Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Silva: Az új lány

Gabriel Allon 19.

2022. január 18. - BBerni86

Gyermeket kiszabadító, ellentéteket félretevő, kémes.

Khalid bin Mohammed Szaúd-Arábia trónörököse, aki az országot át akarja vezetni a XXI. századba. Erőszakosan viszi keresztül az akaratát, és nem kevés ellenséget gyűjt. Felismeri, ha az olaj kora lejár, az ország megint szegény lesz, hacsak nem találnak más erősséget maguknak. A családjával ellentétben neki csak egy feleségeaz_uj_lany.jpg van, aki csak egyszer szülhetett. A kislányuk a család öröme. Így Khalid képes egy olyan ember segítségét kérni, amikor a lányát elrabolják, akivel ellenséges az országuk. Gabriel Allon az izraeli titkosszolgálat feje, de egyben az egyetlen ember, akinek esélye lehet élve visszaszerezni a lányt anélkül, hogy az apjának le kellene mondania. Gabriel pedig nem tud nemet mondani, amikor egy gyermek élete a tét. Összeszedi a csapatot a régi csapattagokból és indulhat az akció.

Daniel Silva megállathatatlanul írja Gabriel Allon történeteit. Annyira, hogy azon merengtem, mennyi idős lehet jelenleg Gabriel a regények világában. A gyerekei már nagyobbacskák, és eleve nem egy fiatalember kalandjait kezdte el mesélni a szerző.

Miért akadtam fent ezen? Mert pár kötettel korábban nagyon érdekelt, hogyan változtat a sorozaton, hogy Gabriel már nem mezei kém, hanem kémfőnök. Idősebb is, a gyerekei miatt jobban is kell vigyáznia magára. Így nem kicsit lep meg, még most is, hogy mennyire nem változott a felállás. Ugyanúgy kijár terepre és nincs olyan, amit az ügynököktől kér, de maga ne tenne meg. Már kezdek ott tartani, hogy sem a kora miatt, sem a pozíciója miatt nem hiteles, hogy ennyire az események sűrűjében van még mindig.

Ettől függetlenül ez egy nagyon korrekt kémes thriller lett. Jól ki van találva a keret, és nem egyszer fordít az eseményeken nagyot a szerző. Ami az elrabolt hercegnővel történik – azon komolyan meg is lepődtem. Silva nem egy szívbajos szerző.

Az akciók is jól felépítettek, kidolgozott és izgalmas eseménysorok. Miközben a felépítésben, a kivitelezésben rá lehet ismerni Silva jellegzetes húzásaira is, azért nem annyira a kaptafát másolja, amit egy időben panaszoltam a regényeinél. Itt nem a beépítünk egy embert, lebukik és megmentjük, Gabriel minden rosszfiút kiiktat recept megy. Rafináltabb a bosszú, és jó alaposan ki is játsszák – a nem mondom meg kiket, mert azzal is el tud játszani a regény, hogy ki a történetben a rossz.

Izgalmas az is, amit a szaúdi helyzetről és irányról beletesz. Khalid egy olyan figura lett, akiről érdekes volt olvasni. Mennyire más lapról indul, mint Gabriel, és hogyan kerülnek mégis közös nevezőre. Erős akaratú, van egy erkölcsi iránytűje és fejlődő karakter is. Komolyan nehezemre is esett megemésztenem a regény utolsó sorait – ugyan Silva nyitva hagyja, azért szomorú, ami szerintem onnan következik.

Khalid egy olyan emberré nőtte ki magát, aki jobb hellyé tehetné a világot. Igen, súlyos bűnök is terhelték, de ő már a fejlődés felé mutat a Közel-Keleten. A jó ember a jó helyen és értékes szövetségeket is kovácsolt. A személyes bosszú megérheti, hogy mindez semmivé legyen? Nyilván, aki élete szerelmét és a gyerekét gyászolja, nem fog tudni objektíven dönteni és meglátni a nagyobb képet, de az meg olyan szomorú, hogy minden olyan könnyen el tud veszni és soha nem képes az emberiség a haladásra…

Szerettem azt is, hogy jönnek a visszatérő szereplők is szépen sorban. Gabriel gyakran dolgozik ugyanazokkal az ügynökökkel, akiknek a személye szintén összeköti a történeteket. Gabriel, a restaurátor az embereket is igyekszik menteni maga körül, és ennek nem egy példáját látni körötte. Mindig érdeklődve olvasom, hogyan alakul Mihail vagy éppen Christopher további sorsa. (A szerző férfi karaktereit sikerültebbnek érzem, mint a nőket.)

Az előismeretek adnak ezért pluszt, de önállóan is élvezhető és érthető a regény. Magam sem sorban olvasom – mire bekapcsolódtam, már 2 ciklust be is fejezett Silva, és egy kötet ki is maradt közben is, de ennek ellenére gond nélkül értettem és szerettem ezt a sztorit.

 

Silva: Az új lány – Mint kémregény: 70% miközben megvannak Silva jellegzetes cselekményelemei, ez akciósabb és másként aktuális.

Szubjektíven: 85% változatos és fordulatos lett a cselekmény, újabb erőteljes szereplővel bővült a sorozat.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5716799304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása