Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Gallego Garcia: Az Ellenállás

Idhún emlékezete 1.

2023. március 11. - BBerni86

Fülszövegaz_ellenallas.jpg

Aznap, amikor Idhúnon bekövetkezett a három nap és a három hold együttállása, Ashran, a fekete mágus kaparintotta meg a hatalmat a bolygón. Ezután a mi világunkban egy Idhúnról menekült harcos és egy varázsló megalakította az Ellenállást, ahová Jack és Victoria, a két, Földön született kamasz is tartozik. A csoport célja, hogy végezzenek a szárnyas kígyók birodalmával, ám Ashran a Földre küldi Kirtasht, a fiatal és kegyetlen gyilkost, aki mindent megtesz, hogy küldetésüket megakadályozza. Sokkal több van benned, mint amiről tudsz.

Szerintem

Van bennem ellenérzés, pedig

még egy fokkal jobb is a történet, mint vártam. Sőt, meglepően jó a tempója is. Csak.

Az a helyzet, hogy ez pont egy szerelmi háromszöget tesz a középpontba, én meg azokat annyira, de annyira utálom. Itt még ront is a helyzeten, hogy a szereplők kinézetre kamaszok. 12-14 évesen kezdik a sztorik, és mire a szerelmi szálak végzetessé válnak, 14-16 évesek. Nem tett jót a lelkemnek, hogy mágikus magyarázattal még meg is van támogatva, hogy ezek a szereplők miért kattannak ennyire végzetesen egymásra.
Tényleg egy ifjúsági regénybe kell feldobni, hogy teljesen működhet az 1 lány – 2 fiú felállás? Pláne, hogy a két fiú mágikus fele ősellenség, és másra se vágynak, csak átharapni egymás torkát. Hát, igen, mágikus vonalon se nagyon tudom elképzelni. A sárkány és a kígyó-démon beleszeretnek az utolsó unikornisba. Jaj, de nagyon.

Maga a történet klasszikus világmentő. A mesés Idhun világát a gonosz mágus uralja, az Ellenállás küzd ellene, és van egy nagy prófécia, amelynek most színre lépnek a szereplői. Tipikus, de fel van dobva összecsapásokkal, különféle mágikus lényekkel és zavaros családi kapcsolatokkal. Azt meg se akarom érteni, hogy mágikus lények szellemei hogyan egyesülnek emberi csecsemők lelkével, de vannak tündérek, védett helyek, varázstornyok és mások is.
Eléggé cselekménygazdag és elég változatos, hogy a fentebb írt háromszög ellenére is lekössön.

Az sem egy rossz húzás, hogy nem fekete-fehér a szereplők sorsa. Ugyan ránézésre megmondani, hogy a történet lovagi hőse Jack, de itt ad esélyt a többieknek is változni. Christian is megjavulhat, nem kell a sötét mágus oldalán maradnia, nem kell elemi gonosznak lennie, és van megbocsátás is a múltbéli tettekre. Ok, 'a mindenki odáig van a csodás Victoriáért' nekem túl nyálregényes, a mágikus magyarázat ellenére is, de szerencsére nála jobb szereplők is akadnak.

Irodalmilag egy a tucatból – a szöveg nem fogott meg különösebben, de nem is zökkentett ki az olvasásból. Követhető, értelmes, ha nem is nevettetett meg, adott át valami bölcsességet és különösebben nem is esett jól olvasni.

Korrekt sorozatnyitány, amely bemutatta a szereplőket, a próféciát, és előrevetítette, mi jön a folytatásban. Lehetett volna jobb is, de bőven rosszabb is. Nekem ez egy elment.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5718028468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása