Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Peake: A Gormenghast-trilógia

2021. augusztus 01. - BBerni86

Rejtett vár életét bemutató, rejtélyes, torz, családi.

Gormenghast ősi vár, amelyet nagyon rég a Groan grófi család sarjai uralnak. Mindennek pontos szabályai és szertartásai vannak, melyek kötik az itt élőket is – legyenek azok urak vagy éppen szolgák. Váratlan meglepetés lesz, amikor a Grófnő végre megszüli az örököst, aki a Titus nevet kapja. A pár lányának dadája tér vissza, hogy a gyermek gondját viselje, szoptatós dajkát is ő szerez neki a frissen megözvegyült és gyermekét elvesztő Kedagormenghast.jpg személyében. Apja halála után a még gyermek fiúra maradnak az úr szerepének feladatai, melyekből kiutat keres, ha ennek nincs is tudatában. A szoptatás után hazatérő Keda az egyik hódolójával keveredik viszonyba, és szül egy gyermeket, aki majd utat mutat a tejtestvérének, hogy az élet több lehet, mint amit Gormenghast kínál.

Mervyn Peake Gormenghast történetei eredetileg nem ebben a formában, egyben jelentek meg. Igazán regénysorozatnak sem nevezném őket… Egy történet, össze is függ, de nem hagyományos fantasy sorozat, ahogy a regény sem átlagos.

Nehéz megfogni, milyen is ez a trilógia. A cselekmény felől szeretem közelíteni a regényeket, nekem a cselekményközpontú, lendületes történetek tetszenek általában. Ehhez azonban nem tudok így nyúlni. Terjedelmes kötetről beszélünk, hiszen benne van mindhárom regény és egy kiegészítő novella is. Mégis, képtelen lennék pár mondatnál többet összeszedni a tényleges cselekményről. A többszáz oldalas első regényt simán össze tudnám foglalni annyiban, hogy Titus megszületik és ez némi változást hoz a vár életében.

Ami viszont lenyűgöző benne, az a világépítés. Gormenghast rejtélyes, sötét és nagyon gótikus horroros. Saját atmoszférája, gravitációs súlya van és valósággal meg is fojt. Maga a vár, a körötte levő falvak – szinte életre kelnek és külön szereplők lesznek.

Bár, igaz, hogy ez egy olyan környezet, ami nagyon nyomasztó. Értelmetlen, logikán kívüli, különös és torz. Olyan kettős érzésem volt olvasás közben, hogy írói teljesítményként ez egészen kivételes. Bele lehet veszni. Csak éppen bele is lehet fulladni. Annyira nyomott és letört és rossz értelembe szívott magába ez az atmoszféra, hogy valósággal szabadulni akartam a regényből.

A karakterekre is igaz, hogy furcsák és torz alakok. Mindenkiben találtam legalább 2-3 vonást, ami komolyan taszított. Vegyük csak a Grófnőt, aki Titus anyja! Semmi anyai érzelem sincs benne, de a férje iránt se éreztem, hogy bármilyen kötődése lenne. (Nem is tudom, hogy lett két gyerekük is.) Hordóként van jellemezve, nagydarab asszony, aki mániásan madarakat gyűjt maga köré. A hideg kirázott tőle.

Ezt a torz, sötét hangulatot húzzák alá a kötetbe beletett rajzok is, melyek Peake munkái szintén. A borítón is látható egy, és ennél csak borzalmasabbak vannak a kötetben. Valahol felfogom, hogy művészeti értéke is van, és mennyire összekapcsolódik a szöveggel. Mert tényleg megjeleníti, amit olvasunk és illik a kép a regény világához. De akkor sem tudom nem észrevenni azt az undort, amit keltett bennem.

Nagy munka lehetett ezt megírni, a szövegen érezni a beletett munkát és gondos, pontos, de megint csak hozom a jelzőt: fojtogató is. Őszintén, azt az egyet bírtam nagyon átérezni a regényből, amikor Titus keresi a kiutat és a végére rádöbben, hogy felnőtt, elszakadt, és már nem kell neki Gormenghast. Nekem se kell.

Vagyis, az irodalmi értékét felfogom, de nagyon nem érzem át. Menekülök a regénytől.

 

Peake: A Gormenghast-trilógia - Mint fantasy: 65% sűrű az atmoszférája, teremt egy más és torz világot, rajzokat is használva.

Szubjektíven: 25% nagyon hiányzott a cselekmény, szimpatikus hős és nagyon komor is lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9616618604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása