Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hackman: Fedőneve: Die Katze

2023. január 12. - BBerni86

Fülszövegfedoneve.jpg

Mit ​tennél Te, ha adnék Neked egy bankkártyát, amin egy végtelen nagyságú pénzösszeg van, de azt is megsúgnám, hogy 27 nap múlva az egész civilizációnk összeomlik? Igen. Az egész. Biztosan lesznek túlélők, és te benne lehetsz, ha most okosan fogsz neki a dolgoknak. Szóval mit tennél most?

Eldöntheted, hogy teszel-e valamit… Elkezdhetsz gondolkodni egy stratégián.

Rendben, de mire teszed le a voksod? A világtól elzárt high-tech búvóhely vagy a puritán csatornarendszer lesz a nyerő? Esetleg ideje előkapni a világháborúból visszamaradt alig használt bunkert? Vagy francba az egésszel, csak elszórod a pénzt, mert úgysem fog történni semmi? De mi van, ha mégis?

Eljött az idő elgondolkodni azon, amire még soha nem gondoltál.
Felkészülni arra, amire soha nem akartál.
És elképzelni, ami elképzelhetetlen.

Szerintem

Hova is sorolnám be

ezt a könyvet? Egyesít magában pár dolgot, így jó kérdés.

Elsőnek a sci-fi és apokaliptikus jelzőkkel dobálóznék. A pontos idő nem derül ki, de mivel még élő szereplő benne II. Erzsébet, nem lehet azt mondani, hogy a jövőben járunk. A történetben egy civilizációt romba döntő esemény várható, és a kormányok meglepő módon igyekeznek biztosítani az emberiség túlélését. Pár kiválasztottnak adnak egy korlátlan bankkártyát, aztán csináljanak, amit akarnak. A kötet pedig párhuzamosan futtatja, hogy mi történik a világban, hogy jön egyre közelebb a nagy esemény és kezd felborulni a rend, miközben a kiemelt szereplők építik a maguk bunkerét.

Másodszor a kaland jön, túlélő játszma. Alapvetően 3 módszert követhetünk, hogy mit találnak ki a kiválasztottak. (Különben megvannak a közös vonások: katonai múlt, képzettség, lehetőleg családos.) Dan és Caroline, Greg és a magától, nem a kormány által milliárdos Clayton Moore is visz egy projektet. Mind más, és vannak nehézségek, ahogy megvalósítják őket. Új ötletek, azok megvalósításai, közben a titoktartás és a mások megtévesztése. Miközben egy szerveren össze is vannak kötve és kapcsolatban állnak egymással, ha ezzel a végéig nem is igen vannak tisztában. Nem mesélem el, ki mit talált ki, de vannak ötletek.

Harmadszor, humoros könyv is. Vannak annyira abszurd helyzetek benne, vagy egy-egy olyan mellékszereplő, aki nagyon egyedien beszél, hogy azon lehet mosolyogni. A kedvencem különben az volt, hogy Dan és Caroline mit találtak ki, miért azt csinálják, amit. Mindenkinek beadták, hogy egy Spielberg-film fog forogni, és készítik a díszletet, de mindent eredetiben le kell gyártani. Lesz, aki szerintem átlát rajtuk, de a többség beveszi a filmforgatást, amihez forgatókönyvet is írtak, még szerepelnek is benne jelenetek, amivel a kivitelezőket győzködik. De Greg csapatában is vannak érdekes alakok és ötletek, ahogy Clayton mellé is került egy egyedi módszerekkel dolgozó asszisztens.

Negyedszer, thriller is. Hiszen ezeket az embereket ki akarják rabolni, és a bűnöző is megkapja a maga fejezeteit, aki a fejükre pályázik. Pontosabban a bankkártyájukra a PIN kóddal. De a kormányban is akad áruló, meg az angol aranytartalék elrablása is a cselekmény része.

Mozgalmas is, humoros is, néhol egészen izgalmas is. Az már más kérdés, hogy mennyire valós az egész elképzelt helyzet. Nem hinném, hogy a gazdagok és kiváltságosak ilyen könnyen feladnák a saját túlélésüket, hogy az emberiségnek adjanak még egy esélyt. Az inkább valós, hogy egyesek azon dolgoznak, hogy minél többet zsebre tegyenek.

Talán kicsit fura is, hogy miközben jön a világvége, és ez egy rossz helyzetben vannak a szereplők, mennyire könnyed és humoros a könyv. Ezt ugyan elüti még azzal a cselekmény, hogy senki nem biztos benne, hogy mi fog történni és hogyan. Arra is van esély, hogy az élet megy majd rendesen tovább. De akkor is… Ha csak a katasztrófafilm élményeimre gondolok, ott nem szokott ilyen hangulat lenni.

A nyelvezetét is szokni kell. Ott éreztem azt, hogy nevettetni, szórakoztatni akar a szerző. Azért kapnak egyes szereplők egyedi nyelvezetet, különc neveket és azért vannak olyan párbeszédek, amilyenek. De, ugye, ez pont az, amit nehezen látok amellé, hogy a világvégére készülésről szól a könyv.

Az is furcsa, hogy egykori szerelmi riválisok kapnak korlátlan bankkártyát. Kicsi a világ – de ennyire? Bár röviden lefordítom arra, hogy a szórakoztatás előrébb áll a rangsorban, mint a realizmus.

Ha minden igaz, trilógia lesz belőle. Egy részt még el is tudok képzelni, miről fog szólni. Majd kiderül, hogy a szerző milyen irányba viszi tovább a történetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1517989502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása