Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cole: Az ígéret szép szó

2023. május 13. - BBerni86

az_igeret.jpgFülszöveg

Missy Jonesnak, a fiatal és gyönyörű énekesnőnek mindenki fényes karriert jósolt, ám egy nap holtan találják Los Angeles-i lakásában. Minden jel arra mutat, hogy gyilkosság áldozata lett, az elkövető pedig nem más, mint a nő barátja, David Benning. Bár a jómódú gazdasági jogász tagadja a vádat, a bizonyítékok ellene szólnak, és az indítéka is erős.

Az ügy határozottan halad a tárgyalásig, ám minél több részlet kerül napvilágra, annál biztosabbá válik, hogy a gyilkosság csak a jéghegy csúcsa, és az igazság megértéséhez a nyomozóknak jóval messzebbről kell indulniuk. Egy olyan világba kell alászállniuk, amelyet elképzelhetetlen gazdagság, korrupció, sötét vágyak és hamis csillogás ural.

A nyomozás során feltárulnak a bűn városának mélységei, ahol pénzért majdnem bármi megvehető, és ahol a tehetség, a szépség és a fiatalság legfeljebb pillanatnyi boldogságra váltható.

Szerintem

Úgy tűnik, éppen olyan hangulatban vagyok, hogy

mindenről az jut eszembe, hogy milyen más történetből vannak benne ismerős elemek. Mondjuk, most könnyű dolgom volt. Maga a történet dob fel egy összehasonlítást a kapcsolati szerződés alapján. Bár szerencsére ez nem olyan mami pornó, mint a Szürke 50. Plusz, amilyen üzelmek vannak benne, még a Könyörtelen nők is felrémlett.

Mert miről is szól a regény? Van egy szépséges, fiatal énekesnő, viszonylag ismert, akit meggyilkolva találnak. Az idősebb, jóképű és gazdag barátja pedig gyilkosság vádjával le is lesz tartóztatva. De tényleg ő tette? Ami gyorsan kiderül, hogy Davidnek is van egy terve.

A jelenben ezen a síkon haladunk tovább – ki hogyan reagál, mit próbál tenni. Közben pedig váltott nézőpontból lépünk vissza a múltba – megelevenedik Missy, aki így maga mesélheti el, hogy jutott oda, hogy meggyilkolják.

Így a könyv két irányt tud sikeresen keverni: van benne krimi, hiszen sokan dolgoznak azon, hogy a szerintük bűnösnek vélt személy lebukjon, illetve az ártatlan szabaduljon. Vannak bűnügyi titkaik – még a tisztának tűnőről is simán kiderül, hogy titkon sikeres hamisító. Közben meg strandkönyv is, hiszen Missy története pénzről, hírnévről, szexről és bosszúról szól. Az akár szappanoperában is elférne, hogy az idősebb testvér titkos szeretője volt, akibe bele is szeretett. Amikor a férfi dobta, azért szedte fel annak öccsét, hogy visszajusson a férfi közelébe.

Van benne bőven ilyen fordulat és meglepetés a szereplők titkairól. Még egy plusz csavart is kapunk, hasonlóan szappanosan, hogy ki az igazi gyilkos. Talán azért is ugrott be a Könyörtelen nők – van az a világ, ahol szembe mosolyogsz és barátkozol, közben meg forgatod a hátában a kést. De a shownak mennie kell tovább, mint tudjuk.

Szórakoztató, és most a kétes szereplőivel is meg tudtam barátkozni. Persze, hogy nem szép, ahogy Nicholas Benning könyörtelen cápa lett, aki kitartott szeretőt tart, miközben tehetséges és irigyelten szép feleség várja otthon a közös gyerekkel. Persze, hogy nem szép rossz embereknek pénzt mosni. És mégsem ő a történet rossza, egy-egy ponton még drukkolni is tudtam neki. Egy romlott világot mutat romlott alakokkal, enyhébb is a mérce.

A legtöbb konfliktust feloldja, és elmondja azt is, a szereplők merre haladnak tovább. Éppen annyira van nyitva, hogy a hamarosan megjelenő folytatás felvehesse a fonalat.
Extrém helyszínek, szépek és gazdagok bulváros élete – strandkönyves a cselekmény, ahogy már utaltam rá. De szórakoztató is, jó a krimi elem, és van bőven cselekménye. A stílusa ennek megfelelő – könnyed, nincs túlírva és gyorsan pörgethető. Érzelem is pont annyi, hogy átéreztesse, miért teszik azt a szereplők, amit.

Kellemesen elszórakoztatott, és nem volt bajom a bulváros elemeivel sem. Pont azt éreztem benne az izgalmasnak és jól sikerültnek, hogy mennyire jól megtalált egy ilyen strandkönyv hangulatot bűnüggyel keverve.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7918114864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása