Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sapkowski: Egy csepp igazság

2023. január 15. - BBerni86

egy_csepp_igazsag.jpgFülszöveg

Mennyi igazság rejlik a mesékben?

Geralt egy elhagyatott kúriához ér, ahol találkozik annak tulajdonosával, egy számkivetetten élő szörnyeteggel. Az emberi tulajdonságokkal rendelkező teremtmény beinvitálja a szörnyvadászt, és mesélni kezd a családjáról, az életéről… és az átokról, ami régóta sújtja. Geraltra vár a feladat, hogy rájöjjön, van-e legalább egy csepp igazság a mesékben, és az elátkozott lény remélhet-e megváltást rettentő büntetéséből.

Szerintem

Ez remek példája annak, hogy

milyen az igazán jó Vaják-történet. Benne van minden, amiért ezt a világot szerettem.

Először is, van egy mesei alap. Ha a borítót nézzük, a fő motívumok már itt is megjelennek: a rózsa, a szörnyeteg. Ebből rá is lehet már jönni: a Szépség és a Szörnyeteg. Csak Vaják stílusban, vagyis sokkal sötétebb, horror elemekkel, vérrel és halállal, a Disney cukormáz nélkül. Egyszerűen ötletes, hogyan jelennek meg a mese elemei, csak ezen a más szűrőn keresztül. Folyamatosan rá lehetett csodálkozni, hogy ’igen, ezt ismerem’ – és itt miképpen szerepel.

Tetszett, ahogy kibomlott a történet. Ahogy Geralt nyomozni kezd az erdőben talált holtak miatt, ahogy megismeri Nivellen személyét és a történetét, és ahogy a szörnyvadászat is csak belekerül a végére. Egyre gyorsul a tempó, és remekül helyére kerül minden részlet a végére. Tulajdonképpen két történetet kapunk egyben: Geralt mostani vadászatát és Nivellen átkát, illetve az eddigi életét.

Bár írtam, hogy ez egy sötétebb és felnőtt verzió, azért duplán is ki szeretném hangsúlyozni, hogy ez a korhatáros verzió. Nem csak az erőszak miatt, a halál és gyilkosság miatt, hanem a szexuális tartalmak miatt. Itt az átok is egy nemi erőszak miatt születik meg, és Nivellen szörny életében is visszatérő elemként szerepel a szex. Képregény, vagyis ezek képileg is megjelennek. Biztosan nem olyan darab, amit a keresztgyerekeimnek a kezébe adnék.

Benne van az a szemlélet is, ami szerintem a Vaják sajátja. Hogy nem feltétlenül a szörnyetegek az igazi szörnyek. Itt szóba is kerül, Nivellen és Geralt egy ponton meg is beszélik, hogy mi és ki a fenevad. Bár itt direkt nem került bele, hogy egyes emberek mennyivel rosszabbak, mint a mágikus lények, közvetve benne van. Nivellen tapasztalatlan kamaszként rossz társaságba került, és alaposan meg is rontották. Az a banda, azok az emberek rosszabbak voltak, mint amivé Nivellen az átok miatt vált, noha akkor látszott szörnynek, nem emberként.

Szépen meg is lett rajzolva a történet. Hangulatos, szépen van színezve, és a szereplőket is jól elkapta a szerző. Kifejezetten tetszett, amikor a természetfeletti elem valósággal átvillan a képen, pl. Vereena mosolyában vagy Geralt szemeiben. Ahol kell, kifejező az erőszak, de gyengédebb érzelmeket is sikerült elkapnia a rajzolónak. Sötét, dark fantasy mese – megjelenésében is.

Végül, vannak benne olyan szövegdarabkák, amelyek szintén megragadtak. Ahogy pl. a cím benne van a történetben, az Egy csepp igazság. De ez visszatérő elem, a végén is ezzel zárunk és kellően ül is.

Összefoglalva: jó a történet, tetszett a természetfeletti elem és kellően sötét is, szépen van rajzolva és akad benne tartam is. Jó Vaják-történetből jó képregény született.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8817991730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása