Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cameron: Kékmadár

2023. október 16. - BBerni86

kekmadar.jpgFülszöveg: 

Berlin, ​1945. A sachsenhauseni koncentrációs tábor foglyokkal kísérletező orvosának lánya, Inge igyekszik jó német lány lenni, hogy megfeleljen a Führernek, csakhogy legjobb barátnője, Annemarie mindig mindenben megelőzi. Amikor a szovjet hadsereg eléri Berlint, biztonságos életük egyetlen pillanat alatt összeomlik. A teljes pusztulás elől menekülő Inge súlyos döntést hoz: bármi áron megmenti a szovjet katonák által megerőszakolt és agysérülést szenvedett Annemarie életét.

New York, 1946. Eva és Brigit egy zsidó segélyszervezet segítségével érkezik Németországból Amerikába. Új életet akarnak kezdeni, csakhogy két ország titkosszolgálata is a nyomukban lohol. A titkosügynökök abban bíznak, hogy Eva elvezeti őket ahhoz a két emberhez, akiktől hatalmi ambícióik előremozdítását remélik: a Németországból elszökött Otto von Emmerichhez és a titokzatos, soha senki által nem látott Anna Ptaszynskához. Csakhogy Evának esze ágában sincs megtartani a titkosszolgálatnak tett ígéretét: neki más céljai vannak von Emmerichhel. Egy fiatal zsidó újságíró, Jake azonban alaposan összekuszálja a szálakat Eva életében, Anna Ptaszynskáról pedig egyre furcsább dolgok derülnek ki.

Szerintem: 

Volt benne valami szívbemarkoló. Párszor

facsart egyet a szívemen, de ezt szerettem benne. Hatott. Tudott fájni is, de megvannak a maga felemelő pillanatai is.

De azért is tetszhetett, mert ez egy érdekes történet. Kis kémkaland, náci háborús bűnök, egy lány, aki maga akar igazságot szolgáltatni. És folyamatosan ott a rejtély, hogy mi is történt a múltban, ki kicsoda igazából. Gyakran a kiemelt szereplők sincsenek tisztában az igazsággal, így igazi kirakós, hogy mire is lyukadunk ki a végére. Van benne feszültség, dráma, meglepetések.

Cameron nagyon elkapott pillanatokat. Ezek azok a bizonyos szívet tépő részek. Amikor Inge rádöbben a táborban járva, hogy az apja nem éppen a gyógyító fajta orvos és miket művelt. Amikor bénultan, veszélyben hallgatja, mit tesznek a barátnőjével a szovjet katonák. Amikor megtalálja a halott testvéreit. Amikor Brigit személye eltűnik, visszatér Annemarie és úgy viselkedik, mint egy született árja és ahogy viselkedik az érte annyit tevő lánnyal. De többet is írhatnék – ez a regény jó a tetőpontokban, fájdalmas felismerésekben.

Azért is, mert ezeket Eva személyén keresztül átszűri. Érzékenyen, olvasóként is átélhetően elmeséli ezeket a lányon keresztül. A döbbenete, a fájdalma, a bosszúja, a ráismerések mind-mind úgy vannak tálalva, hogy az olvasó beleélje magát, átélje, megszenvedje.

De a trükk része az is, hogy minden elmesélt borzalom és fájdalom ellenére ez a túlélés és az élet története is. Eva átküzdi magát Európán, Eva új életet kezd, és jönnek majd az emberek sorra, akik miatt ez egy szebb élet lehet. Igen, sok mindent helyre kell tennie magában, neki is jut bűnhődés, de bocsánat is.
Akár a kollektív bűnösséget is ide lehetne hozni – mennyire vagy felelős azért, amire nevelnek? Nálam az döntötte el, a tények és az igazság tudatában merre mennek tovább. Inge/Eva megtagadja a korábbi hitét, ő felismeri, milyen bűnben hitt. Annemarie viszont elvhű marad. Így az egyik lánynak megadtam a feloldozást, a másiknak nem.

Sok zsánert kever a szerző, és izgalmas az elegy. Attól, hogy igaz történet az alap, még inkább. Emberi dráma, kis romantika, kémkaland, történelem és dráma, sok minden benne van. Szórakoztatóan megírva. Filmszerű, olvastatta magát. Még abban is jó az arány, hogy hány szereplő kapott mélyebb jellemet, míg mások csak egy-egy típust, a korszak jellegzetes figuráját testesítették meg.

Talán csak az orvosi kísérlet volt nekem sok a jóból. Vagyis, Anna személyazonossága és története. Ezzel is kapott egy plusz feszültséget és rejtélyt a történet, de ebben éreztem leginkább azt, hogy haladunk a hihetetlen felé. Bár, igazából nem akarom tudni, ennyire át lehet-e programozni egy embert.

Összességében szerettem ezt a könyvet. Szórakoztatott, megcsapott – volt tartalma és tartama is.

Idézet: 

Mindig jobb tudni az igazat. Tudni kell, mi történt. Ha az ember nem tudja, akkor nem értheti meg, mi az igazság.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2018235693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása