Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Silvera: Az első, aki meghal a végén

2023. szeptember 25. - BBerni86

az_elso_aki_meghal.jpgFülszöveg: 

Ma éjjel kezd élesben a Halál-Hírek, így mindenkit ugyanaz a kérdés foglalkoztat: tényleg meg tudják jósolni, hogy valaki meg fog halni, vagy csak egy aprólékosan kitervelt átverés az egész?
Orion Pagan évek óta várja, mikor közlik vele, hogy meg fog halni. Komoly szívbetegséggel él, és azért iratkozott fel a Halál-Híreknél, hogy tudja, mire számítson.
Valentino Prince New Yorkban akarja újrakezdeni az életét. Hosszú, ígéretes jövő vár rá, és csak azt követően regisztrált a Halál-Híreknél, hogy az ikertestvére kis híján odaveszett egy autóbalesetben.
Orion és Valentino a Times Square-en akadnak össze, és azonnal érzik, hogy közük van egymáshoz. Ám a legelső Végnapi hívások örökre megváltoztatják az életüket – egyiküket felhívják, míg a másikat nem. Noha azt egyik fiú sem tudja, miként végződik majd számukra ez a nap, abban biztosak, hogy együtt akarják tölteni… még ha utána keserves is lesz a búcsú.

Szerintem: 

Előzménykötet, de önálló regénynek is működik. Nem kell ismerni

az eredeti történetet, mindegy az is, milyen sorrendben olvassa őket az ember. A találmány, a Halál-Hírek a közös, különben teljesen új sztori.

Ahogy a cím is ígéri, annak a Kilépőnek az utolsó napját ismerjük meg, aki a világon legelsőként kapta meg a hívást, hogy 1 napon belül meghal. A cselekményben aztán több közös pont van a másik kötettel: mindkettőben meleg fiatalemberek teszik szebbé egymásnak a napot, mindkettőben komoly baráti kör van köröttük, mindkettőben vannak komoly konfliktusok és ettől mélyebbek, mintha csak egy szerelmi történet lenne.

Mozgalmassá és összetettebbé az teszi, hogy Silvera jó érzékekkel váltogatja a nézőpontokat, és sok szereplőnek ad saját fejezeteket. A program kitalálója, Scarlett és Dalma, egy telefonos ügyintéző, a gondnok és a felesége, de még sorolhatnám. Így több történet ki tud bontakozni – bántalmazó kapcsolaté, reménytelen szerelemé, elköszönéseké. Azt is jobban meg tudja így mutatni, hogy a Halál-Hírekre mennyiféleképpen lehet reagálni. Milyen változást hoz, ha tudod, hogy ez az utolsó napod – nem csak neked, de a családodnak és az ismerősöknek is.

Az üzenete is közös, és ezt most elég szájbarágósan kapjuk, hiszen több szereplőt is gondolja, akár ki is mondja, hogy meg kell élni a napokat. Nem szabad várni, jobban reménykedni, hanem minden napot úgy kell megélni, mintha az utolsó lenne.
Ez a Halál-Hírek értelme is. Ad egy napot az embereknek, hogy igazán élhessenek. A család megkapja az esélyt, hogy elköszönjön. Nem véletlen, hogy olyanok regisztráltak már rá fel akkor is, amikor a kezdés előtt rengeteg volt a szkeptikus, akik hirtelen vesztettek el számukra fontos embereket. Akik nem köszönhettek el. A Halál-Hírek ezt végleg megoldja.

Csak Valentino és Orion története ekkora oldalszámhoz kevés lenne, abban a történetben nagyon dominál az ifjúsági jelleg. Szerelembe esni, érzelmeket feldolgozni, nagyon sokféleképpen kibeszélni magukat. Az olyan kis programjaik, mint megnézni a Brooklyn-hidat, egyszerűnek tűnnek. Az érzelmi oldal teszi többé és csak az tart némi feszültséget, hogy tudjuk, az egyik fiú bármikor meghalhat, de azt nem hogyan. Vajon úgy, hogy a szívét még megkaphassa a másik, aki súlyos beteg és ez az életet jelentené neki?
A mozaik menti, ahogy a sok szereplő története összeáll, és minden összefügg majd mindennel. Úgy jön bele izgalom is, és ott látszik a szerkesztettség is. Nem véletlenül történnek úgy az események, ahogy. Vezetnek egymáshoz a történések.
Ez a mozaik tartalmaz olyan elemeket, amely kapcsolódik a folytatáshoz, és annak előzményét adja. A későbbi főszereplők itt vannak gyerekként 1-1 jelentre. Dalma lesz az, aki kitalálja a Végső Barátot, hiszen megihlette a fiúk története. Ezek azok a dolgok, amelyek annak adnak pluszt, aki ezt a kötet olvassa másodjára.

A stílusa egy fokkal nyersebb, mint amit egy ifjúsági regénybe kedvelek. A durva beszédnek indokoltnak kell lennie, és ha ez a könyv nem is végig obszcén nyelvezetű, többször az, mint amit a cselekmény indokolna. Érzelmesebb is, mint amit férfi írótól várnék.

És még a végére valami, ami azért lehúzta. Az LMBTQ vonal túlírása. Az egy dolog, hogy Silvera mindkét történetében meleg fiatalembereket tesz főszereplőnek. Az is, hogy témává is emeli, hogy mennyire nehéz a coming out, vagy a család reakciója mennyire meghatározó. De itt már ott tartunk, hogy az apa a kilencéves fiára nézve megállapítja, hogy az meleg. (Kettő ilyen is van benne – az egyik kész lenne kiverni a gyerekből, a másik elfogadná. Miközben 9 éves gyerekekről beszélünk, akik még messze vannak a pubertástól.) Nem ez az egyetlen ilyen vonal benne, és egysíkúan meleg fiukkal találkozunk. A női szereplők heterók, de a másik nem aránytalanul nem. Nekem ez már túlzás.

De a végén nagyon tetszett, ahogy minden részlet a helyére kerül, és együtt adják ki, miért így kellett az eseményeknek történni. Megvan a nagy felemelő pillanat is a végén. Így pozitív hangulatban köszöntem el a történettől, megvolt a maga bája.

Idézet: 

Úgy akarok élni, mint egy turista, hogy mindig értékeljek minden egyes napot.

Az életet nem érdekli, milyen fiatal az ember. Mindenképpen rákényszeríti, hogy felnőjön.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1918220983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása