. június 05. - BBerni86

Színészes, karriertörténet, életmód bemutató.

Tom Hanks nem egyszerűen egy sztár, aki nagyon régóta állócsillag Hollywood egén. Azonosítják egy jó és megbízható emberrel, aki segítőkész, mindenki barátja, hiteles. Még mindig folyamatosan forgat, közismerten családcentrikus és boldog ember. Az életrajz fontos elemei sorakoznak fel: milyen volt a családi háttere, hol és mit tom_hanks_szerint.jpgtanult, hogyan kezdett el színészkedni, hogyan kezdett befutni, és ezzel együtt hogyan ment tönkre a házassága. Hogyan érkezett az életébe Rita Wilson, milyen hobbijai vannak. Melyek azok az elvek, melyek meghatározzák a mindennapjait. Hogyan gyűjt írógépeket, milyen témák a szenvedélyei. Majd a filmek, melyikben milyen tapasztalatok érték, hogyan viszonyul a játszott karakterekhez és a stábnak milyen Tom Hanks élményei voltak.

Gavin Edwards kötetét nem lehet simán életrajznak nevezni – már csak azért sem, mert Hanks a kiadása után is aktív közszereplő és színész. Pl. a kötet megjelenése óta már egy újabb Oscar-jelölése is volt, amit ugyan nem váltott díjra, de egy színész karrierjében ezek fontosak.

Ami azonban ennél lényegesebb, hogy Edwards nem egyszerűen életrajzot írt. Egy jelenséget igyekszik több oldalról megfogni és talán kicsit meg is magyarázni. Tom Hanks ugyanis nem csak egy színész, akit szeretnek a kritikusok és milliókat keres. Tom Hanks neve a JÓ FIÚ szinonimája lett a színészek között, akit sokan éreznek a barátjuknak és megbízható, jó embernek tartanak. Edwards azt igyekszik bemutatni több nézőponton át, hogy Hanks hogyan lett Hollywood jó fiúja.

Három nagy részre van osztva a kötet. Az első a konkrét életrajz, lineárisan halad végig Hanks életútján. Magánélet és a színészi karrierje is előkerül benne. Ami nekem érdekes volt, a családja. Azt tudtam, hogy Rita Wilson a neje, és a legidősebb fia, Colin is színész lett. De azt nem tudtam, hogy Colin anyja a színész első felesége, ahogy azt sem, hogy egy másik fia rapperként igyekszik befutni. De szerettem azt a történetet is, ahogy évek óta baráti társasággal Shakespeare napot tartanak és híres fellépőket hívnak meg egy-egy darabot szétszedni és egy nap után előadni. Egyszerre adatgyűjtemény, de jó sztoriké is. Így olvasmányos is, miközben több tényadatot is átad a színészről.

A középső rész, ami tőlem a legtávolabb állt. 10 pontban szedi össze Hanks személyiségének jellemzőit, mint egyfajta tízparancsolatot. Pl.: Éld ki a szenvedélyeidet! Alatta pedig olvashatunk arról, hogy Hanks mennyire szeret olvasni, mennyire bele tudja ásni magát egy-egy témába. Hogyan kezdett szörfözni, vagy mennyire Star Trek rajongó. Nem is éreztem ezt életmód tippeknek, inkább egy-egy témacsoportban újabb adalékok a színészről.

Végül, sorra veszi a színész filmjeit és begyűjti a hozzájuk kapcsolódó anekdotákat, vagy amit a színész tanult/mutatott abban a szerepben. Nem a filmek cselekményét foglalja össze, hanem inkább színfalak mögötti pillanatokat ragad meg, vagy Hanks szemszögét hozza ezekben is. Érdekes volt, és valaki minél több filmet látott is, annál többet mond neki ez a rész. Nekem kedvet csinált, hogy egy csomó Hanks filmet visszanézzek.

Végig nagyon közvetlen és olvasmányos a kötet, gyorsan végig is lehet szaladni rajta. Könnyed, majdnem regényszerű. Sok interjút és történetet beidéz, ettől is személyesebb.

Ki kell emelni, hogy a fejezeteket jópofa rajzokkal választják el. Nem fotók vannak és filmkockák, hanem ezek a humoros, egyedibb rajzok. Szintén növelte az élményt.

Egy csak, ami irritált: ugyanazt a történetet többször elmondani nem menő. Edwards tett így.

 

Edwards: Tom Hanks szerint a világ - Mint életrajz: 75% tények, interjúk szórakoztató vegyülete, de inkább jelenséget fog meg.

Szubjektíven: 70% a három részből a középső koncepciója nem tetszett, különben szerettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr116561024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása