Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lloyd: Képkockák

2022. január 05. - BBerni86

Családi, bosszút állós, életet nyilvánosan élő.

Emmy életében minden tervezett és kiszámított. A divatszakmában dolgozó nő, ahogy teherbe esett, már tervet is szőtt, hogy lesz ebből megélhetés. Kitalálta a karakterét, létrehozta az Insta fiókját, és remek érzéssel nyúlt rá, mi kepkockak.jpgkell az olvasóknak. Milliós követőtábor, szponzorok hada az övé. Kevesen látnak a felszín mögé: hogy mennyit hamisít Emmy a látszatért. Minden kitalált, megrendezett és profitorientált nála. Úgy sikeres, ha szétszórt és kissé szerencsétlen anyának tűnik problémákkal, noha igazából minden álomszerű. Jóképű, szerető férj, aki teljesen együttműködik az imázs építésében. A gyerekeik szépek, jól neveltek és egyáltalán nem kell küszködni velük, ahogy a profilban hazudja. Most azonban les rá valaki, aki már pontosan tudja, hogy ezek a közzétett képkockák az életéből mennyire hamisak. Közeleg valaki, aki mindent meg akar fizettetni a nővel, aki nem is sejti, mi közeleg.

Az alapötlet nekem vonzó volt: megnézni, hogy mi van egy sikerblog mögött. Mellette thriller is, hiszen a sikeranyát valaki kiszemeli magának. Aztán elkezdtek jönni az értékelések és már az kezdett érdekelni, mi ment ennyire félre. Nagyon sokan és nagyon nem szerették ezt a regényt. Akkor is nézzük is alaposabban!

A regény más attól, hogy nem jó emberekről szól. Ha nagyítóval keresed benne a szimpatikus szereplőt, akkor sem találod meg. Rendben, a gyerekek talán ártatlanok, de ők nem kapnak aktív szerepet. Coco még csak 3, Bear meg baba. Rám jellemző, hogy már a gyerekek nevein is képes vagyok megakadni. Coco, ez leesett. Divatmániás az anya, a lányát biztos Chanel után nevezte el. Mondjuk, Coco Chanel eredeti keresztneve Gabrielle volt, az jobban is hangzana, de legyen. Coco. Nekem beugrik róla a Coccolino maci. Amivel máris a fiúnál vagyunk, Bear. Mégis, ki nevezi a gyerekét Medvének? Motoros banda tagok. Kutyanévnek inkább el tudnám fogadni, mint egy gyereknek. De ez még nem húzná fel annyira az agyam, hogy ne tetszen miatta a regény. Amivel visszakanyarodok az eredeti gondolatomhoz.

Nincsenek jó emberek itt. Emmy kontrollmániás és az ember gyomra felfordul, mit össze nem hazudik és hamisít. Még a családi szentélyben is, ahol elvileg nincsenek titkok. Pl. Dan, a férje sem tudja, hogy mielőtt megszülte Cocót, és Dan már gyereket akart, kétszer is elment abortuszra. Hamis minden. Dan sem jobb az asszonynál. Már az sokat elmond, hogy amikor kiderült, hogy Emmy egyszerre járt vele és egy másik férfival, az sem érdekelte különösebben. Ő is benne van mindenben, és amikor az ő 15 perc hírneve jön el, még jobban is megy neki a hamis celeb lét, mint korábban a feleségének. Nem rossz emberek, nem gonoszok, de nagyon nem is jó alakok. Nem lehet nekik drukkolni és tulajdonképpen ellenszenvesek, minél többet látsz belőlük. Egysíkúak is, profitorientáltak. Nagyon.

Van, aki negatív emberekről ír letehetetlenül – Flynn a kedvenc példám. De Lloyd kilométerekre van attól, hogy olyan összetett és sötét/beteg alakokat írjon, mint a Holtodiglan, Éles tárgyak vagy a Sötét helyek hősei. Az övéi simán csak taszítóak.

A leselkedő bosszúálló is unalmas. Annyira fenyegetőnek akarta Lloyd megírni, aztán tulajdonképpen egy nagy szerencsétlenség a végeredmény. Hamar le van lőve a poén, ki ő és miért akar bosszút. Elvileg vele lehetne érzelmileg azonosulni, de ahhoz keveset szerepel, és ő is nagyon egyszerű. Csak a bosszú az övé, aztán abban is elbukik. Fenyegetődzhet a végén, már semmi veszélyérzetet nem okoz. Nem ijesztő, csak sajnálható és szerencsétlen ez a nő.

Ehhez kapcsolódik, hogy nem tud jó tetőpontot írni Lloyd. Kevés dolog történik, lassan és ami izgalmas kellene, hogy legyen, az sem az. Amikor végre jön az izgalom, pillanatok alatt megoldódik minden és nincs semmi feloldozás. Senki nem fizet meg semmiért, mindenki megúszik mindent és mehet a népek szédítése tovább. Lehangoló.

Vagyis, értem is, miért utálták ezt sokan. Azért belőlem annyira heves nem tetszést nem váltott ki. Én megtaláltam a szórakozásom abban, hogy mennyire mű Dan és Emmy élete, hogy hozzák össze a műsort a nézőiknek. Talán úgy fogalmaznám meg, hogy rajtuk keresztül meg lehet érteni azt a jelenséget is, hogy sokan miért vannak rákattanva a valóság show-kra is, amiknek aztán semmi köze a valósághoz.

 

Lloyd: Képkockák – Mint thriller: 35% ellenszenves és egysíkú karakterek, kevés cselekmény, jó alapötletből gyengébb regény.

Szubjektíven: 45% bár lekötött a kulisszák mögé nézés, nagyon hiányzott egy szereplő, aki szimpatikus vagy nagyon utálható lett volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5516788154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clivis 2022.01.09. 09:58:08

Nem tudom, ki adja az Index blogketrecben a clickbait címeket, de szólni kellene neki, hogy egyrészt tanuljon meg magyarul, másrészt sürgősen válasszon másik foglalkozást, mert ehhez nem ért... "unszimpatikus"... grrrrr...
süti beállítások módosítása