Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Állatos

2021. november 09. - BBerni86

Van nem egy regény, amelyben egy állat a főszereplő. Az változó, hogy ez mennyire példázat vagy valóban egy állat életét követhetjük nyomon.

 

r1_171.jpgOrwell klasszikusa, az Állatfarm ilyen témában kihagyhatatlan. Egy farm életéről mesél nekünk, ahol az állatok fellázadnak és elűzik az embereket. Maguk kezdenek el gazdálkodni, és hoznak szabályokat, hogy mindenki egyenlő legyen, és egyenlő javakat kapjon. Pár állat azonban egyenlőbb akar lenni az egyenlőknél, és az egyenlőség hamarosan a disznók diktatúrájává válik. Állatmese, de a kommunizmus/sztálinizmus regénye is.r2_157.jpg

 

Moskát Anita Irha és bőr című regénye is önmagán túlmutató disztópia. Az ő világában az állatok egy része egyszer csak megváltozott. Emberiek kezdtek lenni: átalakultak testileg – változó, ki mennyire lett emberi. Van, aki elmenne embernek is, más állatiasabb külsőben maradt. De a fontosabb, hogy a tudatuk is kinyílik. Idővel pedig küzdeni kezdenek a jogaikért. Rasszizmusról, r3_139.jpgszegregációról, erőszakról beszél, és nem csak állatra értelmezhetően.

 

A Pi élete különleges, már csak azért is, mert mindkét verziót megengedi nekünk. Olvashatjuk állattörténetként, de akár meg is fejthetjük, hogy az egyes állatok milyen emberek igazából. Martel regényében egy indiai fiú a családjával és az állatkertjük lakóival költözne Amerikába. Egy vihar tör ki, és a fiú egy csónakban találja magát pár állattal. Indul a harc a túlélésért. (Tényleg sokkal emészthetőbb, ha állatok esnek egymásnak, és nem emberek.)r4_118.jpg

 

Kipling gyűjteménye, A dzsungel könyve a Disney miatt senkinek nem újdonság. Maugli története, akinek a szüleit megöli a tigris, és a kisfiút a farkasok nevelik fel. Kipling azonban sokkal többet írt ennél. A dzsungel könyve egy gyűjtemény, mindenféle állat dzsungelbéli történeteit tartalmazza – és nem mesék, állatos r5_102.jpgnovellák. Nekem nagy meglepetés is volt, amikor olvastam és rájöttem, A dzsungel könyve nem Maugli meséje – sokkal jobb annál.

 

Végül, ha már emlegettem a kutyusokat. Kortárs kutyás regény? Sokunknak W. Bruce Cameron könyvei fognak beugrani. A legnagyobb sikere az Egy kutya négy élete volt. Ebben egy Bailey nevű golden retrievert ismerhetünk meg, aki a legjobb barátja Ethannek. A kutyus kíséri végig a felnőtté válás mentén, látja a nagy szerelmét, és a balesetet, ami majd megtöri a fiú életét. Bailey egész életében mellette van, és még utána is. Mert újjászületik, egészen addig, amíg nem kerül vissza Ethan mellé, hogy még egyszer segíthessen neki.

 

De rengeteg állatos regény létezik, még könnyen lehet, hogy írok még állatos összeállítást.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9616750208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása