Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lee: A Tél Katonája - Hidegfront

2024. július 31. - BBerni86

Fülszöveg: a_tel_katonaja_1.jpg

1954: A Tél Katonája a Szovjetunió legerősebb fegyvere. A legveszélyesebb titkos küldetéseket hajtja végre. Egyetlen célja: teljesíteni a parancsot.

Csakhogy ő nem mindig volt a Tél Katonája…

1941: A tizenhat éves Bucky Barnes csatlakozni szeretne az USA II. világháborúban harcoló seregéhez, de a helyi parancsnok megakadályozza ebben. Amikor felájánlják neki, hogy kiképzik az Egyesült Királyság titkosszolgálatának ügynökévé, Bucky előtt megcsillan a remény, hogy hőssé válhat. Ám alig ér Londonba, máris menekülnie kell egy rejtélyes orgyilkos elől, ráadásul egy olyan lány társaságában, aki a háborúban harcolófelek mindegyike számára értékes titok birtokában van.

Több mint egy évtizeddel később a Tél Katonája ugyanazt a rejtélyt próbálja megoldani, amit annak idején Bucky. Az időn átívelve nemcsak a küldetésük, hanem az életük is összekapcsolódik; ám arra egyikük sem számít, hogy mindez hatással lesz a saját, személyes háborújuk kimenetelére is.

Szerintem: 

A szomorú (?) vagy inkább saját helyzetem az, hogy a Marvel szereplőit és a Bosszúállók tagjait inkább ismerem a filmekből, mint az eredeti képregényekből. Azért lassanként pótolgatom, de nekem azok a szereplők olyanok, amilyennek a moziban láttam.

Így aztán most szinte végig foghattam a fejem. Az én fejemben

élő Bucky Barnes nagyjából egyidős Steve Rogersszel, jó barátok voltak és háború hősből lett agymosott szovjet szuperkatona. Lee regényében viszont csak az utolsó pont stimmel. Háborús hősből lett szovjet agymosott szuperkatona. Ettől meg aztán szenvedtem is.

A történet trükkje az lenne, hogy két idősíkon mondja el a történetet. A jelenben Bucky már Vronszkij névre hallgat, amnéziás és a szovjetek küldik küldetésekre. De most egy arc ismerős lesz neki, és megint tudni akarja, nyomozná, ki is ő igazán. Erre a válasz a múlt, amit ezzel párhuzamosan olvashatunk. A fiatal évei, 17 évestől addig, hogy Steve bevette a csapatába. És egyik történetszál se tudott lekötni.

A jelenben lassan haladnak az események, és mivel tudjuk, hogy ki volt, nekünk nem is olyan érdekes az a kevés, amit megtud. A küldetésem sem izgalmas – tulajdonképpen egyfajta ipari kémkedés. Kevés az akció, rejtély, bármi. Még az érzelmi oldal is, mert V tényleg lefogható annyival, hogy nagyon tudni akarja, ki ő. A múltbéli történet már érdekesebb, ott a fiatalember egy különleges kémprogramba kerül be, és megismerkedik Imogen Fleminggel, aki révén már ott és akkor az agymosás és szuperkatona vonal közelébe kerül. De itt azt éreztem fontosnak, hogy a jelen – múlt kapcsolódási pontokat megépítsék, nem az akkori feladatokat.

Azt meg kifejezetten nehezen emésztem, hogy Amerika Kapitány egyetlen jelenetet kap. Ott meg olyasmiket mond, amik szembemennek azzal, amit szerintem ő Marvel világban képvisel. Ő az erkölcs lovagja, az örök jó. Itt meg arról beszél, hogy nincs is jó vagy rossz, csak a szükséges rossz, amit valakinek el kell végezni. Ok, ebben érzem az igazságot, csak nekem annyira nem ezt képviselte eddig Kapi.

A történet tehát nagyon nem tetszett, és a szereplőkkel is komoly fenntartásaim vannak. Az is, hogy Bucky orosz neve Vronszkij lett. Már annak gyanúsnak kellene lennie mindenkinek – az Anna Karenina csábító katonája? Akár Vörös Veréb fiúverziójaként is működne, de hála égnek a Tél Katonája nem úgy szerezte az információkat és nem olyan bevetésekre járt. Azzal még lejjebb ment volna a színvonal, de elkalandoztam. A lényeg, nagyon egysíkú, semmilyen szereplőkkel dolgoznak.

A szöveg se fogott meg. Nem obszcén, nem fáj olvasni, de nem is kötött le.

Ennél többet nem tudok kierőszakolni magamból. Annyira távol van az én Bucky Barnes és Tél Kapitánya képemtől az itt bemutatott, hogy idegenkedem az egésztől. Csak egy jelenet ütött be – amikor agymosás közben annyira igyekszik Bucky megőrizni a visszakapott emlékeket, a nevét.

Idézet: 

Van egy olyan érzésem, hogy a náciság elsődleges követelménye a „Hitler” név helyes betűzése.

Csak felismerted, hogy a világot nem lehet jófiúkra és rosszfiúkra felosztani. És tudod, ez az első lépés. Most már nem kell amiatt aggódnod, mi a helyes, és elkezdheted azt tenni, ami szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8418455561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása