Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sheffer: Asperger gyermekei

2023. február 21. - BBerni86

Fülszövegasperger_gyermekei.jpg

Hans ​Aspergert, az autizmus és a róla elnevezett Asperger-szindróma kutatásának úttörőjét évtizedeken keresztül mint a fogyatékos gyermekek elszánt védelmezőjét ünnepelték világszerte. Edith Sheffer, a díjnyertes történész-író megrázó új kötetében azonban más oldaláról ismerhetjük meg a világhírű orvost, aki nem elszenvedője volt Hitler Harmadik Birodalmának és fajgyűlölő politikájának, hanem mélyen egyetértett a nemzetiszocialista ideológiával, és aktív bűnrészességet vállalt vele azáltal, hogy rá bízott gyermekek százait ítélte az életre méltatlannak.
A rezsim Európa-szerte milliókat küldött a halálba származásuk, vallásuk, politikai hovatartozásuk, sőt viselkedésük és fizikai vagy mentális állapotuk alapján. A rendszert kiszolgáló pszichiáterek elsődleges célpontjai a gyermekek lettek, főként azok, akikről azt feltételezték, hogy hiányzik belőlük a szociális készség – kijelentették, hogy a Birodalomban nincs hely a számukra. Asperger és kollégái egyes „autisztikus” gyermekeket megpróbáltak átformálni, hogy hasznos állampolgárai legyenek a Harmadik Birodalomnak, ám azokat, akiket „gyógyíthatatlannak” minősítettek, kíméletlenül a Spiegelgrundra, az egyik leghírhedtebb gyermekgyilkossági központba utalták.

Szerintem

Nagyon átgondolt, széleskörű és alapos munka. Ugyanakkor

nagyon nem egy olvasmányos kötet és nem is könnyű olvasni.

Az első, amit ki is emelnék, hogy sokkal szélesebb a téma, mint amit a cím sugall. Messze nem csak Asperger és munkássága, amivel foglalkozik. Tulajdonképpen a szellemileg sérült gyerekek helyzetét, megítélését, pszichológiai nézeteket és kezelésüket, a náci programot elemzi, aminek csak egy pontja Asperger és az ő klinikája és tevékenysége. Korábban indulunk, a húszas évek Bécsének pszichológiai nézeteitől. Megismerteti a náci ideológiát is, a vezető tudósokat és az ő nézeteiket. Majd rászűkít Asperger és az ő betegei történetére is, de végig ott vannak a kapcsok, hogy a nagy egészhez ez miképpen illeszkedik. Bemutatja, hogy az elvárt ideológia hogyan befolyásolta Asperger nézeteit is, még arra is van példa, hogy miképpen írt át egyes elméleteket, hogy jobban illeszkedjen a náci ideológia elvárásaihoz.

Egyszerre elmélet és példatár is a kötet. Tele van pszichológiai elmélettel és sok tekintetben szakszöveg is. Nem is szívesen olvasnám fel, mert bőven van benne olyan kifejezés, amibe beletörne a nyelvem és agyilag is folyamatosan ott kell lenni, hogy mit olvasunk, milyen árnyalatnyi különbség van éppen egy-egy leírt elméletben. de nem marad meg ezen a szinten, hoz konkrét példákat is, bemutatja a kórházak és a személyzetük életét, megjeleníti a gyerekeket. Van itt az áldozatokból, de a túlélőkből is.

Nincs erkölcsi ítélet sem, noha adná magát és a téma is olyan, hogy nehéz semlegesnek maradni. Azt ugyan felveti, hogy Asperger megítélése is sokféle. Lehet látni benne a nácikkal együttműködő tudóst, ahogy a korszakot valamiképpen átvészelő embert, de a gyerekmentő hőst is. Nem fekete-fehér a helyzet, a személy sem, és ez a könyvben is benne van. Kicsit elkalandoztam. A lényeg, hogy Sheffer nem dobálózik olyan egyszerű fogalmakkal, mint jó és rossz. Még azt a szülőt sem minősíti, aki valósággal kérte, hogy vegyék el tőle a gyerekét és öljék meg. Igen, vannak extrém történetek a kötetben. Van egy olyan anya, aki már a terhessége idején is folyamatosan meg akarta szakítani az állapotát, a férje halála után meg egyenesen megkönnyebbült, amikor a sérült gyermeket elvették tőle. Még azt is meg lehetett bele beszélni, miképpen öljék meg a gyereket.

Érthető, a lényeget jól átadó kötet, ami valóban törekszik arra, hogy az olvasónak átadja az ismereteket. A történelmet, a pszichológiát és az életrajzot is. A szerkezete is átgondolt, gondosan szerkesztett könyv.

Nyelvezetében tudomány közeli, és biztonsággal használja a terminusokat. Azért arra van figyelem fordítva, hogy az is megértse és haladjon, aki most találkozik először a témával. Azért is érzem olyan fontosnak, hogy konkrét eseteket is leírt. A példán keresztül könnyebb az elméletet is megérteni. Nem könnyű olvasmány, de a téma sem az.

Tetszett, hogy képanyag is került bele. Fotók elsősorban, amelyek még közelebb hozzák a történetet. Könnyű egy beteg gyerekről és a végzetéről olvasni, ösztönösen érzelmileg távol maradni, de már is jobban bevon, ha látjuk is őt. Ha nem csak egy szám lesz, mint a náciknak, hanem egy ember, egy gyerek.

Azt sem a könyv, sem én nem minősítem, hogy milyen gyilkos logika hozta magával a sérült gyermekek eutanáziáját és sterilizálását más esetekben. De azt fontosnak érzem a végére megjegyezni, hogy a holocaust csak egy szelete volt annak, ahogy a nácik meg akarták tisztítani a társadalmat és a népet. Ez a történet is ugyanaz, csak egy más szelet belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7218013258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása