Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hamilton: Angyalok rettentő bukása

2024. április 04. - BBerni86

Fülszöveg: angyalok_rettento.jpg

Zaniel Havelock nyomozó képes beszélni az angyalokkal. Valaha Angyalszónoknak tanult, hogy az égi lényeket és embertársait szolgálhassa, azonban egy árulás miatt lemondott arról az életről annak minden ígéretével és lehetőségével együtt. Ma már rendőrként szolgál és véd, de az angyalok azóta sem hagyták el őt. Azonban, ahol angyalok vannak, ott akadnak démonok is…

Havelockot egy egyetemi kollégiumban történt brutális gyilkossághoz riasztják, és azt kell kinyomoznia, hogy az elkövető ember volt-e, vagy valami sokkal rettenetesebb erő. Ahol ugyanis a démoni megszállottság esete forog fenn, ott az angyali védelem sem oldhat meg mindent. Havelock halálos iramban ered a tettes nyomába, hogy elejét vegye egy újabb gyilkosságnak, miközben múltja saját, személyes démonaival is meg kell küzdenie.

Szerintem: 

Most bajban leszek. Nem tudom eldönteni, mennyire tetszett vagy sem ez a regény. Nem pont ezt vártam, de

lehetett volna rosszabb is. Ha jön ki magyarul következő rész, majd talán segít választani, mert most egy kérdőjelet rajzolok magamnak a címe mellé.

Elvileg krimi vonalon mozog, hiszen a főszereplőnk egy különleges képességekkel bíró rendőr, akinek gyilkossági ügyben kell eljárnia. Csak éppen annyira különleges a képessége és az ábrázolt világ, hogy maga a nyomozás egészen el is sikkad. Azt is mondhatnám, hogy házhoz jönnek a válaszok, Zaniel nem kell, hogy nagyon megerőltesse magát.

Akció viszont van benne bőven, lények és ellenfelek csapnak össze, miközben Zaniel ott van a tűzvonalban. Meg is sérül nem egyszer, vannak démoni és angyali küzdelmek, mindez még a férfi lelkében zajló harcokkal megdobva. Talán inkább éreztem küzdelmes, fantasy lényekkel harcoló történetnek, mint misztikus kriminek. Az urban fantasy azért lefedi a tartalmát, de azt a krimit, azt a bűnüldözést, amit szerettem volna olvasni, nem kaptam meg.

Hamilton sok időt hagy arra, hogy a szereplőjét és a világát bemutassa és árnyalja. Az alapok a mi világunk, csak ennek mindennapi részei az angyalok és a démonok. Akár azt is írhatnám, hogy hasonlít az Anita Blake világára, csak itt nem a vámpírok és vérállatok fedték fel magukat, hanem az angyalok és a démonok. Ebben is van rájuk épülő társadalmi struktúra, egyedi állások. Hogy miképpen vált ilyenné a világ, azt nem fejti ki, de a történet nem is igényli.

Inkább Zaniel miképpen lett ilyen nyomozó, amit nagyobb adagban kapunk. A jelenben sérülékeny helyen áll, hiszen a szeretett felesége elhagyta, és a munkája mindig is sokat követelt. Zaniel, aki eredetileg Angyalszónok volt, meg alapból nagyon kötelességtudó. Látjuk a megszállottságát, a jó szívét, mellette a döntéseket, ami erre az útra terelte. Erkölcs az élvezet és bűnbe esés ellen. Ha a magánélete szempontjából hibás döntéseket is hoz, és a munkája sok áldozattal jár, része a férfinak, hogy ő ennyire feladja magát azért, hogy másokon segítsen, hogy a rend győzzön a démoni káosz felett. Nem véletlenül rója fel a többi Angyalszónoknak, hogy ők csak várnak egy leendő háborúra, miközben mások már most a frontvonalban harcolnak. Hamilton benne egy olyan hőst festett meg, aki nagy árat fizet több szempontból is a nemességéért.

A többiek kevésbé erőteljes alakok mellette, kevesebbet is vannak színen, vagy lesérülnek és kiesnek a történetből. Zaniel életének asszonyai, akik egy fokkal nagyobb súlyt kaptak, mint a többiek. Az arkangyal és a feleség. Erős, tiszta személyiségek, nem kevés egzotikummal bennük. Reggie távolról még Anita Blake-et is megidézi a kevert rasszával, vagy a magánéleti kérlelhetetlenségével.

A világát az akciójelenetek közben ismerjük meg. Milyen lények mozognak itt, milyen ősi szembenállás van angyalok és démonok között. Hamilton annyi alapot ad, amennyi a cselekmény megértéséhez szükséges. Benne van annak a lehetősége, hogy a szereplői sorsát követve újabb rétegeket mutasson meg belőle. Hiszen ez inkább cselekmény, mint világközpontú történet.

Díjaztam, hogy ez most nem light pornó, hanem Hamilton visszatért a keményebb vonalra. Amikor harcolnak, amikor megismerünk egy urban fantasy világot, amikor van nyomozás. Akciófilmhez illően pörgeti a jeleneteket, és végigűzi a cselekményen a főszereplőjét. Több párbeszéd, belső monológokkal megfestett lelki világ és kevesebb leírás. Szórakoztató, könnyed.

Röviden, megvannak az erősségei, de az irányt nem tudom belőni. Akció vagy krimi? Mennyire hangsúlyos a világon túl a fantasy keret? A szereplők kapcsán is merengek, mennyire kedvelem őket vagy sem. Kell még egy rész döntéseket hozni róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8418370291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása