Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 2.

2023. november 26. - BBerni86

jo_kislanyok2.jpgFülszöveg: 

Valaki eltűnt.Senki sem beszél.
De MINDENKI figyel…
Pip Fitz-Amobi felhagyott a nyomozással. A tavaly megoldott gyilkossági ügyet feldolgozó bűnügyi podcast óriási népszerűségre tett szert. Pip mégis váltig állítja, hogy nyomozó napjainak vége.
Amikor azonban eltűnik egy közeli barátja, a rendőrség a kisujját se mozdítja, így kénytelen újra akcióba lendülni. Ha a zsaruk nem nyomoznak, megteszi Pip; ám a kisváros minden sötét titka újabb kérdéseket vet fel. Vajon Pip megtalálja a válaszokat, mielőtt kifut az időből?

Szerintem: 

Ilyen egy ütős folytatás! Pip visszatért, folytatódnak az események, de van új eset is. Vagyis, minden adott

a szórakoztatáshoz régi és új olvasóknak is.

Trükkös a felvezetés, és szerettem. Nem vágunk bele azonnal az új dolgokba, Pip podcastje kapcsán szépen átvesszük, mi történt korábban. Stílusos lett, és kb. mindenkinek jól jön, aki nem várta össze a sorozat részeit. Aki nem olvasta az előzőt, minden fontosat megtudott. Aki meg olvasta, fel tudta frissíteni az emlékeit. Sokkal ötletesebb volt így, mint egy Ez történt korábban fejezet, bár azt is értékeltem volna.

Az ötletesség különben is a regény egyik erőssége. A podcast kapcsán nagyon sokféle anyag került be a kötetbe. Látjuk Pip fotóit, van térkép és mindenféle segédanyag, miközben az interjúk szövege is kivonatként van beékelve, nem a szövegtörzs közvetlen része lett. Így nem is kicsit olyan, mintha mi is nyomoznánk a lánnyal vagy éppen a műsorát követnénk. Formailag, érdekességben, kreativitásban is megnyert magának. Talán csak azzal lehetett volna fokozni, ha még multimédiás is. Olvastam már olyan regényt, ahol azték kóddal a netről videók nyíltak meg – itt is megjátszható lett volna, de ne akarjon sokat a szarka. Tökéletesen jól működött így is.

Mindkét ügyet érdeklődve tudtam követni. A kisebb volumenű már inkább csak utójáték. Az előző részben volt nemi erőszak eset, és most jut tárgyalásig az ügy. Pip nincs is jelen, de Ravi igen, és rajta keresztül Pip közvetíti az eseményeket. Nem tárgyalótermi krimi, de jól el lehet csípni belőle olyasmiket, hogy mivel lehet hatni az esküdtekre. Ajánlom figyelmetekbe, hogyan kellett kinéznie a vádlottnak, és ki volt és miért a mellette szóló legfontosabb karaktertanú. Manipuláció, mesterfokon.

Már ebből le lehet vezetni a regény egyik fontos mondandóját, noha nem is az a fő eset. Igazság és igazságszolgáltatás. Pip hitt a rendszerben és csapást szenved el. De mit lehet tenni? Mit tud egy ember tenni, ha olyan a világ, amilyen? Meddig lehet elmenni az igazság nevében?

Ez lesz különben a másik üggyel az összekötő kapocs, de hogy miképpen, ahhoz olvassátok el a regényt! Nem lövöm le a poént, hova és miért tűnt el Jamie Reynolds. Mert ez Pip új nyomozása. Connor, Jamie öccse a jó barátja, így beleegyezik, hogy Jamie ügyét leköveti. Szintén valami, amiben nagyon jó a szerző. Általában a fejem csóválom, hogy egyes krimikben a tinik milyen bénán nyomoznak, meg egyáltalán, mit tudnak ők megtenni? Itt viszont helyén vannak a dolgok. Pip csupa olyasmivel dolgozik, és nagyon összeszedetten, hihetően, amit el is tudok képzelni. Talán a következtetései jobbak az átlagnál, de ha már egyszer ilyesmire adta a fejét, nyilván van hozzá érzéke. És van. Élvezet végigmenni vele az úton, hogy lekövessük Jamie mozgását, meghallgassuk az ismerőseit és lassan összerakjuk, mi is történhetett.

És Jackson megint összehozta, olyan szövevényes és váratlan ügy keveredett ki ebből, amit az elején, de még a közepén se feltételeztem volna. Majd be is kapcsolja a már emlegetett témákat: hol az igazság? Meddig lehet és szabad érte elmenni? Itt a vezeklés is megjelenik, és elég komoly kimondások, traumák jönnek a végére.

Szóval, okos könyv és nagyon logikus. Remekül kezeli a nyomozást, izgalmas a formátum.

Nagyon bírtam a szereplőket is. Jackson árnyal, nem lehet mutogatni, hogy valaki jó vagy rossz. Ok, talán Ravi a kivétel. Abba a srácba nagyon nehezen lehetne belekötni. De Pippa felismeri magában a keménységét, ahogy képes és élvezi is, ha zűrt okoz. Jamie nem kevés problémával terhelt, nem egy szimpla jó fiú, akinek nyoma veszett. Nat nyers és elutasító, bírtam, ahogy össze vannak rakva a rétegei, hogy az áldozat szerepre miképpen reagált, és hogyan képzett bűnbakot. Ő különben még fejlődik is a végére, pedig csak mellékszereplő.

Tovább nem dicsérem, a lényeg talán átjött. Jó kamaszregény, izgalmas krimi, kifejezetten ötletes a formátuma és még tartam is akad benne. Remek folytatás, írhatom így is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9218261739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása