Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Swan: Éjfélkor a hóban

2023. augusztus 10. - BBerni86

Fülszöveg: ejfelkor_a_hoban.jpg

Clover Phillips díjnyertes rendező épp sikerei csúcsán jár, amikor találkozik Kit Foley-val, aki szörfös és snowboardos. Kit nemcsak a versenyeken elért első helyezései miatt ismert, hanem a botrányairól is hírhedt.
A sportoló érintett volt egy balesetben, amely riválisának tönkretette a pályafutását. Kit soha nem beszél arról, mi történt akkor. Clover viszont eltökélt: ki akarja deríteni az igazságot, ezért a helyszínre utazik. Az osztrák Alpokban, ezen a mesés szépségű hóvidéken szembesíti kérdéseivel a férfit, aki ki nem állhatja őt.
Clover egyre mélyebbre ás: vonzódik Kithez, de meggyőződése, hogy a férfi titkol valamit. Kit Foley valóban olyan hideg, mint amilyennek mutatja magát?

Szerintem: 

Amikor a zsáner elrontja az élményt. A helyzet az, hogy

ezt romantikus regényként is árulják, van is benne szerelmi szál. De minek? A történettel az volt a legnagyobb bajom, hogy Clover nem lehetett csak egy riporter, minden áron össze is kellett hozni Kittel.

Nem is tudom, melyik része fájt jobban: a szerelemi szál feleslegessége, vagy a kapcsolat röhejes alakulása? Clover ki nem állhatja a férfit, de tényleg megveti egy barátja rokkanttá tétele miatt, erre csak úgy spontán, két veszekedés között dugnak – mert szerelmeskedésnek nem nevezhető az eset. Aztán a végére meg kapcsolatot akarnak? Volt a medencés gyűlölet szex, egymás kerülgetése, Clover szétkürtölte az igazságot és ennyi. Hol lett ebből szerelem, meg mikor lettek ilyen komolyan a dolgok közöttük?
És a történet nem igényli, hogy legyen románc. Clover, az elszánt riporter ki akarja deríteni, hogy Kit, a többszörös világbajnok miért viselkedett úgy egykori barátjával, Cory-val, hogy az súlyosan megsérült? Ott van, beszélget a férfi környezetében levőkkel, mert a karrierváltás előtt álló Kit vele beszélni sem akar, és Clover a társaival lenyomozza, amit elejtett mondatokból megtudott. Így derül ki, hogy pl. akkoriban Kitnek menyasszonya is volt, aki nem nyilatkozott. Maga a folyamat, ahogy mindent összerak, kiadja a történetet és ennek van értelme. Semmi nem igényli, hogy közben a két szereplő egymásra is találjon – nem is lett hiteles.

Az már más kérdés, hogy mennyire meglepő, ami kiderül. Érdemes Kit elszólásait észrevenni, de akár anélkül is össze lehet rakni. Amikor a volt menyasszony besározná a férfit, amikor Clover emberei zaklatni kezdik nyilatkozatért, már lehet tudni, mi lehet minden mögött. Vagyis, pont azt kaptam, amit előre kisakkoztam. De ezt még lenyelném, csajos könyv és nem krimi.

Viszont – a megoldással az eleje lesz értelmetlen. Clover nem akarta megcsinálni Kit filmjét. Viszont, amikor Cory meghal és a felesége, Mia azon kesereg, hogy érteni akarja, Kit miért tette a versenyen, amit – Clover erre akar választ adni és megy bele a Kit-projektbe. Csakhogy a végére kiderül, hogy Mia nagyon jól tudta, miért tette Kit. Ahogy azt is, hogy Kit nagyvonalúan hagyta, hogy bűnbak legyen belőle, noha Cory az egész helyzetet magának köszönhette.

Tetszett benne a sportos vonal, ahogy összeáll az el nem mondott történet. A szerelmi szálat meg rühelltem, de nagy betűkkel. RÜHELLTEM.

Stílusa – Swan érzelmes, nőies prózája. Mesélős, lelki boncolásokkal és személyes megközelítéssel. Van egy strandkönyv jellege is, mert gazdag és szexi emberek életét meséli, extrém helyszíneken.

Alapvetően Clover van a középpontban, akit rétegesen ismerünk meg egyre jobban. Honnan ered a munkamániája és az igazságszeretete, az elesettek védelmezése? Kit is egyre több réteget kap – a minden áron nyerni akaró playboy álcája alatt kiderülnek a családi traumák, magánéleti csalódások. a mellékszereplők el is törpülnek mellettük, de vannak és kellenek – Kit és Clover sokáig szóba se állnak egymással.

Üzenete nem sok van, inkább szórakoztató regény. De nem fogok attól elszabadulni, hogy a szerelmi szál nem kellett volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8418187307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása