Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Clark: Az utolsó járat

2023. szeptember 11. - BBerni86

az_utolso_jarat.jpgFülszöveg: 

Claire Cook élete maga a tökély. A férje ígéretes politikai karrier előtt áll, manhattani otthonukban pedig tízfős személyzet lesi minden kívánságát – és követi minden mozdulatát. Hiszen Claire-nek nincs más dolga, mint tökéletes külsővel, tökéletesen megírt beszéddel, időben megjelenni a nyilvános eseményeken. Minden napja pontosan meg van tervezve, és nincs olyan lépése, amelyről a férje ne tudna. Kivéve talán azt, hogy Claire egy éve tervezi a szökését.
A gondos előkészületek ellenére a luxusbörtönéből mégis egy váratlan repülőtéri találkozás jelenti a szabadulást. Claire ugyanis az utolsó pillanatban dönt arról, hogy elcseréli a jegyét az ugyancsak szorult helyzetben lévő Evával. A terve azonban túl jól sikerül: miután a Puerto Ricóba tartó gép a tengerbe zuhan, és tragikus halálhíre bejárja a sajtót, kénytelen valóban felvenni Eva személyazonosságát. Az ismeretlen nő irataival együtt pedig megörökli azokat a titkokat is, amelyeket Eva éveken át próbált elrejteni…

Szerintem: 

Nem rossz könyv, egyszer szórakoztató, csak

kicsit úgy érzem, hogy divatos regénytémát akar könnyeden eladni, túl egyszerűen megoldva a konfiktusokat.

Mert mindent lebontva, ez két nő története, akiket tönkretettek a férfiak és most eljön a menekülés/visszavágás ideje. Eva egy fiú kedvéért kezdett az egyetemen tablettákat előállítani, de amikor lebuktak, csak a lányt vonták felelősségre. Majd egy díler, Dex használta ki éveken át. Claire pedig egy bántalmazó kapcsolatban ragadt, mert olyan gazdag és befolyásos férfi felesége lett, akiről senki nem hitte volna el, hogy veri a feleségét és rabságban tartja. Van ötlet és tragédia mindkettő történetben, csak éppen fura, hogy a menekülés az egyetlen kiút. Claire barátnője, Petra meg is kérdezi egy ponton, hogy ebben a korban miért nem tud más megoldást találni. Ez bennem is felmerült.

Már csak azért is, mert ahogy Claire felszívódik, túl könnyen kapja a megoldásokat, amelyeket évekig nem tudott megszerezni. Pont most találkokzik újra egykori barátnőjével, akinek a bátyja szinte bármit el tud intézni. Pont most hallgat ki olyan megbeszélést, amiben neki kellő adatok vannak. Pont most derül ki, hogy az asszisztense végig csak segíteni próbált neki, nem pedig a férje besúgója volt. Sok olyasmi, amit korábban is megtehetett volna. Miért nem jutott pl. eszébe már sokkal korábban követni a férje levelezését a bizalmasával? Ahogy most megtette, évekkel korábban is elkezdhette volna.

A bántalmazó kapcsolat, a drogvilágból kiszállni nem engedett vegyész története is több lehetett volna. Hihetőbb. Amilyen megoldásokat talált nekik Clark, egyszerűen nem éreztem igazinak. Szórakoztató, regénybéli, de túl sokszor eszembe jutott, hogy miért úgy döntöttek és cselekedtek a szereplők, ahogy.

Ami azért ad neki egy pluszt, ahogy Claire majd megfejti, ki volt Eva és milyen helyre került a neve alatt. Mert Claire történetét elejétől ismerjük, de azt ezzel párhuzamosan, a múltat megelevenítve meséli el a szerző, hogy Evának miért kellett menekülnie a világából. Ebben lesznek a kis csavarok, amelyek megint túl mesésen összevágnak. Mert nem véletlen, hogy Eva pont Claire-rel akart nevet cserélni. Mert mindkettejük életében van egy nő, aki összeköti őket, ha ezt a szerző meg is hagyja a végére, mint csavart. Csak azzal is az volt a baj, mint a cselekmény egy jelentős részével: annyira nem éreztem hihetőnek.

Vna benne feszültség, olvasni is könnyű volt. Könnyed, csajos krimi, ami úgy is elég érdekes volt, hogy tulajdonképpen sok minden nem is történik benne. Mert akár annyival is összefogható lenne a cselekmény, hogy Claire rejtőzik, olvasgatja a férje levelezését és átnézi Eva lakását és papírjait. De jobban el van adva, és a kis rejtélyek fenntartják a figyelmet.

Jól ment az is, hogy szimpatikussá tegye a nőket. Eva, minden bűne ellenére maga is áldozat. Claire, aki művelt és sikeres volt, egy szép nő egy kalitkába zárva, és most megpróbál kitörni. A segítőkész Liz és Petra.
Szembe is lehet állítani velük a férfiakat, mert ebben a történetben ők képviselnek minden rosszat. Rory, az erőszakos férj. A mocsokba rántó Dex. De még akár az ügynök is, aki próbálkozott ugyan, de sokkal inkább érdekelte a célpontja lecsukása, mint az ebben segítséget nyújtók védelme. Talán Petra bátyja az egyetlen pozitív férfi szereplő az egészben, noha ő tulajdonképpen maffiavezér és nem is szerepel direkt, csak a húgán keresztül közvetve.

Volt, ami tetszett benne, de a végső benyomásom azért az maradt, hogy ezt jobban, többé is lehetett volna írni.

Idézet: 

Ebben a világban a pénz és a hatalom egyenlő a sebezhetetlenséggel.

Egy halott álom megérdemli, hogy megsirassák, és még egyszer utoljára megérintsék.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8118210485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása