Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lowell: Az árnyékfalu

2021. október 28. - BBerni86

Túlélésért küzdő, zombis, elzárkózó, szerelmes.

Jenna azt hitte, túl van élete nagy csalódásán. Tudta, hogy nős emberbe szeretett bele és lett viszonya, de nem várta, hogy a férfi úgy kidobja, ahogy. Nem tudta elmondani azt sem, hogy a gyermeküket várja, ahogy a vetélést sem oszthatta meg a férfival. Gyászolni sem maradt idő, mert a világ őrült meg körötte: a holtak többé nem maradtak holtak, és egy harapás, sérülés a halállal ért fel. Jenna a családjával a szülőfalujába zárkózik el, ésaz_arnyekfalu.jpg próbálnak életben maradni. Az exe, már özvegyként ide tér meg, és a nőt akarná. De Jenna már nem akarja őt. Bemotorozik az életébe és a faluba Derek, aki nem csak harcostársa, de a lelki társa is lesz. Közös jövőt mernek álmodni egy összeomló világban, miközben nem csak az árnyékemberek miatt kell aggódniuk, hanem az ex mesterkedései és a falut elfoglaló banda vezére, Liam miatt is. Ellátmányért, egymásért, jövőért küzdenek.

Mik lehetnének a kulcsszavak? Zombik, túlélés, szerelem. Tetszett az alapötlet, gyorsan is lehet olvasni, a részletekkel vannak gondjaim.

Nézzük a sztorit! Tetszett, hogy mennyire pörgős. Hősnőnk, Jenna tevékeny nő, mindig nyakig van valamilyen kalandban. Ellátmányt gyűjt, harcol és szervezi a falu életét, miközben a magánélete is mozgalmas. Egy szerelmi csalódás innen, máris jön az újabb lehetőség a boldogságra valaki más oldalán. Tetszett, hogy bár lenne rá oka, hogy sajnálja magát és keseregjen, ő inkább cselekszik. Harcos amazonná képezi magát, és csak nagyon ritkán engedi meg magának, hogy az érzelmei eluralkodjanak felette. Ha nem érezném helyenként ismétlődőnek a cselekményt, simán hozná az izgalmas és a pörgős jelzőket.
Csak éppen megvan a maga ismétlődése a történetnek. Eleve van hasonlóság a külvilágban kimerészkedéssel és a lények elől menekülésben. Nincs nagy terv, simán csak kimennek, hogy valamit begyűjtsenek. Ha ráadásként valaki látott pár The Walking Dead évadot, akkor azt is fel lehet fedezni, melyik évad hogyan köszön itt vissza. Lehet, hogy ezzel merész leszek, de Liam kb. olyan, mintha Negan szerelmes és kicsit jobb verziója lenne. Ahogy abban is ciklikusság, hogy minden épkézláb pasi előbb-utóbb Jenna hódolójaként köt ki.

Ezzel elértünk oda, ami a leginkább fájt nekem a történetben. Bár Lowell nem hagyományos értelemben romantikus regényt írt, de több szereplő alapvető motivációja az, hogy megszerezze és megtartsa Jennát. Derek esetében még ok is, ő tipikusan az a karakter, aki bemotorozik a cselekménybe és hősnőnk szívébe. Azért jár egy jó pont, hogy Lowell nem a könnyű befejezést adta a sztorijuknak – komolyan meg is lepett ezzel. De azzal már nem tudtam mit kezdeni, hogy Derek halála után Liam mennyire kitart Jenna mellett, és kész várni, hogy a nő majd őt szeresse. Szerintem a végére célt is ér, mert eléggé úgy tűnik az utóhangból, ha még nincsenek is együtt, már csak napok kérdése. Valahogy nem éreztem úgy, hogy Jenna eléggé meggyászolná a kapcsolatait, Lowell nem hagy neki időt, mindig kell lennie mellette egy pasinak. Ez talán ellent mond annak, hogy azt szerettem, hogy Jenna nem kesereg. Azért néha több érzelmet is bele lehetett volna vinni, ha nem is sokkal.

Sok párbeszéd, lényegesen kevesebb leírás, gyors tempó. Nem minden párbeszéd ül, néha igencsak néztem, hogy nem életszerű beszélgetéseket folytatnak, de ezt még le tudtam nyelni. Úgyis inkább a cselekmény a lényeg. Nem pont az a stílusa, ami magával sodor, de elment.

Összességében igazán nem sikerült megfognia, de elvoltam vele. A vége különben nyitott annyira, hogy folytatható is lenne, de igényem nincs rá.

 

Lowell: Az árnyékfalu – Mint posztapokaliptikus: 50% pörgős, kalandos, de ismétlődő is. Mer meglepetést is okozni.

Szubjektíven: 45% a szerelmi szálakkal nem voltam kibékülve, ahogy Jennával sem teljesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8816708254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása