Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Ishiyama Kei: Grimm mesék - Manga 2.

2022. október 15. - BBerni86

Fülszöveggrimm2.jpg

Ishiyama Kei ismét jelentkezik négy újabb Grimm-mese szokatlan, eredeti feldolgozásával! Hófehérke és a hét törpe legifjabbika verhetetlenül édes kettőst alkot, a Békakirály pedig nem kis meglepetéssel rukkol elő. A kalandokról a pimasz Csizmás Kandúr gondoskodik, a romantikáról a szerelmespár, mely A Táncos-dalos kis pacsirta révén talál egymásra.
Megindító, mulatságos, szívdobogtató – szebben aligha lehetne mesét mondani…

Szerintem

Új történetekkel, de ugyanazokkal

a stílusjegyekkel folytatódott a Grimm mesék manga verziója. A második kötetben a Hófehérke, a Csizmás Kandúr, a Békakirály és a Szépség és a Szörny feldolgozása került bele.

Ami érdekes benne, hogy a cselekményt is úgy alakították, hogy manga fordulatot vagy lényt szerepeltessen. Csak gyökereiben ragaszkodtak az eredeti meséhez, különben szabadon engedték a fantáziájukat. Minden mesében akad valami, ami más.
Csizmás Kandúr: a macska tündérmacska. Vagyis, az erejét használva szörnyetegfélévé alakul. A csavar az, hogy Csizmás nem akarja az erejét használni, nehogy elijessze Jancsit a megváltozott, ijesztő külsejével. De van szörny, van kastély, van királylány, van Kandúr kavarása. De van szörnyek csatája, meg DreamWorks szinten aranyos cicanézés.
Békakirály: megcserélték a nemeket. A kis herceg találkozik a béka hercegnővel. Azért van zavaró elem is benne: a korkülönbség a nő javára. Mire mindketten emberek, szinte pedofil jellege is van.
Hófehérke: a legkisebb törpe, Lámpácska egészen beleszerelmesedik a hercegnőbe. Ez a legkisebb eltérésű, bár azért azon tudtam mosolyogni, hogy a herceg nem akarja Hófehérkét megmenteni, mert ő Csipkerózsika kastélyába tart…
A Szépség és a Szörny visszament a történet gyökereihez, egy-egy pontja jobban idézi Amor és Pszükhé történetét. Új, hogy a Nap és a Hold Királyságainak ellenségeskedése okozza az átkot, szörnyünknek a lelkét jelképező madara és nem rózsája van, és a szerelmes párnak már az átok alatt gyermeke születik. Aki örököli az átkot is, vagyis nappal kisoroszlán, éjjel kisbaba. Szuper lehet a szoptatás!

A cselekménybéli változtatások mellett a képi megjelenés is a keleti képregényeket idézi. Nagy szemek, csinos arcok, még a szörnyeknek is van valami szép formája. A Szépség és Szörny verzió szörnye még állati alakban is kellemes alak, a gyerek kisoroszlánként kifejezetten aranyos is.
Különben is jellemző az aranyosság a fantasy lényekre – a tündérmacska, a béka királylány, a törpék. Sokkal helyesebbek, mint a Disney mesében.
Kár, hogy fekete-fehérek, mert a kötet elején ott vannak a színes fedőlapok is. Talán mondanom se kell, mennyivel szebbek és élőbbek azok. De ez ilyen zsáner, tudom.

Mivel vannak azok a plusz elemek, annyira gyerek kezébe valónak nem érzem mindet, de a Csizmás Kandúr akár nekik is teljesen ok. Én meg viaskodom, hogy azok az újítások, amelyek tetszettek, mennyire ellensúlyozzák, ami viszont nagyon nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1617924443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása