Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Banks: Cicavarázs

2023. december 08. - BBerni86

Fülszöveg: cicavarazs.jpg

Te mit kívánnál?

Hannának különleges, cicás kívánsága van, és a két legjobb barátnő, Mia és Lotti
feladata, hogy segítsenek valóra váltani. Vajon sikerül majd a lányoknak megállítani a gonosz Méreg hercegnőt, és tökéletes új otthont találni Hanna imádnivaló cicáinak?

Szerintem: 

A kis unokahúgom kapta ajándékba, aki cicamániás. Vele olvastuk el, és meg is lepett, hogy milyen jó a sorozat alapja.

Egyrészt, bár

önálló rész és kaland, jó lejön belőle, hogy milyen az egész sorozat. Mondhatnám úgy is, hogy egy kaptafára készülhetnek a részek, de ezzel ilyen sorozatban nincs is semmi baj. A két barátnő, egyben hercegnő minden részben segítenek egy kisgyereknek megvalósítaná az álmát. Ebben egy Hanna nevű kislánynak, aki a cicáknak szeretne jó otthont találni.

Érezni, melyek a cselekmény kötelező elemei: ahogy a két barátnő a medálokkal találkozik a varázstérben, megkapják a küldetést. Ahogy szorult helyzetben varázsolhatnak együtt. Ahogy Méreg hercegnő színre lép, és majdnem meghiúsítja a lányok álom megvalósítását. De meseregény, kislányoknak – lehet sejteni, hogy ki nyer a végére.
Aztán, amit éppen csinálnak, ezek közé fel lehet építeni. Itt kereshetik a cicákat befogadni akaró személyeket, és összehozhatják őket Hannával és a szüleivel.

Az egész nagyon pozitív, aranyos és mesei. Jó emberek vannak benne, könnyen oldódnak meg a konfliktusok, és a gonoszok is inkább viccesek, mint veszélyesek. Gyerekkönyv, így nyilván a gonosz hercegnő sem annyira elvetemült, mint ami nekem eszembe jutott menet közben. Az pl. fel sem merült benne, hogy a cicáknak fizikailag ártson. Pedig az aztán megtörte volna Hannát, ha az egyik macsek csúnya véget ér. De itt az a legdurvább, hogy az egyik cicát le kell szedni a fáról.

Jó ötlet, hogy a hercegnőség alapja tulajdonképpen az, hogy segítsenek másoknak megvalósítani az álmukat. A civil életben minden hercegnő valami pozitív vagy kreatív szakmát űz: van köztük állatorvos, de popsztár is. Amikor segítenek a védencüknek, akkor sem a mágia az elsődleges eszköz. Ebben a történetben is Mia és Lotti szórólapokat osztanak, és a hangosbemondót kérik meg, hogy hirdesse ki, hogy elvihető kiscicák vannak. Olyasmi, amit bárki megtehet, aki segíteni akar.
Így jó példának a kis olvasóknak: egyrészt, hogy segítsenek másoknak, és ehhez nem kell semmi különleges, csak amit egy ember is meg tud tenni.

Rövid, gördülékeny, nyelvezetében is gyerekekre szabott. A visszatérő elemek miatt nekem kissé fárasztó is volt, de a gyerek olvasótársamnak ezek szinte olyanok voltak, mint egy versben a rímek. Ismerőssé, otthonossá tették neki a sztorit.
Talán még a nevek magyarosítása zavart, de mivel magyar gyerekeknek van szánva a fordítás, ezt is le tudom nyelni.

Amit még ki kell emelni, hogy illusztrált a kötet. Ugyan fekete-fehér ceruzarajzok, de meseszerűen szépek és helyesek. Még én is szívesen nézegettem őket, a kicsiknek meg kifejezetten tetszhet.

Teljesen jól működne rajzfilmként is, és lányos, cuki az egész. Még a beletett giccs elemekkel együtt is. Mert én azért betegnek érzem, hogy az a küldetés célja, hogy a lányok megszerezzék az ékkövekkel kirakott cipőiket. De ok, kislányok és hercegnők, belefér.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2618276017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása