Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Szörnyek

2021. november 02. - BBerni86

Hallottam egy gondolatot, ami megragadott. Azért szeretjük annyira az ijesztő sztorikat, mert a kitalált szörnyek r1_169.jpgsegítenek megfeledkezni a valódiakról. Ennek szellemében nézzünk is pár kitalált, regénybeli szörnyet!

J.K. Rowling meseregényében bármilyen baj van, azt az Ickabog okozza. Aki egy rejtélyes szörny, akit senki nem látott még, de biztos ő volt! Ki a gyilkos? Ki a tolvaj? Miért kell nagyobb adót fizetni? Az Ickabog miatt! Amikor aztán két gyerek valóban keresni kezdi, hamar kiderül, ki az igazi szörnyeteg a mesében. Nem biztos, hogy ar2_155.jpg szörny.

Marjorie Liu díjnyertes képregényében (Monstress) a fiatal Maika testében él egy szörnyeteg. Már a lány egyik kezét felfalta, és még mindig éhes. Ha kitör, jaj annak, aki Maika közelében van! A lány mentené a népét, megérteni mi zajlik benne – és egy sokkal nagyobb játszmába csöppen, mint amit el tud r3_137.jpgképzelni.

Egy újabb díjnyertes regény a Szólít a szörny, Ness és Dowd közös története. Ebben egy kisfiút kísért a szörny, aki meséket mond neki. Ezekből aztán megtudhatjuk, hogy gyakran nem is az a szörny, akit annak gondolunk. Mint a herceg meséjében, aki a gonosz mostohája ellen lázadt, és a nép is mellé állt, amikor a királynő végzett a fiú paraszti sorból származó kedvesével. De ki volt az igazi gyilkos? Mi a fiút kísértő szörny valódi célja?r4_117.jpg

Az ifjúsági romantika is felfedezte magának a szörnyeket. A Szépség és Szörnyeteg meséjét mondja el mai kamaszokkal a Beastly, melyben a gazdag szépfiú lesz szörnyeteggé változtatva, és addig észrevétlen, jószívű osztálytársnője lehet a lány, aki megtöri az átkot és megszereti a kotodes.jpgkülseje ellenére. Azért akad ebben is érdekes elem: mondjuk a vak tanító, vagy a sztár apa, akit rondává lett fia már nem érdekel. Ki is akkor a szörny?

Végül, Dean Koontz nevét is megemlítem, aki rendszeresen eljátszik a szörnyekkel horror és thriller történeteiben. A Kötődésben egy orvos vesz részt kísérletekben, és mire észbe kap, már mások arcát rágja le és bármilyen áron maga mellé akarja kötni a nőt, aki mindig nemet mondott neki. Mert Koontz rendszeresen bemutatja nekünk, hogy az ember a legnagyobb szörnyeteg, aki tudománnyal vagy anélkül őrült pusztításra képes.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9516741968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása