Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Életrajzok

2021. október 26. - BBerni86

Híres emberek életrajzára mindig van piac. A sztárokéra még talán jobban is, mint a történelmi munkákra, de r1_167.jpgmindkettőre bőven akad példa a boltokban.

Ami jelenleg felkerült a kívánságlistámra, az a Zöldlámpa. Az Oscar-díjas Matthew McConaughey mesél benne az életéről, megragadott és kihagyott lehetőségekről. Nagyon jókat hallok róla, szerethető olvasmánynak írták le nekem, ahol a szerző nem osztja az észt. (Állítólag azt a csatornáján teszi.)r2_154.jpg

Nyáry Krisztián anekdotákat, érdekességeket és kevésbé ismert tényeket gyűjt nekünk már sokféle emberről. Híres nők, festők és múzsáik, történelmi tablók. A kezdet az íróké volt: Így szerettek ők. Sok tekintetben igényes kötet, üde színfolt a palettán, amely közelebb hozta nagy költőinket és íróinkat, r3_136.jpgszép képanyaggal és olvasmányos stílussal.

Richards és Langthorne az egyike a szerzőknek, akik Freddie Mercury életével és művészetével foglalkoztak. Tények, anekdoták, botrányok, mélypontok és sikerek, regényesen és olvasmányosan. Külön értékeltem, amikor a dalok háttértörténete is kiderült a Bohém rapszódia kötetből.

Isaacson is nagy fába vágta a fejszéjét. Akiről ő írt, forradalmi informatikusnak számított,r4_116.jpg miközben legendásan nehéz ember hírében állt. Ki volt Steve Jobs? A szerző egyaránt megmutatta, hogyan épített egy legendás márkát, melyik termék miért forradalmi vagy éppen mi volt a gond, miközben a magánélet titkait is feszegeti.

r5_101.jpgHillenbrand is nagyívű történeteket jegyez. Nagyon szerettem a világválságot és egy nyertes ló történetet feltáró munkáját, de életrajzi témába jobban illik tőle a Rendíthetetlen. Zamperini problémás, nyughatatlan olasz amerikaiként sok fejfájást okozott a családnak, de a futás megmentette. Bajnok alkat volt, akinek komoly olimpiai esélyei is lettek volna. Csak jött a világháború. Katonaévek és japán hadifogság – ahogy a pályán, Louis ott sem adta fel.

A sor pedig nem törik, tele vannak a polcok életrajzokkal. Válogathatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2316736256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása