Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Harmon: Az ismeretlen kedves

2023. október 12. - BBerni86

az_ismeretlen_kedves.jpgFülszöveg: 

1938 ​- Néhány évvel vagyunk a szesztilalom és a nagy gazdasági világválság után. Az amerikai nagyvárosokban, így Clevelandben is emberek százezrei szegényedtek el. A nincstelenek között ráadásul brutális sorozatgyilkos szedi áldozatait. A város biztonságáért felelős Eliot Ness egykori szövetségi ügynök nem jut előrébb a nyomozással, így megkeresi régi barátját, Michael Malone-t, hogy segítsen kézre keríteni a tettest. Néhány évvel azelőtt Al Caponét is sikerült rács mögé juttatniuk, így bízik benne, hogy ezúttal is elkapják a tettest.
Malone szobát bérel Clevelandben, és beleveti magát a munkába, ám az adatgyűjtés és a jelentések elemzése nem sok eredménnyel kecsegtetnek. A kilátástalan helyzetben azonban nem várt helyről érkezik segítség: Malone rájön, hogy a fiatal varrónőnek, akitől a szobát bérli, különleges képessége van. Dani Flanagan egyfajta hatodik érzék, különleges intuíció birtokosa: a ruhadarabok, amelyeket megérint, „beszélnek” hozzá, fontos információkat mesélnek számára egykori viselőjükről.
Vajon ez segíthet a gyilkossági ügy megoldásában? Dani és Malone sötét titkokkal szembesülnek, és versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják a Kingsbury Run őrült Mészárosát, mielőtt ők lesznek a következő áldozatok…

Szerintem: 

Egy újabb Amy Harmon-kötet, és szerencsére ez a szerethetők között kap helyet. Annyira azért nem nyert meg, mint az

ír időutazós története, de látok némi hasonlóságot.

Gyorsan magyarázom is, egyáltalán nem a cselekményben. Sokkal inkább abban, hogy mindkettőben fontos mellékszereplő egy történelmileg fontos személy. Ebben Eliot Ness, akit úgy ismerhetünk, mint az embert, aki börtön mögé juttatta Al Caponét. Ez már egy későbbi korszaka, amikor Cleveland városában igyekezett rendet tartani, de természetesen fel van emlegetve, miről híres és a magánéletére is kapunk rálátást.
De, van még egy hasonlóság. Ebben is van fantasztikus elem. A női főszereplő, Dani képes a szövetekből kiolvasni a rájuk tapadt emlékeket és érzelmeket.

Zsánerben kettőt kever. Az egyik a krimi. Cleveland városát egy sorozatgyilkos tartja rettegésben, és a férfi főszereplő, Michael – bár inkább a vezeztéknevén, Malone-nak emlegetik – az ő elfogására érkezik ide, mint Ness korábbi kollégája és barátja.
Lehetett volna ez a vonulat erősebb, mert csak a kötet második felében lesz aktívabb szál a nyomozás. Megvannak a hagyományos elemek, ahogy Malone informátort szervez be és a környéket járja nyomokért, de a megoldáshoz és a cselekmény pörgetéséhez majd Dani kerül bevonásra, aki majd az áldozatok ruháinak 'olvasásval' vezeti nyomra a csapatot. Ahhoz elég volt, hogy ne csak történelmi románc legyen, de a sorozatgyilkosos sztorikat ennél jobban kidolgozva szeretem, ha voltak is benne jó elemek. Mint az Emily Dickinson – vonal.

A másik, a romantikus regény. Dani és Michael története, akik mindketten sebzett, terheket cipelő emberek. Akik egyre inkább egymásba szeretnek, de végig kérdőjeles, hogy ez hozhat-e nekik boldogságot és megváltást. Főleg Michael esetében, akinek Harmon igencsak terhelt múltat talált ki, és alaposan felépítette, miért nem meri megnyitni a szívét. Sajnáltam is nyomorultat, ahogy az első felesége elbánt vele. Nem elég, hogy elüldözte a gyerekeik halála után, de érzelmileg meg is nyomorította a mártír szerepével.
Talán fel lehetne hozni, hogy Dani esetében túl gyors ez a szerelem és nagyon egy gyerekkori emlékre kapcsolódik, de a képessége miatt Dani azért más mérce alá esik. Neki sokkal nagyobb rálátása van arra, ami a férfi maga, ha ezeket nem is fogalmazza meg, vagy mutatja meg neki.

Stílusában is inkább az érzelmek felé mutat. Mind Dani, mind Michael gyötrődései, érzései ki vannak fejtve, és átélhetők. Beszélnek is róla, magukban is átrágják. Van leírás, van sok beszélgetés, és ezek a cselekményt lassítják is. Ezért lehet a kötet 500 oldalas, noha a krimi ennél sokkal gyorsabban lezajlik.

Annak örültem, hogy több fontosabb és jelentéktelenebb konfliktus is a történet része. a legnagyobbak talán a gyilkos és az üldözői közötti alapellentét, illetve Michael belső küzdelme, hogy képes legyen megint kockára tenni a szívét. De nagyon jól sikerült Dani nénikéje és Michael közötti csörte, mivel a csípős nyelvű, gonoszkodó vénlány nem akarja, hogy a lány elköltözzön, egy férfival tartson, így elüldözné a férfit. De van benne politika: igazság kontra gazdagok érdekei. Ott van az is, hogy Nessnek milyen árat kellett fizetnie azért, amit elért.

Összességében nekem tetszett, a sorozatgyilkos vonal és Dani képessége miatt. Harmon nagyon jól elkapta, milyen lehet, ha valaki 'olvas' a ruhákból.

Idézet: 

Egy jó ruha már csak ilyen. Biztonságot nyújt. Láthatóan vagyunk benne, mégis észrevétlenek. Igazi varázslat.

A zsarnokokat nem lehet megbékíteni. A zsarnokokat le kell győzni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7518233459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása