Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Ibbotson: Mindenkinek kell egy kutya

2022. július 06. - BBerni86

mindenkinek_kell_egy_kutya.jpgFülszöveg

Samnek ​mindene megvan – látszólag. Csak éppen a csodás, rendes, csendes, hatalmas házukban borzasztóan magányos. Semmi másra nem vágyik évek óta, csak egy kutyára.
Pötty füle óriási, szőre borzas, két szeme különböző – de egy dolgot nagyon tud: szeretni. Sammel soha nem akarnak elszakadni egymástól. Még ha ehhez el is kell szökniük a világ végére, túl kell járniuk Sam szüleinek, a detektíveknek és a gonosz kémeknek az eszén. Segítségükre vannak Pötty kutyabarátai és botcsinálta gondozójuk, a tízéves Pippa, aki, ha kell, úgy hazudik, mint a vízfolyás, és igazi jó barát. No meg persze az észak-angol táj különc figurái a cirkuszi idomártól az árvaházi gyereken át a mogorva juhászig.

Szerintem

Egy olyan könyv, amit tényleg eltaláltak, kinek kell reklámozni. Gyerekkönyv és jófajta:

kalandos, szerethető, könnyen olvasható és éppen annyira mese, hogy a kisebb gyerekek is jól szórakozzanak rajta.

A kiindulási helyzet: a gazdag Sam mindent megkap, kivéve, amit szeretne. Egy kutyát. Amikor az apja kikölcsönöz neki egyet, Pötty és Sam egy hétvége alatt lesznek örök barátok. Lesz is sok, amikor a kutyát vissza kell vinni. Sam nem hagyja annyiban a dolgot, indulhat a kutyamentés és szökés, csak éppen Pötty mellett más négylábúak is a fiúval és új barátjával tartanak a nagyszülők háza felé.

Még a szerkezete is idéz egy mesét. A vándorok elindulnak az úton, mindig van egy-egy kaland, amit az egyik tag különleges képességével oldanak meg, hogy célba érjenek és a végére mindenki otthonra találjon. Kis kalandok, kedélyesek ezek, de összeadódnak és mozgalmas tőlük a regény. Nem csak annyi, hogy a gyerek megszökik és stoppol a nagyszülei házáig. Mindig kicsit humoros, mindig kicsit megható – ahogy kutyák és emberek egymásra találnak, és együtt tudnak csak boldogulni.

A könyv egyszerű jellemekkel dolgozik és nagyon könnyen beazonosítható, kik a jó és a rossz szereplők. A rosszak pénzéhesek, semmibe veszik az állatokat. A jók állatszeretők és kedvesek. Az tetszett benne, hogy Sam szülei révén kicsit a szürke zóna is megjelenik. Hiszen az apja a munkájának élő üzletember, aki a családját mindig a sokadik helyre teszi. Az anyja meg tipikus gazdag feleség, akinek a shopping a minden. A gyereket sem nevelik, nem szeretik, szinte csak egy kellék a kirakatba illő életükben. Amikor Sam eltűnik, akkor jönnek rá, mi a fontos és ők mindketten képesek fejlődni. Ők jobbak a végére, mint kezdetben voltak.
Különben érdekes az is, hogy a kutyaszereplők több jellemet kaptak, mint több ember a történetben. Van egy jellegzetes nevük, fajuk, természetük – a kutyák esetében látszik meg legjobban, hogy mindenkinek megvan a maga helye, és akkor lehet igazán boldog, ha azt teheti, amire született. A skót juhász juhokat terelve, a bernáthegyi a szerzetesek mellett segédkezik és így tovább.

Talán túl meseszerű is, ahogy mindenki megkapja, ami jár neki. De egy gyerekkönyv, igazán az lenne a furcsa, ha nem ennyire pozitív lenne a zárás. Mivel az üzenete meg pozitív és állatszeretetre, értékekre nevel a kötet játékosan, nem rovom fel neki, hogy túlságosan mesésen elrendezi emberi és állati szereplői sorsát is.

Van benne humor is. Elsősorban szituációs. Kellemes és kedves, semmi sértő. A kedvencem különben a palotapincsi felszabadulása: Li-Chee rühellt ölbeli kedvenc lenni és amikor végre valaki felismeri ezt, megnyírja és elszabadulhat a házőrző fenevad.

Lineáris, érthető és egyszerűen megfogalmazott. Nagyon könnyű követni és nincs túlírva sem. Pont annyi, hogy könnyen befogadható legyen, és a gyerekolvasó szépen haladhasson benne fejezetről fejezetre.

Bár már kinőttem belőle, hiszen tényleg egyszerű kis történet, de annyira kedves és állatbarát, hogy tudtam szeretni én is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6017860619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása