Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kei: Grimm mesék manga 1.

2022. július 02. - BBerni86

Fülszöveggrimm_manga.jpg

A Grimm-mesék végre másként! Ishiyama Kei feldolgozásában a jól ismert mesefigurák kilépnek megszokott szerepükből: Piroska és a farkas esélyt kap a szerelemre; Raponc ezúttal szépfiúként mutatkozik be, Jancsit pedig önimádó, nárcisztikus ifjúként ismerhetjük meg, akit húga, Juliska az egekig magasztal. A tizenkét vadász és a Két fivér ugyancsak új megközelítést kapott. Romantika, komikum és báj jellemzi a kötet kis történeteit, és szavatolja, hogy a varázslatos mesedélután különös élményt nyújtson az olvasónak.

Szerintem

Ez is olyan kötet, amin merengek, hogy tetszett-e vagy sem. Annyira más,

mint amit megszoktam, hogy még emésztenem kell kicsit. Egyes dolgok jól sikerültek benne, mások kevésbé.

Az alap mindig klasszikus Grimm mese, de a készítők most mangát faragtak belőlük. Belenyúltak a történetekbe és hol kisebb, hol nagyobb változtatásokat eszközöltek. Pl. Raponc (Aranyhaj) most nem lány, fiú – és egy helyi lány, aki majd bejut hozzá. Jancsi és Juliska banyája sem megenni akarja a gyerekeket, egészen más hajlamai vannak. Talán attól függött, mennyire tetszett egy történet, hogy mennyire elvetemülten nyúltak hozzá.
Plusz, nem sikerült mindig értelmesen zárni a történeteket. Néha olyan légből kapott, gyors végük van, hogy nem is értettem, mi történt hirtelen. Pedig az eredeti meséket ismerem. Ez nem is esett jól olvasás közben.

A nyitány, a Piroska és a farkas még vicces is volt a maga módján. Annyira az InuYasha jutott róla eszembe, hogy simán látom lelki szemeim előtt az itteni rajzok helyett az anime szereplőivel a történetet.
Mert nem csak a cselekmény lett anime, a külcsín is. A jellegzetes, hatalmas szemű szereplők. A lények és emberek ábrázolása. Még az is, amit ebben a zsánerben rendszeresen sérelmezek: a fiúk annyira lányosak, hogy gyakran képtelen vagyok eldönteni, hogy valaki fiú vagy lány. Pl. a Raponc esetében, ahol még hosszú is Raponc haja. Simán azt hittem, leszbikus történet – mert a bemászó lány, Éva neve nem hagy kérdést a neméről –, csak onnan jöttem rá, hogy Raponc itt fiú, hogy a végére Éva ikrekkel terhes tőle. Ahhoz meg nem lehet lány…

Erőteljesebben benne van a sorok között a szexualitás, ami sok történetnek nem tett jót. Jancsi és Juliska – Jancsi olyan szinten narcisztikus szépfiú, hogy az valami kegyetlen. Ez még elmenne, de a banya itt egy dögös, bár a fiúnál érettebb nő. Nincs nyíltan kimondva, hogy milyen szolgáltatásokat vár el Jancsitól, de tele van kétértelmű megjegyzésekkel. 'Sok örömet okoztál nekem.' 'Ez a szépségem ára.' Lehet sokkal ártatlanabb olvasatot is hozni hozzá, de ahhoz túl… erős ez a vonal.

A rajzok különben korrektek, és szépen megelevenednek mangaként a történetek. Az elején pár színes is akad, azok még dögösek is. Fekete-fehérben az annyira nem sikerült, de színekkel igen.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6817854815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása