Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Colombo & Boselli: Elveszett lélek

Dampyr képregény

2022. június 18. - BBerni86

Fülszövegelveszett_lelek.jpg

Kurjak visszatér a háború sújtotta szülőfalujába, de szembesülnie kell azzal, hogy még mindig nincs béke, és hogy első szerelmét, Nadját meggyilkolták. Ebben gonosz vetélytársának, Mathiasnak is szerepe van. A szláv családok közötti évszázados háború, és a vegyi anyagokkal történő emberkísérletek ellenére Harlan és Tesla Kurjak oldalán harcol a falu megmentéséért.

Szerintem

Ebben a kötetben is két történet kapott helyett, és sem egyformán tetszett a kettő.

Az első a jobb nálam – ebben a változatosság kedvéért nem Harlan vagy Tesla a kiemelt szereplő, hanem Kurjak. Hazatér a csapattal, és ott szembesülnie kell azzal, hogy továbbra sincs béke. Az embereket elrabolják, kínozzák, kísérleteznek rajtuk és ölik. Az első szerelme is áldozatul esett – nem maradhat bosszú nélkül az eset.
Tetszett, hogy a gonosznak itt emberi arca van. Valahogy sokkal ijesztőbb, amit féltékenységből és haszonvágyból egymással tesznek meg az emberek, mint bármilyen zombi vagy vámpír a sorozatban.
Tetszett, ahogy a főszereplők mellé tett mellékalakok karaktert kapnak. Alapvetően könnyen besorolható, jó és rossz alakok, egyszerű motívumokkal, de akad mindenkinél egy kis csavar vagy valami plusz. Talán Nadjia a kedvencem, a boszorkány. Bár tragikus a sorsa, de van benne líra. A nőben meg emberi nagyság – ahogy megkíméli a kínzói életét is, arra szerintem kevesen lennének képesek.
A cselekményben van akció, kis nyomozás és nem túl sok misztikus elem. Az talán zavart, hogy a végére megint behozták a titokzatos természetfeletti alapellenséget, de különben nem kötnék bele a cselekménybe.
Szépen meg is lett rajzolva, a legszebb Dampyr részek közé illik simán.

A második egy prágai történet, többféle mitikus lénnyel és alkímiával. Zsúfolt is, és a cselekmény egy része túl elvont is. A lélektranszformáció – ami szintén egy kísérlet múltban és jelenben is, így a két történetet a kísérletezés köti össze –, vagy éppen, hogy melyik mellékalak igazából micsoda. Démon, angyal, szellem, kárhozott emléknyom, meg micsoda? Egy ponton fel is adtam, hogy átlássam.
A nyomozás és akció se tetszett ebből kifolyólag – melyik oldal micsoda, és mit akarnak? Van fordulat, van kaland és életveszély, de nem jön olyan szépen össze, mint a másik történetben.
A grafikája is rondább. Némileg anime vonásokat kaptak a szereplők – Tesla kb. olyan tágra nyílt szemeket kapott, mint ami a Kandúrnak volt a Shrekben. A megelevenedő múlt és Prága városa viszont szép és hangulatos benne.

Így ez most kettős élmény. Az első sztorit kifejezetten szerettem, a másodikat pedig nem.

Idézet

Kurjak: Azt hittem, hogy a sok borzalom után senki sem akar majd vért ontani! Azt hittem, tanultak belőle…
Tesla: Tévedtél. Az emberi fajról beszélsz! Az egyetlenről, amelyik soha nem tanul a hibáiból!

Hallgass a pesszimistára… ennél csak rosszabb lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1617842173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása