Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Bessenyei: Tested és lelkem

2022. augusztus 06. - BBerni86

tested_es_lelkem.jpgFülszöveg

Semmi ​bajom a meztelenséggel.

Hogyan is lenne? Igazából nincs is annál jobb, mint eljutni oda a lánnyal, hogy meztelenül láthasd. De mi van akkor, ha nemcsak te láthatod? Hanem az összes haverod, az egész iskola, és hirtelen mindenki azt hiszi, hogy jár neki belőle egy darab. Ez nem lehet a valóság. Mert ha az, nem biztos, hogy el bírom viselni. De ha én nem bírom elviselni, mi lesz Lucával?

Kemenes Bálint élete boldog. Ő a focicsapat ünnepelt sztárja, egyre sikeresebb a YouTube-csatorna, amit a barátaival csinál, és még egy gyönyörű lánnyal is flörtöl. Igaz, az a lány a legjobb haverja barátnője… De hát miért nem szakít Luca Áronnal? Talán fél a fiú bosszújától?

Orosz Luca az egyik legvidámabb, legmagabiztosabb lány az osztályban. Szeret olvasni, szívesen bulizik a barátaival, jól tanul és másoknak is segít. Aztán egy nap megtörténik vele az elképzelhetetlen: olyan képek kerülnek fel róla az internetre, amiket csakis egyetlen embernek szánt.

Hogyan lehet ezután folytatni az életet? Ugyanaz az ember tud maradni, aki eddig volt? Kire számíthat, kibe kapaszkodhat?

Bálint és Luca közös kalandja éppen csak elkezdődik, de a képek mindent megváltoztatnak. Bimbózó szerelmüket letöri egy olyan bosszú, aminek talán sohasem lépnek túl a következményein.

Mit hajlandó Bálint feláldozni azért, hogy Luca mellett kiálljon? És vajon mennyit ér ez a szerelem?

Szerintem

Az eddigi olvasásaim alapján sokkal jobban áll

a szerzőnek, ha valós történeteket mesél, mint ez a regénye is, és nem fantasy gyerekkalanddal próbálkozik. Most is adott valami pluszt, és gyorsan + könnyeden el is tudtam olvasni a könyvet.

Az első, amit szerettem benne, hogy férfi író és férfi főszereplőt, egyben elbeszélőt választott. Érezhető a különbség e történet és nézőpontja, meg a női ifjúsági regények között. Ebben is vannak érzelmek és gyötrődés, szerelem és fájdalom, de valahogy másképpen van megfogva.
Plusz, még őszinte is, és le mer írni olyasmit, amit azért nem sűrűn látok a regényekben, ifjúságiban meg pláne. Bessenyei simán kiírja, hogy Bálint kiveri Luca meztelen képeire, és az osztálytársak is simán megbeszélik, hogy ki mit csinált a képeket látva.

A második, hogy nagyon mai témát dolgoz fel. A közösségi média veszélyei, iskolai zaklatás és az áldozathibáztatás. Van éle, ahogy Luca pellengérre lesz állítva, miközben Áron, aki közzé tette a képeket, játszhatja a jó fiút. Mindenki a lánynak esik neki – itt újabb izgalmas rész, ahogy mindezzel Bálint megbirkózik.
Mert sok szempontból körbejárja a témát, hogy ez mit jelent neki, mint a fiúnak, aki beleszeretett a lányba. Mi az, amit mond és amit valójában érez. Ahogy szembenéz a saját kétszínűségével, vagy rá kell jönnie, hogy neki is milyen előítéletei vannak. Vannak hullámvölgyei, el kell döntenie dolgokat és hibázik is. Ahogy mindenki. Ebben a sztoriban nincsenek nagybetűs hősök.

Bessenyei alapvetően Bálintot és Lucát helyezi az előtérbe, de mellettük építgeti a mellékszereplőket és meg is tudott velük lepni. Áron, akinek több arca van: a kemény zsaroló, az anyja kicsi fia. Bálint húga, aki talán az egyetlen tiszta pozitív, koravén, bölcs szereplő, aki az igazság és a józanság hangja a bátyja mellett. Bogi, aki a kedves és józan osztálytársnőnek tűnt, aztán kiderül, hogy mennyire bevállalós és egyes dolgokról milyen szabadosan gondolkodik – azon még mindig sokkos vagyok.

Romantikus történet is, de van tartalma. Van aranyos randevú, de rögtön rá is megy a mélyebb részekre, mint az együttélés azzal, hogy Lucát megismerik és miről.

Gördülékeny, jól olvasható és nekem jól esett az is, hogy fiús. Kár, hogy nincs több férfi ifjúsági szerző, mert a női hősök mellett ilyen fiús történeteket szívesen olvasnék.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2317885511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása