Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Tolkien: Lyukas bakancslista

2023. november 16. - BBerni86

Fülszöveg: lyukas_bakancslista.jpg

Royd ​és Michael Tolkien dédapjuk, J. R. R. Tolkien varázslatos történetein nőttek fel, nem csoda hát, hogy már gyerekkorukban imádták a kalandokat, és szoros testvéri kötelékük felnövésük után is megmaradt. Amikor Mike-nál halálos idegrendszeri betegséget diagnosztizáltak, a testvérek úgy döntöttek, hogy a lehető legtöbb mindent húznak le Mike bakancslistájáról, legyen szó táborozásról Norvégia távoli vidékein, vagy a Royd által A király visszatér forgatása óta imádott Új-Zéland meglátogatásáról.

Royd azonban csak öccse elvesztése után jön rá arra, hogy Mike titokban egy másik listát is írt: ötven dolgot, amelyeket Roydnak az ő halála után kell végrehajtania. Az első feladat: csináljon hülyét magából Mike temetési szertartásán. Majd: utazzon Gandalfnak öltözve Új-Zélandra. A kreatívnál kreatívabb feladatok valójában nem a polgárpukkasztásról szólnak, hanem kimozdítják az öccsénél mindig is visszahúzódóbb, félénkebb Roydot a komfortzónájából, hogy épp úgy élje az életét, mint Mike: szabadon, félelem nélkül. A lista Mike utolsó ajándéka szeretett bátyja számára.

Szerintem: 

A helyzet az, hogy nekem nem kis részben az adta el, hogy

egy Tolkien írta. Csak maga az alaptörténet nem hiszem, hogy bevonzott volna.

Szomorú történet ez, és gyászfeldolgozásról szól. Mike súlyos beteg lesz, és a halála után a bátyja, Royd nekiáll végigcsinálni a testvére által hátrahagyott bakancslistát. Akár vicces is lehetett volna, mert van benne nem egy megalázó feladat, de mindent lebontva arról szól végig, hogy hiányzik az elvesztett testvér. Hogy fáj, rossz nélküle. A kalandok során meg feleleveníti a közös emlékeket, és megtudjuk, miért ennyire tragikus, hogy a fiatalembernek ilyen korán halnia kellett. Jó ember volt, sokan szerették. Ahogy pedig teli az idő, és a pontok pipálása zajlik, Royd elkezd továbblépni, gyógyulni. Mondhatnám, ledolgozza a gyászát.

Az időkerete több év, és nem egy lineáris könyv. Maga a lista pontjainak teljesítése az, de ami közben eszébe jut róla, a régi történetek mindig visszahúznak a múltba, és azokban már nincsen időrendi sorrend. De ez egy memoárban teljesen jól működik – az emlékeknek megvan a maga logikája, ahogy Proust óta tudjuk. Ahogy alkalmazva van ebben a kötetben is.

Eladhatná az is, milyen feladatokat kellett végrehajtani. Van benne nem egy olyan, amit egy átlagember nem hiszem, hogy végre tudott volna hajtani. Mert konkrétan járni kell hozzá a világot. Nem véletlen, hogy Royd is műsorrá faragta, és szponzorokat kellett találni hozzá. Akár a műsor háttéranyagaként is olvasható lenne a kötet.
Elkalandoztam. A lényeg, hogy egzotikus helyek, kalandos kihívások és humoros esetek sora fért el benne. Csak éppen soha nem a kalandot éreztem benne fontosnak, hanem, hogy ezt miért találta ki Mike, mit üzen vele, mi jut eszébe Roydnak.

És bizony, itt jön be, hogy ezek egy Tolkien feladatai egy másik Tolkiennek. Nagyon kétlem, hogy bárki más megkapta volna a filmbéli Gandalf botját, hogy beöltözve azzal grasszáljon a reptéren. Ahogy Zsáklak eredetijébe se mehet be egy átlag nézelődő, de egy Tolkien előtt az is nyitva állt.
Különben is rengeteg LotR történet van benne. Jackson szerepeket adott a Tolkien leszármazottaknak a filmekben, és Royd ezeket az élményeket is mesélgeti. És nekem ezek voltak azok a pluszok, amiket szerettem a könyvben. Mert a LotR nekem is fontos, és jobban érdekel, minthogy egy báty mennyire hiányolja az öccsét. Tudom, minimális ilyen téren az empátiám, de nézzük csak meg a borítót is! Már abból látni, hogy a készítők szerint is mi adja el a könyvet. És nem az, hogy Mike meg Royd milyen szuper testvérek voltak.

Akik különben szimpatikusak, szerethetők és átlagemberek. Az tette őket a kötet hősévé, hogy Tolkien a vezetéknevük. Meg azért hangzatos feladatok is vannak a listán, amik akár annak is érdekesek lehetnek, akik nem olyan LotR megszállottak, mint jómagam.

Számomra talán emocionálisabb a kötet, mint amit szívesen olvasok, de jól olvasható. Van benne munka – szellemíróé is, akit emleget is Royd. De nem is baj, ez is simán belefér a gyászfeldolgozás folyamatába. Mert így mindenki, aki elolvasta akár a LotR részek miatt is, már tudni fogja, ki volt Michael Tolkien.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6518256959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása