Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Harmon: Csak a szél tudja

2021. augusztus 03. - BBerni86

Időutazós, szerelmes, szabadságért küzdő.

Anne Gallagher modern nő, aki fiatalon árvult meg, de a nagyapja magához vette és szép gyerekkort biztosított a számára. Anne és Eoin közel is állnak egymáshoz, a nőt nagyon megviseli, amikor az idős férfi meghal. Eoin hamvait a szülővárosa melletti tóban kell szétszórni Írországban. Anne amerikai lányként nőtt fel, a nagyapja révén ő is ezer szállal kötődik az országhoz, ahol még nem járt. A tavon azonban valami történik: leszáll a köd, rálőnekcsak_a_szel_tudja.jpg és egy idegen férfi menti ki. Thomas Smith megdöbben a láttán, majd Anne is hasonlóan érez, amikor felfedezi, mi történt: visszakerült az 1920-as évekbe, és mindenki összekeveri a dédanyjával, akiről a nevét kapta. Eoin itt kisfiú, és érte Anne képes maradni. Thomas egyre közelebb kerül a szívéhez, míg barátjuk, Michael Collins a szabadságáért küzd. Anne pontosan tudja, mi lesz a férfi sorsa. De van joga bármit is mondani, hinnének neki?

Úgy tűnik, megtalálnak most az ír történetek és haladok visszafelé az időben. A Brooklyn a XX. század második felébe vitt, ez a XX. század elejére és már vár rám a Dublin, ami a kezdetekhez visz vissza. Azt hiszem, kezd megfogni Írország tragédiája.

Amy Harmon története azért is jó, mert nem éri be azzal, hogy csak díszlet a történelem. Nem a fő események közé vezet el, nem Michael Collins mellett vonulnak a szereplők, de a belső körébe tartoznak és Thomas részt vesz több lényeges eseményen is. Megvillannak a harcok, a politikai játszmák, a tárgyalások. Harmon veszi a fáradtságot, és érzékletesen be tudja mutatni, mit akartak az írek, mit az angolok – hogyan lesz konfliktus és tragédia.

A sorok között még az is ott van, hogyan született az IRA és az írek hogyan kezdtek harcba magukkal is. Van egy-egy olyan sora, amit a kötet után is viszek magammal. Mondjuk az, amikor Anne kifejti, hogy ezek az emberek nem Írországot, hanem annak eszméjét szeretik, amilyennek szerintük lennie kellene. Ezek a képek nem egyeznek, így kitör a testvérharc. Olyan frappánsan, szépen fogalmaz meg – érthetővé tesz – egy bonyolult helyzetet.

Ott van a történetben Michael Collins, akit egyszerre tud hétköznapi embernek mutatni, gyengeségekkel és remek jellemvonásokkal, miközben azt is megmutatja, mit jelentett ő Írországnak. Pedig nekem néha már sok volt belőle, mégis, közelebb hozta az alakját, mint a Liam Neeson film, pedig szeretem Neeson komolyabb szerepeit.

Mellette ez egy nagyon szép szerelmi történet is. Végre egy olyan kapcsolat, ami nem fizikai vágyra meg azonnali egymásba gabalyodáson alapul! Volt íve, ahogy ez a két ember közel kerül egymáshoz és összetartozik majd. Én ezt többre értékelem valami szenvedélyesebb, de számomra felületesebb viszonynál.

Családregény is, időutazással feldobva. Szerettem, ahogy összeérnek a dolgok és mondhatni minden kör zárul. Végzetszerű, hogy így kell alakulnia az eseményeknek és minden visszaér. Ahogy a nagyapa megtanítja az ír mondákra az unokáját, mert tudja, hogy majd ő is a nőtől hallja ezeket gyerekként… De mást is kiemelhetnék, minden szépen egymásba simul.

Érzelmi hullámvasutat kaptam a könyvvel és szerettem a szereplőkkel örülni, de szenvedni is. Ahogy az ír történelemben, a családi életben is fájdalmas történeteket mesél a szerző, és sodort előre, kivel mi lesz, hogyan árt a másiknak szándékosan vagy véletlenül. Ebbe a körbe belehúzza Collins figuráját is – talán ezért is lett egy ponton sok belőle nekem. Ő az például, aki az Anne elleni merényletért megfizet majd, nem Thomas.

Máskor talán érzelmesebbnek találnám a szöveget, mint ami nekem jól esik, de ennek a történetnek jól állt. Van cselekménye is, de szíve és olyan sok, fájó érzése is… amit így átad.

Olvastam már a szerzőtől, de ez lesz tőle a kedvencem. Hiába sokallom Collins megjelenését, kell és több tőle a könyv, nem csak egy szép szerelmes regény.

 

Harmon: Csak a szél tudja - Mint történelmi romantikus: 90% a történelem, a szerelmi szál is kidolgozott, érett hősökkel.

Szubjektíven: 75% bár pluszt ad neki Collins alakja, egy ponton nekem már sok volt belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7816624952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása