Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Palotás: Recepciós kisasszonyok 1.

2022. április 10. - BBerni86

Szállodát fenntartó, szerelmes, múlt századi.

Dalma számára otthon nincs jövő, a lány nem akar belemenni egy elvárt házasságba és csak feleség lenni. Egy bécsi rokonnak hála lehetőséget kap, hogy kiutazzon és az osztrák fővárosban próbáljon boldogulni. Egy neves recepcios_kisasszonyok.jpghotelben helyezkedik el szobalányként, majd, amikor egy új ötletnek hála a recepciós is nő lehet, egyike lesz a kiválasztottaknak. A lányok között jó barátokra talál, és a tulajdonos jóképű fia a szívét is megdobogtatja. Oskar azonban nagy szívtipró, aki rendszeresen a női alkalmazottak erényein gázol. Ő is felfigyel Dalmára, és a fiatalok között igazi kapocs szövődik. Ám a hotel anyagi helyzete nem engedi meg, hogy Oskar a szívére hallgatva nősüljön. Az anyja már ki is nézte azt a gazdag kisasszonyt, aki a menye és a hotel megmentője lehetne.

A kulisszák mögé belesni szeretek a könyvekkel, filmekkel. Hogyan készül egy sorozat, valóságshow? Mit csinál a szakács, amikor nem látjuk? A hotel kiszolgálása mögött mennyi munka rejlik? Bár a recepciósok élete nem tűnt túl izgalmasnak, az már jobban mozgatta az agyam, hogy egy XX. század eleji előkelő hotelben miképpen mentek a dolgok.

Palotás Petra története azonban nem mondható igazán kulisszák mögé nézőnek, sem történelminek. Ugyan a korszak történelmi, az első világháború után járunk, de nem történelmi regény. A korszakról semmit nem lehet megtudni, még igazából a társadalmi szokásokról sem. Az, hogy a gazdag család sarja egy jóval szegényebb lányt akarna elvenni és ez nem tetszik a szülőknek, nem éppen kortünet.

A hotel életéből is csak morzsákat lehet elcsípni. Egyáltalán nem azon van a súly, hogy a lányok mit és hogyan dolgoznak. Ugyan pár szabály elhangzik, de nagyon ritka az olyan jelenet, amikor a dolgos hétköznapokat látjuk. Pl. olyan elrejtett részletek vannak, mint amikor Oskar anyja próbálja lebeszélni a fiáról Dalmát, az éttermükbe viszi ebédelni, és megjegyzi, hogy itt igazi a marha; nem, mint a szolgálók menüjében, amit csak annak mondanak. A végén egy nagy rendezvényt is szerveznek, de ez is csak pár sorban került elmesélésre. Nekem hiányzott a hotel élete és a történelem.

Van helyette rengeteg szerelmi szál, amiben több szappanoperás vonal is fellelhető. Eleve a gazdag fiú – szegény lány szerelme klisé, amihez hozzájön, hogy Dalma szerelme változtatja a nőfalót megbízható fiatalemberré. De lesz itt becsúszott terhességgel férjet fogó lány, meg tiltott szerelmet rejteni próbáló is.

A szereplők alapvetően szimpatikusnak vannak ábrázolva, nekem mégis borzolták az idegeim. Dalma a túl jó, hogy igazi legyen. Liselotte meg annyira flörtölős, kapcsolatokba merülő, hogy az adott korban szerintem simán megbélyegeznék romlott nőnek – azért az 1920-as években nem kellene a Szex és New York Samanthájaként vonulnia. (Ok, túlzott, de Dalma mellett éppen olyan hatást kelt.) Kevés vonást kaptak, inkább egy-egy tipikus karaktert töltenek ki, és így nem is voltak érdekesek számomra.

A cselekmény is nagyon kényelmes, és ahogy már írtam, túlzottan a szív ügyeire koncentrál. Ott sem haladnak gyorsan az események, fejezeteket kell várni egy-egy újabb mozzanatra vagy valami fordulatra, ami aztán gyakran szappanos benyomást tesz.

A stílusa pontosan az, amit Palotás Petrához kötök. Édeskés, szentimentális, nekem kissé műnek is hat. Kellemes, gyorsan olvasható, de nem szeretem.

Még a második kötet kap egy esélyt, remélem, az izgalmasabbra sikerült.

 

Palotás: Recepciós kisasszonyok 1. – Mint romantikus: 55% lineáris, szappanoperás fordulatokkal feldobott limonádé érzékenyen megírva.

Szubjektíven: 50% különösebben nem tetszett, de nem is utáltam. A történelem kevés, a románc sok és az a terhességes bonyodalom…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2617785298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása