Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Falk: Bajorkolbász-társaság

Franz Eberhofer 8.

2022. október 29. - BBerni86

bajorkolbasz-tarsasag.jpgFülszöveg

Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor rendőr szülőfalujában, az ugyancsak jellegzetesen bajor Niederkaltenkirchenben felavatják a falu új szállodáját – kettős értelemben is. Nemcsak a vendégek érkeznek meg ugyanis, hanem az első gyilkosságra is sor kerül a vadonatúj falak között. Az ügy felderítése természetesen ezúttal is Franz feladata, akinek besegít a nyomozásba barátja és egykori kollégája, az ezúttal ezotéria-guruként fellépő Rudi Birkenberger is. Franz életét a megoldhatatlannak tűnő ügyön túl tovább bonyolítja, hogy a családban is újabb viharok közelegnek: Leopold és Susi ugyanis összefog egy leendő közös otthon érdekében…

Szerintem

Kriminek vannak elszámolva

Franz Eberhofer nyomozásai, de most sem éppen nyomozást és bűnügyi történetet kaptunk. Egy vidéki rendőr életét követjük, és annak csak nagyon kis részét adja a munkája, legalábbis ebben a részben.

Nézzük először a nyomozást! Franz egyik éjjel át kell menjen a most nyílt hotelbe, mert az egyik kádban van egy holttest. Megölték, baleset? A biztos annyi, hogy nem derülhet ki, hogy ne ijessze el a vendégeket. Franz kicsempészi a hullát, majd elkezdi felgöngyölíteni a szálakat.
Minimális, amit elvégez: bejönnek hozzá az adatok, pl. a kórboncnoktól, meg elbeszélget a személyzettel, a férfi családjával. Látszatra valamit csinál, de szerintem nagyon magától megoldódik az ügy. Az egyik gyerek tesz egy megjegyzést, amiből Franz szépen össze tudja rakni a történteket. A gyanúsított meg összeomlik, és mindent elmond, ahogy Franz megdönti az alibijét. Még talán azért is morgok kicsit, mert nem feltétlenül tetszett, ahogy az ügy zárul. Szerintem ez akár balesetnek is elment volna, még a gondatlanságból elkövetett emberölés is erős rá. Az meg pláne, hogy ezért a 'tettes' évekig börtönbe menjen. Sok a felesleges szál, ami a humor miatt kellett, a nyomozáshoz nem. Rudi beépülése? Az volt benne a legemlékezetesebb, hogy milyen maskarát öltött magára.

Ami viszont van bőven: Franz családi vészhelyzete. Susival minden rózsás, megint dúl a szerelem. Azt túlzás mondani, hogy közösen nevelik a fiukat, de visszataláltak egymáshoz. Csak a nőt kirakják az albérletéből, és a családban felmerül, hogy épülhetnek egy házat neki a kertben. Franz már ettől kikészül, de amikor már ikerház és a bátyja hazaköltözése is téma lesz, akkor aztán tényleg menekülőre fogná.
Most többen is lökdösik abba az irányba, hogy nézzen végre magába, és döntse el, mit és kit akar. Mivel Franz az elbeszélő, eddig annyira nem lett pellengérre állítva azért, ahogy él. A lakássá alakított disznóólban, ahova Susi átjön a gyerekkel, Franz meg át tud menni a nagyanyjához kosztolni és mosatni a szennyest. Ahogy a munkájához, a barátnőjéhez és a fiukhoz, vagy a bátyjához áll – gyerekes. Ezt most meg is mondják neki, és főleg az apja elkezdi ráébreszteni, hogy el kell kezdenie felelősséget vállalni. Ha úgy tetszik, felnőni.
Azt túlzás lenne állítani, hogy jön a gyökeres fordulat, de valami elindul. Majd kiderül, mennyire tartósan, mert Franz nem szokott jó lenni az ilyen változásokban – pl. milyen véget ért a nősülési kísérlete is…

Ezt egészítik ki a környékbeliek zűrös – humoros ügyei. A hentes, aki próbál valamit kezdeni a haszontalan fiával. A vízvezetékszerelő nőcsábász, akinek az angol felesége most borítja a családi tűzhely békéjét, annyira elege van a férje viselt dolgaiból.

Gördülékeny, kedélyes a szöveg is. Talán a gasztronómia sok benne nekem, de ez egyik jellemzője a sorozatnak és Franz jellemének is: roppant módon szereti a hasát.

Kedélyes, megvan a maga hangulata, már érdekel, hogy alakul ezeknek a szerencsétleneknek és kevésbé ügyefogyottaknak a sorsa. De attól még mindig sajnálom, hogy izgalmas krimi, az nincs benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8217934241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása