Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Fábián: Árvízi napló

2023. január 02. - BBerni86

arvizi_naplo.jpgFülszöveg

Alig ​hét esztendővel a pusztító kolerajárvány után, 1838 tavaszán minden idők legnagyobb árvize öntötte el az ekkor már rohamosan fejlődő, nyüzsgő és prosperáló várost, Pestet. A hónapok óta észlelt baljós előjelek ellenére a lakosok nem törődtek a fenyegető veszéllyel, és csupán a legalapvetőbb intézkedéseket tették meg a közeledő jeges ár feltartóztatására. Ezért március 13-a éjjelén szinte meglepetésszerűen zúdult rájuk a tengerré duzzadt Duna vize.
A Cholera-naplóból megismert Gruber Vilma, aki ekkor már nem kíváncsi kamaszlány, hanem bájos, fiatal nő, a természeti katasztrófa idején Pesten, az idősebbik nővérének a házában tartózkodik. Mivel az otthonuk a megáradt folyótól csak egy utcányira fekszik, kis családjával hamarosan az események középpontjába kerül. Az ő szemével láthatjuk, ahogyan az „árvízi hajós”, Wesselényi Miklós a veszéllyel mit sem törődve, fáradhatatlanul segíti csónakján a bajba jutottakat. De mások is kiveszik a részüket a mentésből, például az ismert nyomdász, Landerer Lajos vagy István főherceg, József nádor fia.
A tragédia következtében Pesten a házak fele a földdel vált egyenlővé, vagy lakhatatlanná tette őket a napokig dühöngő árvíz. Vajon hogyan lehetséges egy ilyen mértékű katasztrófa után talpra állni, és újrakezdeni az életet – akár egy fiatal lánynak, akár egy városnak?

Szerintem

Fábián Janka újabb

napló/lányregény története. Folytatás is, nem is. Szellemiségében nagyon párja a Cholera-naplónak, és az átkötés is megvan.

Egyrészt, összeköti őket a főszereplő család. Ám most szereplőket váltunk: Zsini már férjes asszony, és biztonságban él Budán. A főhős most Vilma, a húga lett, aki egy szerette gyászolása miatt lakhelyet is vált, és most a másik nővérénél, Lujzánál és családjánál él Pesten. Vagyis, a korábbi mellékszereplőket teszi meg főszereplőnek.
Másrészt, összeköti őket a formátum. Még magyarázza is, miért. Zsini ajánlotta a húgának a naplóírást, aki a gyászát megpróbálja így feldolgozni, majd jön a Duna áradása és már másról is írnia kell. Ugyanúgy meséli a történetet, néha szinte az eseményekkel egy időben, máskor visszaemlékezve és utólag visszagondolva. Ugyanúgy megvan a szerelmi szál is, és ugyanúgy a sorok között.

Ez a drámaibb kötet. Egy család szenvedéseit követve ismerjük meg, milyen lehetett akkor Pesten. Kik és hogyan segítettek önzetlenül, míg mások ebben is a nyerészkedés esélyét látták. Plusz, ahogy lenni szokott, a rablás és erőszak is színre lépett, ahogy egyre nagyobb lett a baj. Miközben a család küzd a túlélésért, emberi drámákat látnak – mint a fiatalok, akiket előttük ragad el az ár – és maguk is veszteségek sorát szenvedik el – Lujza gyengébb fia végzetesen meghűl, a lakás víz alá kerül és hasonlók. Átélhető, fájdalmas attól, hogy egy fiatal nő, egy az események átlagos elszenvedője szemszögéből nézhetünk végig mindent.

Tetszett, ahogy bele van csempészve a történelem és a nevezetes történelmi személyek. Azt ugyan kissé tablónak éreztem, hogy úgy van megírva a történet, hogy az eset minden jellegzetes alakjával és a benne levő történelmi személyekkel is mind összefussanak, de ettől történelmi regény is. Képet ad arról, milyen lehetett a nagy pesti árvíz a XIX. században.

Ugyanakkor nem válik sötét, depressziós történetté, hiába halmozza az emberi veszteségeket. Mert mellette ott vannak a hősök – hétköznapi és híresek is. Mellette ott van, ahogy összekapaszkodnak, küzdenek és túlélnek. Ott van a szerelmi szál, ott van a remény, és az újjáépülés.

Erre a kötetre is igaz, hogy szimpatikus emberek sorát mutatja meg. Mindenki kedvelhető, de sokan kapnak valami pluszt is, amitől igazán emberiek lesznek. Mint pl. a sógornő, Frida. A német nő, akit szeretnek és befogadtak a családba, aki jó velük, és valóban családdá váltak. De akiben azért megvan a nagyratörés is, és féltékeny, tudat alatt neheztel arra, aki szerinte jobbat/többet kapott, mint ő maga. Kisregény, de jól elkap karaktereket.

Igényesen van megírva. Az eseményeket láttatják a leírások, de nem fújtja el velük a cselekményt. Az érzéseket is finoman megfogja, és visszaköszön az a szemérem, ami Zsini történetében is megvolt.

Pozitív az üzenete, lekötött a cselekménye és a szereplőket is kedveltem. Kellemes olvasmány volt a drámai téma ellenére – és hogy megfogalmazza a katasztrófaturizmus lényegét is…

Idézet

A pénz nem arra való, hogy tartogassuk, hanem hogy a javunkra fordítsuk.

Milyen fura az emberi természet, hogy kedvét leli ezeknek a szerencsétlenségeknek a látványában – jegyezte meg László halkan. – Persze csak addig, míg őt magát közvetlenül nem érinti az esemény.

Hiába, az emberi természet az ilyen borzalmas tragédiákban is kiütközik, még inkább, mint máskor, és ha valaki híján van a tisztességnek és az erkölcsösségnek, az nem fogja nézni, kiknek okoz ezzel kárt, fájdalmat vagy szenvedést.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5317991690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.03. 16:00:52

Nem kívánom a szerzőt véletlenül sem ekézni, azonban van pár érdekesség, amit illik ismerni.

Azért annyit illik tudni jeges árvzről, hogy
1.) Ez messze nem csak pesti probléma volt, lásd itt: dunaiszigetek.blogspot.com/2016/10/az-1838-as-jeges-arviz-emlektablai.html
2.) Akkor, amikor a magasban melegfront mediterrán ciklonnal jött igen erős és tartós fagyok után, akkor régen mindig megvolt az esélye annak, hogy hamarabb indul az Alpokban az olvadás és ez egészen fel Kremsig (vagy Kremstől, attól függően hogyan értelmetzzük) sorozatos jégdugókat okozott, ami mindig jeges árral járt együtt.
(mára se hideg, se komoly zajlás nincs a belépcsőzött Dunán)

Ha a medtiterrán ciklont megelőzte egy, a Káprát-medencét és a Bécsi- és a Morva-medencét kiszellőztető élénk hidegront, akkor sose volt gond.
Minden egyéb esetben több-kevesebb gond volt.

S még egy fontos adalék:
Akkoriban messze nem így nézett ki a part, hanem sokkal közelebb volt ehhez az állapothoz:
( 1.bp.blogspot.com/-oXTY2IBO4rY/WoGRABGtbOI/AAAAAAAAIec/pCZI4KqUVbMDFoiYmuiPmxIxIsWrzbpSACPcBGAYYCw/s1600/dunameder.jpeg )
A csatolt kép a római korról szól.
Viszont ez gyakorlatilag a kora újkorig/reformkorig érdemben nem változott. (1870 körül még a Nagykörutat ismét(!) hajözhatóvá akarták tenni!)
Ennek tükrében kéne értelmezni, hogy merre folyhatott a Duna és hol akadhatott el és hány lépcsőben a jég.
süti beállítások módosítása