Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Rowling & Kloves: Dumbledore titkai

2024. szeptember 10. - BBerni86

Fülszöveg: dumbledore_titkai.jpg

Dumbledore ​professzor tudja, hogy Gellert Grindelwald át akarja venni a hatalmat a varázsvilág fölött. Azt is tudja, hogy egyedül nem képes megállítani a nagy erejű sötét varázslót, ezért veszélyes küldetéssel bízza meg Göthe Salmander magizoológust és annak varázslókból, boszorkányokból, valamint egy bátor mugli cukrászból álló rettenthetetlen csapatát. A különítménynek számos kalandban lesz része, régi és új varázslényekkel találkoznak, és összecsapnak Grindelwald híveinek egyre népesebb seregével. De amikor ilyen nagy a tét, meddig maradhat Dumbledore a háttérben?

Drámai párviadalok, elbűvölő legendás lények és mágia minden mennyiségben! A Legendás állatok: Dumbledore titkai újabb nagyszabású varázskaland a javából.

A film hivatalos forgatókönyvében nemcsak J.K. Rowling és Steve Kloves szövegét olvashatjuk, hanem bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé is: jelmeztervek, számítógépes helyszín- és grafikai tervek, valamint színészek és stábtagok gondolatai teszik teljessé az élményt.

Szerintem:

Itt bajban leszek, pont a filmek miatt. Annyira a film határozza meg, kit minek hívok, hogy nem volt hatással rám, a könyv verzióban kinek mi lett a neve. Ez így zavaros. Akkor egyszerűbben:

a filmeket angolul nézem. Így nekem a főszereplő Newt Scamander és nem áll rá az agyam, a kötetben mi a neve. (Talán Göthe?) Így előre elnézést, de akit névről emlegetek, azt annak ellenére az angol szerint teszem, hogy ezt a kötetet magyarul olvastam.

Ami különben egy forgatókönyv. Kb. olyan, mintha drámát olvastam volna. Ki van írva a szereplő, és hogy mit mond. Így a párbeszédek, a cselekmény magja a lényeg ebben a verzióban. Amivel azonban a forgatókönyv lényegesen több, mint egy dráma, hogy sokkal több a szöveges rész a párbeszédek mellett. Vázolják a helyszínt, a szereplők mozgását és kinézetét. Azért regény nem lesz belőle, de egy vizuális képet létrehoz a jelenetekről, és el lehet képzelni az egészet akkor is, ha a filmet még nem látta az ember. (Én különben belenéztem, de rendesen még nem ültem le elé.)

Ami még jó ötlet és nagyon sokat ad a kötet értékéhez, hogy mindenféle plusz tartalmat igyekeztek beletenni. Vannak idézetek és vélemények a színészektől – Jude Law, Eddie Redmayne és Mads Mikkelsen is megfogalmazza, szerintük mi a szereplőjük lényege, elemi mozgatója. De pl. a rendező is magyaráz jelenetet, vagy, hogy vizuálisan miért fontos, hogy Newt hogyan harcol Credence-ék ellen a történet elején. Vannak grafikák, vizuális látványtermek a filmhez benne. Közelít egy filmkönyv felé, de azért megmaradnak az arányok, itt a történet és a szöveg marad a lényeg.

A történet különben gyenge. El sem akarom hinni, hogy erre rá tudtak húzni egy 2 órásnál hosszabb filmet. Mégis, mivel ment el a játékidő? Mert így olvasva, nem sok minden történik benne. Túl egyszerű is a cselekmény. Sehol egy csavar vagy valami meglepetés. Sokkal inkább a béna megoldások tűntek fel: ahogy kínosan magyarázzák, ebben a történetben miért nem szerepel Tina. Noha, az lenne a normális, hogy mindent megtegyen, hogy a húga otthagyja Grindelwald seregét. De ott van is, ahogy a végén megtörik Dumbledore és Grindelwald között a vérszövetség. Amilyen nagy és leküzdhetetlen volt 2 rész óta, olyan gagyi a megoldás. Dumbledore különben is zavart a végére – nem tudok nem arra gondolni, mennyire másképpen alakult volna az egész varázsvilág sorsa, ha Dumbledore elfogadja, hogy a varázslók vezetője legyen. Talán nem engedett volna egy olyan világot létrejönni, amiben a ’származás – megbélyegzés’ esetek Voldemort születéséhez vezetnek Tomból. De értem, ha úgy lett volna, nem lenne Harry Potter sem.

A szereplők kapcsán nem tetszik a fejlődési ívük – vagy inkább annak hiánya? Newt elméletben a főszereplő, de alig van jelentősége. Dumbledore gyötrődése a kapcsolatai miatt sehova nem vezetnek, és nem érzem, hogy tanult volna a hibákból. Mondjuk, egy rész van, amit filmen majd biztos nézek – milyen képet vág Grindelwald, amikor Dumbledore találtatik méltónak arra a posztra, amit maga szeretett volna. De neki nem kell. Azt se veszi be a gyomrom, hogy Credence és Queenie olyan könnyen bocsánatot nyernek – azért elég durva dolgokat tettek Grindelwald csatlósaként. És minimális, amiből az látszana, hogy rájönnek a hibájukra, vagy szeretnék jóvátenni.

Néha van benne egy jól megfogalmazott gondolat, vagy eltalálnak egy megható/fájdalmas jelenetet. Az ikrek találkozása a végén… az jobban megrázott, mint Dumbledore összes dilemmája. Így azért rossz élmény nem volt, a kötet is szép és ötletes, ahogy feldobták, de a történet akkor is gyenge.

Idézet: 

Ismerjük a mondást: egy könyvvel bejárhatjuk az egész világot, csak ki kell nyitni hozzá.

A veszélyes kor veszélyes embereket szül.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7418486813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása