Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Turton: Evelyn Hardcastle hét halála

2021. december 22. - BBerni86

Nyomozós, rejtélyes, testváltó.

A férfi egyetlen névre emlékszik, ahogy magához tér. Anna. A nő veszélyben van, de ő is. Később bármennyire is szégyelli, fut az életéért és nem ért semmit. Amnéziája van, azt sem tudja, ki ő. Még jobban megdöbben, amikor evelyn_hardcastle.jpgmásnap ugyanazon a helyszínen, de más testében ébred. Valaki az életére törne. Egy titokzatos, maszkos alak aztán felvilágosítja: nyolc napja van, és ez alatt mindig más testben kell leélnie ugyanazt a napot. Mind szemtanúk, Evelyn Hardcastle halálának tanúi. Rá kell jönnie, ki volt a nő gyilkosa és bizonyítékot szereznie. Ha sikerül, és átadja a bizonyítékot, kiszabadul az ördögi körből és újra önmaga lehet, nem csak egy báb a nyomozásban. Ha nem sikerül, az emlékei nélkül kezdődni fog újra – hacsak a titokzatos gyilkos előbb nem végez vele is.

Stuart Turton nem semmi történetet adott ki a kezéből. Hosszan tudnám sorolni, milyen történetek jutottak róla eszembe, és milyen zsánerek keverednek benne. Azért megpróbálom úgy, hogy nagyon ne rontsam senki örömét, aki még nem olvasta a regényt.

Az alap egy krimi, ami az angolszász klasszikusokat idézi. Kicsit bezárt szoba rejtély, hiszen egy birtokon vagyunk, ahol minden szereplő mozgásban van és gyanús. Hősünk sokat beszélget, settenkedik és megfigyel, máskor direkt igyekszik rákérdezni dolgokra. Ahhoz, hogy a rejtély végére jusson, sok kört kell futnia és a saját céljait is folyamatosan felül kell vizsgálnia. Kifejezetten érdekes tud lenni, ahogy megmenteni akarja a nőt, noha mindenki, aki beavatott, elmondja, hogy az nem lehetséges. Evelyn meghal, bármit is tesz, inkább a gyilkost keresse és magát mentse!

A környezet Agatha Christie világát idézi – már modern kor, de még nem a ma világa. Megvannak az úri rétegek (a főszereplők előkelők – nem főnemesek, de jómódúak és szépen élnek), egy letűnt miliő hangulata. Ezt különben a borító is szépen hozta, és kifejezetten bírtam a dzsesszkorszakot idéző női alakot az árnyakkal a háttérben – illik a történethez.

Mindezek mellett ez egy időhurkos sci-fi is. Aiden minden napot más testben tölt, mást tapasztal. Feszültséget generál, hogy egyszerre nyomozó és áldozat is, hiszen van, aki az ő torkát akarja átvágni, mindegy, melyik testben van éppen. Ötletes, ahogy az eredeti személyiség igyekszik feltörni és befolyásolja, hogy Aiden aznap éppen milyen ember. Megörököli a karaktere intelligenciáját, erőszakos hajlamai vannak vagy éppen semmire nem bír koncentrálni, annyira hiperaktív a férfi, akibe éppen élnie kell. Ez mind jó ötlet, és egyedi színt ad a testcseréknek. Mindig Aiden, de mindig kicsit más.

A gond az, hogy amiért ez a helyzet előáll, az egész történet csavarja – amit most nem fedek fel – nincs eléggé kibontva. Eleve Aiden is csak a legvégén kapja meg a válaszokat, és éppen csak vázolják őket neki. Nekem több kérdésem lett a csavar után, mint előtte. Pl. az időkezelés. Ahogy Aiden újraéli a napokat: akkor ő hogyan öregszik, az igazi énje? Mivel egy időhurokban van, a valódi teste marad mindig ugyanaz, vagy neki rendesen telnek a napok? Amikor visszatér, visszakapja az emlékeit vagy tartós lesz, amit elvettek tőle?

Ez magával hozza, hogy az egésznek a lényege sérül-e. Mert, ha elfogadom azt, hogy a személyiségük fokozatos elkopásával az állandó játékosok is változnak, már más emberek, akkor nem éppen az szűnik meg, amikor a hurokba lettek zárva? Ha nem emlékszik magára, a bűnére, akkor nem kínzás, hogy egy bűntelent kényszerítenek ebbe bele?

Ettől a krimi és a történet nem rosszabb, de azért zavar, hogy nem tudtam meg többet.

A rejtély húzott előre végig: az is érdekelt, ki Evelyn gyilkosa – jó mocskos történet derül majd ki a végére – de az időhurok oka is mozgatta az agyam. Ezekre végül is megkaptam a választ, és jól van elmesélve a történet.

Elszórakoztatott, ha maradt is bennem hiányérzet a végére.

 

Turton: Evelyn Hardcastle hét halála – Mint krimi: 75% meglepő csavart kapott a vége, különben angolszász krimis hangulata van.

Szubjektíven: 65% a végét még emésztem, és maradtak kérdéseim is. Furcsa így? De jó krimi is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1016784622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása