Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Mayer: Titkos ígéret

Lósuttogó Akadémia 2.

2022. augusztus 27. - BBerni86

Fülszövegtitkos_igeret.jpg

Micsoda ​igazságtalanság! Zoe egyedül Shaman miatt maradt Snowfieldsben, aztán kiderül, hogy nem lovagolhat az éjfekete musztángon! Azt mondják, az állat kiszámíthatatlan és veszélyes. A lány kétségbeesésében megszegi a tilalmat, és rendszeresen kilovagol rajta. Ezzel azt kockáztatja, hogy nagy ívben repül az internátusból. Ráadásul valaki leskelődik utána…

Szerintem

Már ahogy leírom, akkor tudom, hogy

furán fog kinézni, de az nem tetszett és nem szerettem a könyvben, hogy a főszereplő olyan, amilyennek lennie kell. Hiteles, és ezért zavar. Mondtam, fura.

Közvetlen folytatás ez a rész, Zoe igyekszik helytállni az Akadémián, de nehezen viseli, hogy eddigi csodagyerek volta után most ő a leggyengébb tanuló. Nagyon nyerni akar, itt meg nem tud. Így duzzog, roppant gyerekesen viselkedik. Annyira, hogy néha legszívesebben a regényen át megráznám. Nem is tudom, melyik állapota a rosszabb: amikor hisztizik, vagy amikor átmegy totálisan önzőbe és átgázol bármin, hogy nyerhessen. De csak 13 éves, el tudom hinni, hogy ilyen érzelmileg és úgy áll a többiekhez, kamaszos vonzalmakhoz és az iskolához, ahogy teszi. Lehet, hogy az a baj, hogy az ennyire kamasz történetek már nagyon távol vannak tőlem érzelmileg? Lehet.

Ha már a gyerekek kora. Azzal se nagyon tudok mit kezdeni, ahogy a lovassporthoz a többség áll. 13 évesek, gyerekek, de a többiek úgy vannak megírva a lovakkal, mintha a következő héten már az olimpiára mennének szerepelni. Zavar, hogy egyszerre lássam őket ennyire profi sportolónak, meg gyereknek. Igaz, Zoe az egyetlen, aki gyerekesen viselkedik…

Az is igaz, hogy a többiek csak árnyalakok. Van a lány, akit Zoe irigyel, mert annyira jól tud mindent. Ő a lány maga választotta nemezise, igazából nem tudtam meg róla semmit. Cyprian kerül kicsit közelebb, mert ő segít a felzárkózásban Zoénak. Elmeséli a maga történetét, önzetlen és aranyos a lánnyal, aki egyre inkább nézegeti Cyprian átható, világoskék szemeit… Ez már megint egy olyasmi, amivel nagyon nem tudok és akarok mit kezdeni. Miért kell 13 éveseknek egyre komolyabb szerelmi szálakat írni? Van egy olyan jelenet, amiben Zoe egy buliba megy el, és az egyik srác leitatja, hogy kihasználhassa. De most komolyan, randi erőszak egy 13 évesekről szóló gyerekkönyvben? Még ha nem is lesz baj, mert ez annyira kamaszkönyv, akkor is irritál, hogy egyáltalán ilyesmi bekerülhet.

A felnőttek közti bosszú szállal az a bajom, hogy gyerekes.

Ebben a sztoriban vegyítve vannak a felnőtt és a gyerek dolgok, amit zavarónak érzek. Ehhez hozzájön, hogy a kiskamasz problémák nagyja már annyira távol áll tőlem…

Pedig a lovakat szerettem benne, ha a történet egy része mese is. Állatszeretet van a kötetben és olyan emberek vannak példaként kiállítva, akik empatikusak, odafigyelnek és jóságosak. Nem rossz példaképek. Míg a rossz oldalon állók ugyanilyen gátlástalanok. Még talán abban is látok fantáziát, ahogy Zoe mindkét oldalhoz hajlik. Ahogy a nyerni akarása felül tudja írni az erkölcseit. De persze gyerekkönyv, és ez nem Darth Vader eredettörténete.

A tördelés is nagyon egy gyerekkönyvé. Más sortávval, betűmérettel simán lehet, hogy csak kisregényként jelenhetne meg. De nem csak azért könnyű olvasni, mert lineáris, egyszerű a történet és a narráció, hanem a nagy betűk és sortáv miatt is.

Felejtős gyerekkönyv ez a rész, gyorsan el lehet olvasni, de az a plusz, amiért rákapnék, nincs benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8617895379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása