Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Salvatore: Kantáta

Pap 1.

2024. április 05. - BBerni86

pap1.jpgFülszöveg: 

Papok, bárdok és mások kik a tudást keresik, tanulnak a Hópihe-hegység magaslatai között fekvő Épülés Könyvtárban. A könyvtár alatti pincerendszerben elszabadult egy pusztító átok, és egy fiatal papnak kell szembeszállnia, a rémisztő szörnyekkel, melyet egy gonosz, pusztító elme teremtette e világra.

Szerintem: 

A szerzőtől még csak Drizzt történetet olvastam, így volt bennem kíváncsiság, mit kezd más

szereplőkkel, helyszínnel. Azt kell mondanom, megoldotta.

Ami különben meglepett, hogy eléggé helyhez van kötve a történet. A főszereplő, Cadderly az Épülés Könyvtárában él, ott lesz szerelmes, és a történet harcát is ott vívja meg. Elképesztő mennyiségű könyv és tudás gyűlt itt össze, messziről is ide látogatnak mindenféle tanulni vágyók. Most pedig a gonosz is erre jár, hogy Talona istennő nevében próbálkozzanak hatalomátvétellel és őrülettel. A fiatal, ám annál tehetségesebb Cadderly feladata lesz, hogy megvédje a könyvtárat és a szeretteit.

Ez a fő történetszál, de Salvatore egy-egy rövidebb időszakra más szereplő nézőpontjával és kalandjaival is megismertet minket. Szót kap Cadderly szerelme, a szintén szerzetesnek tanuló Danica – jót is mosolyogtam azon, amikor Cadderly annak tud örülni, hogy egyikük sem olyan rend tagja, amely önmegtartóztatást várna el. De gyakran feltűnik Druzil ördögöcske a mesterkedéseivel, némileg ritkábban az ő mestere, Aballister. Más szerzetesek, vendég druidák is színesítik a palettát.

Ezzel ki is derült, hogy bár van főszereplőnk és már tudjuk azt is, ki lesz a főellenség: Aballister – ez nem egy kevés szereplőt mozgató történet. Sokan vannak mozgásban, és biztonságban sincsenek. Már most, a nyitányban ölnek meg olyan szereplőt, akit a tettei és etikája alapján megkedveltem, amíg életben volt és segített Cadderly ügyeiben.

Nem a harcos, látványosan akciódús történet ez még. A sötét erők a háttérben mesterkednek, és a végső összecsapás sem éppen olyan harci bemutató, amit Drizzt szokott produkálni. De nem is lehet ugyanazt elvárni. Cadderly sokkal inkább okos, mint harcias. Kreatív, ő fegyvert talál fel, de bölcsen felméri, hogy miért nem szabad azt elterjeszteni és rosszabbá tenni vele a világot. Kutató, nyitott és rugalmas elme, aki mellette mélyen hűséges és elkötelezett. Bátor, beleveti magát a harcba, és még azért is képes kockáztatni, aki korábban ártott neki. Hős alkat, csak az intelligens fajta, akiben nem a harci készségei a leginkább lenyűgözők.

Danica is nagyon érdekes vegyület. Egyrészt, egy helyes és törékeny, szép fiatal nő. Közben meg ő a történet legjobb harcosa. Még nem is értem igazán, miért ebben az irányban kutakodik és tanul. A test határait feszegeti, és némi kétséggel olvasom, amikor nála sokkal nagyobb férfiakat ken földhöz, miközben egy kecses fiatal lány. Ő a hevesebb, aki látványosabban éli meg az érzelmeit.

Danica és Cadderly már párt alkotnak, és mélyen elkötelezettek egymás felé. Talán jó is, hogy Salvatore nem próbált meg szerelmi szálat írni, hanem tényként kezeli, hogy ők együtt vannak és szeretik egymást. Az eddigi tapasztalataim alapján a szerelem kezdetét nem nagyon tudja megragadni, de most annál jobban megy neki, hogy mutassa, miért működhetnek ők ketten együtt. Ahogy tiszteletben tartják egymást, ahogy nem vesztik el magukat, inkább kiegészítik a másikat.

Aballister egyelőre nem a személyével, hanem a végső kijelentésével keltette fel a figyelmem. Salvatore ugyanis olyan ponton köszön el, ahol a rész harca lezárult, de a sötét már készíti elő az új tervét. Ráadásul Aballister egy olyan információt tett a végére, ami nem kicsit fokozta az érdeklődésem, és már a múlt felé is kíváncsivá tett.

A világépítést érzem talán kevésnek. Hol járunk? Milyen birodalmak, istenek vannak, egyáltalán milyen univerzumban vagyunk elhelyezve? A könyvtár magában szűknek tűnik, de gondolom, majd a folytatásokban ebből is többet kapunk.

Cselekményközpontú, mozgalmas és kalandos. Drizzt történeteinek epikussága egyelőre nekem még hiányzik, de mágikus kalandregényként szórakoztató volt.

Idézet: 

Az olyan fegyverek viszont, mint amilyen a robbanópor s Cadderly nyílpuskája, szükségtelenné tettek mindenféle tanulást és önfegyelmet. Cadderly pedig tudta, hogy épp a fegyelem az, ami kordában tartja az erőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr318370299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása