Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Martin: Az árnyak háborúja

Felvirágzó birodalmak 3.

2021. július 28. - BBerni86

Háborús, mágikus, rendet teremteni próbáló, hatalmi harcos.

A csapat sikerrel járt, Blaine McFadden, az utolsó vérnemes meg tudta kötni a mágiát és nem pusztult el az ismert világuk. Ám ennek Blaine minden nap megfizeti az árát: egymaga horgonyozza le a teljes mágiát, az ereje egyre fogy. Ha valami megoldást nem találnak, bele fog halni, és akkor végleg elveszik a mágia. Így egy régi szertartást az_arnyak_haboruja.jpgszeretnének megismételni, és felkutatni a varázstárgyakat, mellyel végre lehet hajtani. Ha sikerrel járnak, új vérnemeseket lesznek képesek a körbe vonni, és meg lesz osztva a teher. Ám nem mindenki akarja, hogy Blaine és társai vigyék ezt végbe. Vannak, akik kihasználnák a helyzetet és saját hatalmukat növelnék, maguk irányítanák a háttérből az új nemeseket. Blaine, miközben nősülne és az öccse miatt is aggódik, kénytelen a háborúban is helyt állni.

Gail Z. Martin sorozata is azok közé tartozik, amelyeknek köteteit úgy adták ki, hogy mire az új részt kézbe veheted, már elfelejted, mit olvastál korábban. Így felmerül az előzmények kérdése, amit Martin nem használ. Talán óvodás módszernek tűnik, de én az ilyen kiadásoknál szeretem, ha emlékeztetnek, mi történt korábban és ki kicsoda. Az is ok, ha valami miatt a szerző a cselekménybe építi be a korábban történtek összefoglalását. Martin ezt sem nagyon használja.

Bár ezért panaszkodom, a regényt tudtam élvezni ebben a formában is. Ugyan némely mellékszereplőre már nem emlékeztem, de maga a történet érthető. Van egy nagy megoldandó konfliktus: az új vérnemesek lekötése, és e köré rendeződik a cselekmény.

Háborúznak, kémkednek, haladnak a mágikus vonalon is. Nem körömrágóan izgalmas, de Martin kitöltötte a cselekményt. Vastag a regény, de nem azért, mert csak húzta és húzta ugyanazokat a szálakat. Váltogatja a nézőpontokat, több szemszögből megmutatja a kialakult helyzetet és a végére még arra is rádöbbentem, hogyan talált ki egy szálat, amellyel majd görgetheti tovább a felvirágzó birodalmak sorsát.

Egyértelműen cselekményközpontú a regény, bár a világépítése sem rossz. Sokféle mágikus lény tölti meg ezt a világot, és most kaptunk új adalékot a vámpírokról, a mágia működéséről és a múltról is.

A karakterek lesznek azok, amelyekben talán gyengébb a szerző. Semmi energiát nem pazarol arra, hogy a cselekedeteiken túl árnyalja a szereplőit. Mi jár a fejükben, mit éreznek – mintha nem is nő jegyezné a könyvet, ilyesmi nem kerül elő. Meg is lepődtem, amikor Blaine és Kestel esküvője jött, mert nem érzékeltem a cselekményből, hogy ők párt alkotnak és szeretik egymást. Ok, az rémlik a 2. kötetből, hogy már ott átalakul a kapcsolat bajtársiasságból, de érzelmi alapozás onnan sem rémlik. De ugyanígy említhetném a gyászt is: van olyan családtag, akit itt elvesztenek, és nem mondhatnám, hogy lett volna gyász vagy megbirkózás a veszteséggel. Leginkább fekete-fehér karakterek haladnak a céljuk felé.

Igaz, heroikus fantasy, Blaine a világot menteni igyekvő hős, akit az vezérel, hogy a mágia biztonságos megkötésével és horgonyzásával mindenkit megmentsen, és közben építenének egy élhetőbb világot is.

Az tetszett, elegáns, ahogy ennek a kötetnek a nagy konfliktusát zárja és elvarrja a szálakat – mégis, el tud indítani egy vonalat, amire majd felhúzhatja a folytatást. Ha az nem lenne, simán zárulhatna és trilógia lenne belőle.

Korrekt, szórakoztató történet, amiben gyorsan lehet haladni. Az agyam nem igazán igényelte, nem ármányos fantasy, harcos és varázslós, de abból jófajta.

Kellemes benyomást hagy maga után, és most érzem először, hogy tetszik is nekem ez a regényvilág. Szerencsére a negyedik részt is bevártam, így én dönthetek, mikor folytatom.

 

Martin: Az árnyak háborúja – Mint fantasy: 65% sok lény, egy nagy konfliktus, jól elvarrt szálak; cselekményközpontú.

Szubjektíven: 70% lekötött a cselekmény, de azért a szereplők emberibbé tétele hiányzott.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8416615232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása