Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Zafón: Marina

2022. október 18. - BBerni86

Fülszövegmarina.jpg

1980, Barcelona. Óscar Drai, egy óvárosi bentlakásos intézet lakója szívesen barangol az iskola környékén omladozó régi paloták közt. Egy alkalommal be is merészkedik az egyik elhagyatottnak látszó épületbe, ahol a látszat ellenére laknak: egy festőművész és kamasz lánya, az írói ambíciókat dédelgető bátor, szépséges Marina.
A két fiatal közt szerelmes barátság szövődik, és a lány egyszer elviszi Óscart a titokzatos árnyakkal teli régi temetőbe. Az egyik sírhoz rendszeresen kijár egy lefátyolozott személy, akiről nem lehet tudni, nő-e, férfi-e vagy inkább kísértet. Letesz egy szál virágot, aztán ellebeg…
A síron nincs név, csak egy szétterjesztett szárnyú fekete pillangó vésete.
Óscar és Marina a jelenést követve további fekete pillangók nyomára jut, és vérfagyasztó kalandokba keveredik.

Szerintem

Zafón a Köd-trilógia után még

írt egy ifjúsági regényt, ez a Marina. Az előszóban mesél arról, miért írta és ezzel hogyan köszönt el a zsánertől. Bennem meg az ötlött fel, hogy mennyire összegzése ez mindannak, amit a Köd-trilógiában olvastam tőle.

A főszereplők megint 15 éves fiatalok, akik között a közös kaland során gyengéd érzelmek is szövődnek. Mindketten különcök, mások. Marina özvegy apja mellett él, egy macskával és szinte lebegve. Oscar egy fiúiskola tanulója, de a helyét nem találja.

A történet horror eleme, a rejtély megint történetekből bomlik ki. Mindkét fiatal szereti a titkokat, és Marina megmutatja a fiúnak, hogy van egy lefátyolozott asszony, aki minden héten egy szál vörös virágot visz a temetőbe. Ki ő, ki a névtelen halott? Ahogy nyomozgatni kezdenek, kibomlik egy horror történet, aminek az elemeit más-más megtalált személy meséli el nekik. Itt halmozza azt a szerző, amit a Köd-trilógiában. Ahogy többen egy-egy előadás keretében elmondják a maguk történetét. A végére pedig van egy összecsapás is, miután egyre jobban belekeveredtek a történtekbe és a veszélyekbe.

A múltbeli történet elég borzalmas. Van benne többféle erőszak, bosszú, fogyatékosság, és nagyon sok szenvedő ember. Hol van az igazság abban, hogy egy lányt, akit 8 éves kora óta dolgoztatnak, minden pénzét elszedik és a nevelőapja még szexuálisan is bántalmaz, az esküvője napján savval öntenek le bosszúból? Pedig csak annyi a bűne, hogy talált végre valakit, aki kimentette volna az erőszakos és kihasználó nevelőktől.

Egyes elemek is ismerősek lesznek – ahogy a zseniális feltaláló tervei horror színezetet kapnak. Ahogy a vérbosszú motívuma megjelenik. Az elválasztott szerelmesek és az elrejtett gyermek. Ki lehetne szemezni, hogy ezeket az elemeket miképpen használta már a trilógiában is.

De, ami ezeknél is fontosabb, hogy visszatér a fájdalmas befejezésekhez. Ennek a történetnek a végén nincs happy end, Marina betegsége elviszi a lányt. Az apja utána hal és Oscar visszatértekor és érezhető, hogy a halálra készül. Mindenki tragikus véget ér, minden fájdalmas. Rendben, egy ifjúsági horrorban nem vár az ember nagy boldogságot a végén, de túlzónak érzem, ahogy itt mindenki fájdalomra és elmúlásra ítéltetik.

A stílusa és a hangulata most is megragadó, misztikus és sodró. Ahogy életre kel Barcelona, ahogy a rossz dolgok felsejlenek, ahogy a fiatalok érzései gabalyodnak. Szerettem a szövegét is, köszönet a fordítónak. Vannak szép vagy éppen elgondolkodtató gondolatok is benne, itt van tartam is.

Jól összefoglalja, amit Zafón az ifjúsági zsánerben tudott. A vége miatt én ugyan búslakodom, de annyira erőteljes atmoszférája van, hogy az némileg tudott kárpótolni.

Idézet

A szépség gyönge fuvallat a valóság szélvihara ellenében

– A türelem a tudás anyja – felelte Marina.
– És az elmebaj keresztanyja – vágtam rá.

Aki nem tudja, merre tart, az sehová sem érkezik meg

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9917928485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása